אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשחברות מפסידות מונפקות במיליארדים, חייבים לדבר על בועה צילום: בלומברג

כשחברות מפסידות מונפקות במיליארדים, חייבים לדבר על בועה

גל ההנפקות שהביא לוול סטריט חברות הפסדיות שנסחרות בשוויים אדירים, מעורר זכרונות מבועת הדוט.קום. אתגר המשקיעים הוא לזהות מי תהפוך לאמזון הבאה ומי תגמור כמו החנות האינטרנטית למוצרי בע"ח pets.com שחברה אחת מזכירה אותה קצת יותר מדי

18.06.2019, 10:01 | סופי שולמן

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

להשוות את 2019 ל־1999 הפך לאחד הדברים המאוסים ביותר עבור אנשי שוק ההון, אבל אפילו הם לא יכלו להימנע מזה בסוף השבוע האחרון. טירוף ההנפקות בוול סטריט שגם פייבר הישראלית, שהקימה פלטפורמה לחיבור בין פרילנסרים לנותני עבודה, הפכה לאחת השחקניות בו, חזר במלוא עוצמתו והותיר מאחור את טראומת חברת שיתוף הנסיעות אובר. אבל פייבר לא הייתה השחקנית הראשית בהצגה הזאת. התואר שמור ל־chewy האמריקאית שהונפקה במקביל גייסה מיליארד דולר ומנייתה ניתרה ב־60% ביום המסחר הראשון. לאחר הקפיצה, החברה, שמוכרת מנויים לרכישת מזון וציוד נלווה לבעלי חיים באפליקציה, שווה 14 מיליארד דולר למרות שהפסידה 267 מיליון דולר על הכנסות של 3.5 מיליאד דולר ב 2018. למעשה, החברה מפסידה בצורה עקבית מאז הקמתה ב־2011.

קראו עוד בכלכליסט

בועת הדוט.קום – Take 2

בעקבות הופעת הבכורה הזאת והשווי העצום, משקיעים רבים לא הצליחו להדחיק את הזכרונות מהבועה של לפני שני עשורים, אז סימלה הנפקה של חברה דומה מאוד במהותה בשם pets.com את תחילת הסוף. אותה חנות אינטרנטית לממכר מוצרים לבעלי חיים הוקמה בנובמבר 1998, הונפקה בתחילת 2000 כשהיא מגייסת 82 מיליון דולר, רק כדי להיסגר בנובמבר אותה שנה ולמחוק במהירות של לחיצת כפתור את כספי המשקיעים.

CHEWY לא לבד ולאורך כל השבוע החולף נרשמו זינוקים מרשימים במניות של המצטרפות הטריות לנאסד"ק. פייבר כמעט והכפילה את שוויה ביום המסחר הראשון אחרי ההנפקה ביום חמישי, וגם לאחר שירדה ביום שישי, שווי השוק שלה מגיע למיליארד דולר. גם מפעילת פלטפורמת חיפוש עבודה לפרילנסרים צומחת במהירות, אך כמו בכל גל ההנפקות הנוכחי, הרווח לא נראה באופק.

סביב ההנפקה של פייבר היו לא מעט חששות כי לא תצליח לספק את הסחורה ולתת למשקיעים ליהנות מה־POP המפורסם - אותה הקפיצה המטאורית ביום המסחר הראשון במניה. הקפיצה הפכה באחרונה מסימן בועתי של פעם למעין קבלת פנים מתחייבת מכל חברת טכנולוגיה. זאת למרות שבפועל מדובר בעניין מלאכותי למדי, שכן החתמים יודעים לרוב לתמחר את הנייר במחיר כזה שישאיר מרווח לכניסה הדרמטית לבורסה. הסנטימנט סביב פייבר היה מהוסס בעיקר על רקע ההנפקה של אפוורק המתחרה לפני חצי שנה, שאמנם גם עלתה ביום הראשון של המסחר, אבל מאז ירדה אל מתחת למחיר הראשוני. אף על פי כן, אפוורק גדולה בהרבה מפייבר והיא נסחרת לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר.

בניגוד לחששות, לטובתה של פייבר שיחק בעיקר התזמון המצויין של הגיוס. מצד אחד היא הנפיקה במקביל להנפקות החמות של chewy וגם של חברת הסייבר crowdstrike שמנייתה קפצה ב־100% ביום המסחר הראשון. החברה גייסה 612 מיליון דולר במה שהפך לאחת מהנפקות הסייבר הגדולות ביותר אי פעם. מצד שני המשקיעים בניו יורק מחכים בקוצר רוח גם להנפקה מדוברת וחמה נוספת שתקרה השבוע — זו של סלאק (slack) — לפי שווי מוערך של 17 מיליארד דולר. סלאק, שפיתחה תוכנה לעבודה משותפת בארגונים, תבצע את ההנפקה במתכונת של אפליקציית המוסיקה ספוטיפיי, כשבעלי המניות הקיימים ימכרו אותן ישירות לציבור. גם בתשקיף של סלאק מככב המשפט שהמשקיעים ראו בתשקיף של אובר — "אנחנו לא יודעים מתי החברה להפוך לרווחית, אם בכלל".

CHEWY, צילום: בלומברג CHEWY | צילום: בלומברג CHEWY, צילום: בלומברג

שווי לא תואם הכנסות

השאלה הגדולה שמרחפת כעת מעל לכל ההנפקות החדשות היא כמה זמן תישמר ההתלהבות של המשקיעים. אפילו הכוכבת הראשית של ההייפ הנוכחי — יצרנית ההמבורגר הצמחוני ביונד מיט (beyond meat) ניתרה בחודש הראשון לאחר ההנפקה ב־400%, אבל בשבוע האחרון החלה לחזור לקרקע המציאות, אם כי שוויה עדיין כפול משווי ההנפקה ומסתכם בכמעט 9 מיליארד דולר.

כשמסתכלים על פייבר כחלק מההקשר הכללי של הנעשה בבורסה האמריקאית, היא לפתע לא נראית יקרה כל כך. עם זאת, כל החברות האלה יקרות וזה המכנה המשותף המרכזי שלהן. אף אחת מהן עוד לא למדה להרוויח מפעילותה ולכן אפילו לא ניתן להעריך אותן במונחים של מכפילי רווח, אבל מכפילי ההכנסות שלהן נראים מנותקים מהמציאות. נכון שהחברות כולן צומחות בקצב דו־ספרתי גבוה, כולל פייבר, שמציגה קצב צמיחה של 45%־47%, אבל כך גם המכפילים — מספרים דו ספרתיים גבוהים מאוד.

פייבר, צילום מסך פייבר | צילום מסך פייבר, צילום מסך

לא בטוח שקצבי הצמיחה הגבוהים יספיקו כדי לתמוך ברמות השווי לאורך זמן והחברות יצטרכו להתחיל להתמזג אחת עם השנייה, כל אחת בתחומה, כדי להפחית מעט את התחרות או להעלות את המחירים ולהציג רווחיות. אם מסתכלים שוב עשרים שנה לאחור, כשהענקיות הנוכחיות כגון אמזון היו במצב הזה, קל לראות שהחזקות ששרדו למדו גם להגדיל את נתחי השוק וגם להרוויח. חלק מהכוכבות הצעירות של היום יהפכו לענקיות בעתיד. האתגר של המשקיעים כעת הוא לזהות מי זו תהיה ומי תהפוך ל־pets.com.

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
2, אתה טועה לחלוטין, הוצאות הפיתוח אפסיות יחסית לשאר ההוצאות
אובר למשל הפסידה כבר עשרות מילארדים, כאשר הרב המוחלט של ההוצאות הוא על סיבסוד הנהגים והנוסעים. כלומר המוצר העיקרי שהיא מוכרת, נסיעות ברכב, עולה לה יותר משהיא מרוויחה ממנו!!! לאיפה בדיוק אפשר לקחת את זה? עלויות הפיתוח הן זניחות בעשרות מונים, ורכבים סופר זולים וסופר חסכוניים בדלק ובאותו זמן גם אוטונומיים כדי לא לשלם שכר לנהגים וגם זולים לתיקון והחזקה (שכרגע זה באחריות הנהגים) זה לא דבר שיש סיכוי שיקרה בשנים הקרובות. הם פשוט מקווים להמשיך להתגלגל ולשרוף כספי משקיעים עד שאולי יצליחו למחוק תחרות מקומית מספיק ולהשריש הרגלים בלקוחות כדי שיוכלו להעלות מחירים דרמטית. אם תסתכל על הדוחות הכספיים תראה שגם אם מחר יפטרו את כל עובדי החברה עדיין ידממו מיליארדים.
אנליסט  |  18.06.19
לכל התגובות