אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבחן הראשון של אבי חימי: הוועדה למינוי שופטים

ניתוח כלכליסט

המבחן הראשון של אבי חימי: הוועדה למינוי שופטים

יו"ר לשכת עורכי הדין הנכנס, קרא אתמול למהפכת שקיפות בלשכה, אבל אם לשפוט את האופן שבו התנהלו הבחירות, הדרך תהיה ארוכה. בתווך, ייאלץ חימי לאכזב רבים מתומכיו שלא יתוגמלו כמובטח

20.06.2019, 08:21 | ענת רואה

"נהפוך את הלשכה לבית מזכוכית ממש. כל עורכי הדין יוכלו לדעת על כל דבר שקורה בלשכה. הכל יהיה גלוי וחשוף. נאיר את פנינו לכל המחוזות. נגיע וננגיש את פעילות הלשכה לכל עורכי הדין מדן ועד אילת", כך אמר אתמול עו"ד אבי חימי לאחר שהוכרזו תוצאות הבחירות ללשכת עורכי הדין והתברר כי הוא גבר על עו"ד ציון אמיר.

קראו עוד בכלכליסט

28% מתוך 67 אלף חברי הלשכה הצביעו אתמול. חימי זכה ב־10,144 מהקולות בעוד עו"ד ציון אמיר שהתחרה מולו זכה ב־8,634 מהקולות. חימי נחשב לממשיך דרכו של עו"ד אפי נוה, יו"ר הלשכה בכמעט ארבע השנים האחרונות שפרש מהתפקיד בעקבות פרשת קידום שופטות בתמורה לטובות הנאה מיניות. לצד הבחירות לתפקיד היו"ר התקיימו גם בחירות לתפקידי ראשי המחוזות – חמישה מתוך ששת המחוזות שהציג נבחרו, מה שהעביר את המסר כי עורכי הדין בחרו בהמשך דרכו של אפי נוה.

מימין: אבי חימי ויורם דנציגר, צילומים: ראובן קפוצ מימין: אבי חימי ויורם דנציגר | צילומים: ראובן קפוצ'ינסקי, אוהד צויגנברג מימין: אבי חימי ויורם דנציגר, צילומים: ראובן קפוצ

הבטחות בלי סוף

מעניין כי חימי בחר להדגיש את מהפכת הניקיון שברצונו לבצע בלשכה דווקא לאחר מסע בחירות במהלכו לא הפסיק לפזר הבטחות לשלל מקורבים ועסקנים. אחד התפקידים הבולטים שעשויים לסבך את חימי ביום שאחרי הוא נציג הלשכה בוועדה למינוי שופטים. חימי הבטיח את הכסא הנכסף ללא פחות משלושה מועמדים: השופט העליון שפרש יורם דנציגר, עמיתו לשעבר של חימי ללשכה, עו"ד דני אליגון ועו"ד יצחק נטוביץ.

בין 2017 לסוף 2018 היה נוה נציג הלשכה בעצמו וכרת ברית עם שרת המשפטים היוצאת, איילת שקד, במסגרתה הצליחו השניים, לראשונה, להוות כוח נגד לשופטים החברים בוועדה, ולהשפיע על מינויי שופטים באמצעות מוקד הכוח שיצרו. עם התפטרותו של נוה הבטיח חימי את כסא הנציג בוועדה ליו"ר ועד מחוז הדרום בלשכה, עו"ד דני אליגון, אך בשלב מסוים היה נראה שחימי החליט לסגת מההתחייבות, כנראה על רקע בקשתו של אליגון לפרוש מפעילות בלשכה.

עו"ד ציון אמיר, צילום: יובל חן עו"ד ציון אמיר | צילום: יובל חן עו"ד ציון אמיר, צילום: יובל חן

חימי, שאולי גם ניסה להפריד את דמותו מזו של נוה, הודיע לפיכך כי הוא החליט לגייס לוועדה את יורם דניצגר, שופט בית המשפט העליון שפרש בשנה שעברה. היוזמה הזו לא הרשימה את עורכי הדין, להיפך. היא עוררה סערה וטענות כי בכך מצמצם חימי את הכוח של עורכי הדין בוועדה ומגדיל את כוחם של שופטי בית המשפט העליון משלושה לארבעה. תוך כדי קמפיין הבחירות, כשחימי הבין שהוא זקוק לתמיכת הסיעה הדתית כדי להיבחר לראשות הלשכה, הובטח התפקיד לעו"ד יצחק נטוביץ מסיעת אמונה במשפט. בתמורה הסיעה התייצבה לימין חימי וסייעה לו להביס את אמיר.

חימי גם יידרש להתמודד עם ההבטחה שנתן לשני עורכי דין – ליאור שפירא ואביחי ורדי – לכהן כממלאי המקום שלו, בזמן שיש לו רק תפקיד אחד לאייש.

חימי יידרש להתמודד בימים הקרובים גם עם ההבטחות שניתנו לפעילים על תפקידי יושבי הראש של הוועדות המקצועיות השונות. תפקידים אלה קורצים להם כי הם מזכים אותם בארגון כנסים וימי עיון אליהם מגיעים גם שופטים, מה שפעמים רבות מקנה יחס טוב יותר בבית המשפט. ואחרי כל חובות אלה יידרש חימי להתמודד כמובן עם חובתו לציבור, שכוללת את הפעולות ההפוכות: ניקוי הלשכה מהעסקנים ודורשי טובות ההנאה והפיכת הלשכה לגוף מקצועי שקוף וגלוי.

"הפסדנו, אבל ניצחנו"

אחד ההישגים הבולטים שייזכרו לעו"ד ציון אמיר מהקמפיין הזה היה שהצליח לנהל אותו ולגרוף לבסוף עשרות אחוזי תמיכה בקרב עורכי הדין, כמעט בלי דילים ועסקאות מפוקפקות. למעט ההתחייבות להכתיר את עו"ד אילן בומבך לנשיא הלשכה — תואר שמעולם לא היה קיים קודם, נמנע אמיר ממתן התחייבויות ומהסכמים קואלציוניים. "הפסדנו, אבל מבחינתי ניצחנו", אמר אתמול אחד האנשים הקרובים ביותר לאמיר שליוו אותו בקמפיין. "בלי דילים. בלי הבטחות. בלי הסכמים קואליציוניים. בלי להבטיח הבטחות לחרדים או לערבים. בלי ראשי מחוזות מכהנים ובלי ראשות לשכה בפועל, הבאנו רק את ציון".

תמונת מראה עגומה

 

התנהלות ועדת הבחירות, מנגנון הלשכה ומערך הדוברות שלה ביום הבחירות, משקפת כנראה תמונת מראה למצבה העגום של הלשכה. לאורך יום הבחירות הפכה דוברות הלשכה למקור רשמי ל"פייק ניוז" כשהוציאה דיווחים כוזבים על אחוזי ההצבעה בבחירות. במקום להתנהל כגוף ציבורי שמכבד את עצמו ומחויב לשקיפות ויושר כלפי הציבור, המחיש מנגנון הלשכה את הלך הרוח שהשתלט עליו כנראה בשנים האחרונות כשהלשכה פשוט סירבה לפרסם את הנתונים הבסיסיים.

זו אינה התנהלות שמכבדת את הלשכה או את שני המכובדים שהציעו את עצמם לעמוד בראשה. כשהציבור נתקל בהתנהלות כל כך לא שקופה גם לא צריך להתפלא אם חשדות לפגיעה בטוהר הבחירות מתפשטים במהירות.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
חיימי תהיה מנהיג של אנשים.
ליור החדש.בשום אופן לא לתת לנציג דתי להיות נציג בוועדה למינוי שופטים.שם סיעתו מעיד על מטרתם.בכל דמוקרטיה תקינה ישהםרדה מלאה בין דת למדינה דהיינו גם בין דת למשפט. הסיכון למדינת הלכה גבוה אל תיתן לזה יד. שקיפות מלאה מחדירה את אור השמש ומונעת שחיתות חזקה של שחיתות. זכור להעדיף תמיד את אינטרס ניקוי הלשכה על אינטרס אישי.אתה חייב להיות הדוגמה האישית מס 1. אם תבהיר עי מעשיך מהרגע ה1 תהיה מנהיג האחרים ילכו בעקבותיך.
איילה לבנה  |  21.06.19
לכל התגובות