אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך לעימות עם אלשטיין? מחזיקי האג"ח רוצים זכות וטו בדירקטוריון ו־280 מיליון שקל צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

בדרך לעימות עם אלשטיין? מחזיקי האג"ח רוצים זכות וטו בדירקטוריון ו־280 מיליון שקל

נאמני האג"ח של אי.די.בי פתוח ייפגשו היום עם ההנהלה וידרשו למנות משקיף בדירקטוריון, ולממש סעיף בהסכם עם קרן דולפין של אלשטיין שמאפשר לחברה לקבל 15% מהחוב מיידית. החוב, שעומד על 1.87 מיליארד שקל, נוצר רכישת דסק"ש על ידי דולפין

20.06.2019, 07:26 | גולן חזני

נאמני סדרות האג"ח של אי.די.בי פתוח מקשיחים עמדות מול אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה בחברה. הנאמנים יפגשו היו עם הנהלת החברה ויציבו בפניה את דרישותיהם.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי המחזיקים יציבו שתי דרישות עיקריות. הראשונה: מינוי משקיף או בעל תפקיד אחר מטעמם בדירקטוריון, עם זכויות וטו על החלטות מהותיות. הדרישה השנייה: מימוש סעיף בהסכם ההיפרדות בין קרן דולפין של אלשטיין, לה מכרה אי.די.בי פתוח בסוף 2017 את מניותיה בחברה־הבת דסק"ש (כדי לעמוד בהוראות חוק הריכוזיות), מה שהפך את אי.די.בי ודסק"ש מאם ובת לחברות אחיות. ההסכם קובע כי לאי.די.בי פתוח "תעמוד הזכות להאיץ את פירעון החוב על פי אגרת החוב, במקרה בו היא תאמין באופן סביר שאין בידיה מקורות נזילים זמינים לתשלום התחיבויות כלפי הנושים הנערבים. זכותה של החברה תהיה מוגבלת במצטבר ל־15% מיתרת הסכומים החייבים באותה עת".

אדוארדו אלשטיין , צילום: עמית שעל אדוארדו אלשטיין | צילום: עמית שעל אדוארדו אלשטיין , צילום: עמית שעל

על פי פרשנות נאמני האג"ח השונים והמחזיקים הגדולים, מצבה של אי.די.בי פתוח עונה על ההגדרה בהסכם, כך שהחברה יכולה לדרוש מדולפין לפרוע לה 15% מיתרת החוב שלה לאי.די.בי, שעומד על 1.87 מיליארד שקל - כלומר 280 מיליון שקל. אלשטיין קיבל כבר מסר ממחזיקי האג"ח לפיו הם מצפים שאי.די.בי פתוח והדירקטוריון ידרשו לקבל את הסכום מיידית. בשלב השני, מתכוונים מחזיקי האג"ח לדרוש נתח, שגודלו לא ברור עדיין, מאי.די.בי פתוח.

אלשטיין נגד נציג מטעם מחזיקי האג"ח בדירקטוריון

מחזיקי האג"ח הגדולים נפגשו גם עם הדח"צים באי.די.בי, אלינה פרנקל-רונן וגיורא ענבר, כך נודע ל"כלכליסט", ודרשו מהם לדאוג שדירקטוריון אי.די.בי פתוח יעביר החלטה שדורשת מדולפין את הסכום מיידית. "אנחנו מצפים שתמלאו את חובתכם כלפי הציבור, אחרת תהיו חשופים לתביעות", הודיעו נציגי מחזיקי האג"ח לדח"צים. אתמול, בישיבת דירקטוריון החברה, העלו הדח"צים את הסוגיה. אלשטיין לא מוכן להכניס משקיף או בעל תפקיד מטעם מחזיקי האג"ח לדירקטוריונים של אי.די.בי או דסק"ש. לטעמו, החברה עומדת בפרעון חובותיה כלפי מחזיקי האג"ח שלה ואין סיבה למינוי משקיף.

אי הסכמה לשני הסעיפים מצד אלשטיין תביא להסלמת העימות בינו לבית מחזיקי האג"ח. ככל הידוע, לאחר הפגישות עם החברה, אמורים נאמני האג"ח לכנס אסיפות של המחזיקים בסדרות השונות, לקיים בהם דיונים ובמידת הצורך גם להעלות נושאים להצבעה. אי הסכמה של אלשטיין צפויה לגרור הצבעה על נקיטת צעדים משפטיים נגד אי.די.בי פתוח באסיפות שיתקיימו בתחילת השבוע. לעומת זאת, הסכמה של אלשטיין לשני הסעיפים צפויה להעניק לו תקופה מסויימת של שקט, כדי לנסות לייצב את החברה.

נציגי סדרות ט' וי"ד בוחנים שיתוף פעולה

ל"כלכליסט" נודע כי המחזיקים הגדולים זועמים על אלשטיין גם על ההלוואה הנדיבה שהעניק לאייל לפידות מקופת אי.די.בי, בסך 126 מיליון שקל, בתנאי נון ריקורס ובריבית של 4%, לרכישת 5% ממניות כלל ביטוח. "מצבה של אי.די.בי לא כזה מזהיר שאפשר לתת הלוואה ברמות כאלה ובלי שללפידות תהיה השפעה כלשהי בחברה. לא ברור מה הניע את אלשטיין להעניק הלוואה כזו", טענו המחזיקים בישיבה.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי מחזיקי האג"ח בשתי הסדרות המרכזיות סידרה ט' וסידרה י"ד, בוחנות הקמת נציגות משותפת. המחזיקים הגדולים בשתי הסדרות הם קלירמרק, פסגות ומיטב דש. השבוע נערכה פגישה של המחזיקים הגדולים בשתי הסדרות, יחד עם נאמני הסדרות, דן אבנון (הרמטיק) ויוסי רזניק (רזניק פז נבו). סידרה ט' היא חסרת בטחונות לחלוטין ואילו לסידרה יד' יש שעבוד חלקי של מניות דסק"ש, שאינו מכסה את החוב כולו.

מי שחזה את העובדה שאי.די.בי תיקלע להסדר חוב נוסף, לפני למעלה משלוש שנים, היה רו"ח עומר סרבינסקי, שהגיש חוות דעת במסגרת בקשת פירוק לחברה של נאמן אג"ח סדרה ט', בינואר 2016. חוות הדעת התייחסה, בין השאר, לפגיעה בתוך שנים ספורות ביכולת התזרימית לפרוע את אג"ח ט' כתוצאה ממהלכים שמבצעת החברה.

מקורות המימון שהציגה החברה כללו בעיקר גיוס חוב מובטח ו/או מכירה בשוק של מניות כלל, כך שיפרעו את הסדרות הקצרות בלבד ויותירו כמות נכסים חופשיים שתספיק להחזר צפוי נמוך לסדרה ט' ותוביל ל"תספורת" בעשרות אחוזים. חוות הדעת כללה גם בחינה כמותית של סיכון האשראי הגלום בחברה, אשר "חזתה" כי בהסתברות של 60% תיקלע החברה למצב של חדלות פירעון תוך שנים בודדות.

תגיות