אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה מעודדת הקמה של קרנות נסחרות להשקעה בתשתיות צילום: עמית מגל

המדינה מעודדת הקמה של קרנות נסחרות להשקעה בתשתיות

הוועדה לקידום הקמת קרנות נסחרות להשקעה בתשתיות פירסמה את המלצותיה, עם הטבות מס מפתות עבור הקרנות ויתרונות לציבור המשקיעים הפרטיים - שיוכל להשקיע בפרויקטי תשתיות

20.06.2019, 19:48 | אורי גלאור

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

המדינה מעודדת נגישות של משקיעים פרטיים לקרנות השקעה בתשתיות: הוועדה לקידום הקמת קרנות נסחרות להשקעה בתשתיות פירסמה אתמול (ד') את דוח הוועדה הסופי והמלצותיה. הוועדה הוקמה ב-2014 על ידי שמואל האוזר ומיכל עבאדי בויאנג'ו - שהיו אז ראש רשות ני"ע והחשבת הכללית של משרד האוצר.

הדוח מראה כי המדינה שמה את תחום התשתיות הצומח במקום גבוה בסדר העדיפויות, ומנגישה אותו להשקעה עבור הציבור הרחב, תוך שהיא נותנת הטבות מס כדי לעודד השקעות אלו.

קראו עוד בכלכליסט

היקף פרוייקטי התשתיות בישראל נאמד בעשרות מיליארדי שקלים. השוק כולל מספר שחקנים מצומצם, והציבור אינו יכול להיחשף להשקעה ישירה בפרויקטים אלו. הקרנות הנסחרות יהוו אפיק השקעה חדש לציבור, ויאפשרו לו להיות שותף ישיר בהשקעות בתחום התשתיות.

לפי המלצות הוועדה, הקרנות יצטרכו להיות מוקמות כחברה בע"מ ולהירשם למסחר בבורסה עד שלוש שנים מיום הקמתן. על הקרנות לבצע השקעות בתחום התשתיות, בתחומי האנרגיה, המים, התחבורה, הסביבה והתקשורת.

מיכל עבאדי בויאנג מיכל עבאדי בויאנג'ו | צילום: אלכס קולומויסקי מיכל עבאדי בויאנג

הקרנות יידרשו לנתב לפחות 75% מהשקעותיהן לתחום התשתיות בישראל, ויהיו מחויבות לחלק מדי שנה דיבידנד של לפחות 90% מהכנסתן החייבת בכל שנה (למעט רווח הון ממכירת נכסי תשתיות). גיוס החוב של הקרנות יוגבל לשיעור של עד 80% מסך שווי נכסי התשתיות ושל עד 20% מהנכסים האחרים. עוד לפי הוועדה, בתום חמש שנים ממועד הרישום למסחר של הקרן, חמשת המשקיעים הגדולים ביותר בה לא יחזיקו יחד ב-50% או יותר מהון המניות של הקרן.

המטרה העיקרית של קרנות התשתיות הנסחרות היא לתת הזדמנות למשקיעים קטנים להשקיע בפרוייקטים בתחום התשתיות ולהתחייב במס כאילו השקיעו ישירות בפרוייקט עצמו, תוך פיזור סיכונים, צמצום עלויות עסקה והסתמכות על ניהול מקצועי.

הוועדה פירטה בדו"ח את היתרונות בהשקעה עבור ציבור המשקיעים הפרטיים, ובהם פיזור סיכונים. הקמת הקרנות תאפשר לציבור להשקיע באפיק השקעה חדש שאליו לא נחשף עד כה באופן ישיר - פרוייקטים בתחום התשתיות, ותביא לגיוון אפיקי השקעה בבורסה.

יתרונות נוספים שמנתה הוועדה הם תזרים מזומנים קבוע ויציב, ושקיפות חלקית לצרכי מס. לפי המלצות הוועדה, רווח קרנות ההשקעה בתשתיות ימוסו בידי בעלי המניות בלבד. שיעור המס אשר ישולם ע"י בעלי המניות בגין חלוקת הדיבידנדים תלוי במקור הרווחים אשר חולקו ובסטטוס המס של בעלי המניות.

הוועדה התייחסה ליתרונות שבקרנות אלו עבור הגופים המוסדיים, ובין היתר עניין הנזילות. השקעה דרך קרנות נסחרות תאפשר לגופים המוסדיים להמשיך להשקיע בפרוייקטים ולהנות מנזילות של ההשקעות.

קרן התשתיות הציבורית הראשונה בישראל, ג'נריישן קפיטל, החלה להיסחר בבורסה בפברואר השנה. עד כה ביצעה הקרן השקעות בשלושה תחומים: הסעות ותחבורה הציבורית, אנרגיה פוטו-וולטאית וייצור חשמל באמצעות תחנות כוח.

ארז בלשה, מנכ"ל קרן ג'נריישן קפיטל, אמר לכלכליסט כי "המלצות הוועדה מדגישות את החשיבות הרבה שרואה המדינה לעלייה בהיקף ההשקעות בתחום צומח ואטרקטיבי זה ובחשיפת הציבור להשקעות בו. יש לציין כי מבנה ההמלצות תומך בהגדלת היקף פעילות הקרנות בתחום תוך פיזור הסיכון בין סקטורים שונים וחלוקת דיבידנד בהיקפים משמעותיים".

יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, אמרה בתגובה לדוח כי "אני ערה להתעניינות הרבה של השחקנים השונים בשוק ההון לקידום הקרנות הנסחרות להשקעה בתשתיות, מתוך הבנת הפוטנציאל הגלום בהן. ניירות ערך של קרנות לתשתיות היא מוצר מוצלח הן למשקיעים, הן ליזמים כאפיק מימון והן למדינה באמצעות קידום פרויקטים לאומיים אשר ישרתו את אזרחי המדינה".

תגיות