אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפיכת הליברה היא ניסוי אנושי חדשני אך מסוכן מאוד צילום: לאומי

דעה

מהפיכת הליברה היא ניסוי אנושי חדשני אך מסוכן מאוד

במידה שהמהפיכה הכלכלית של המטבע הדיגיטלי -המגובה בנכסים אמיתיים- אכן תצא לפועל ולא תיעצר ע"י מנגנוני הרגולציה - היא תהווה איום על ריבונותן של מדינות ועל יכולתן לאכוף חקיקה למניעת הלבנת הון, מימון טרור ויכולתן פעולתן הפיסקאלית

23.06.2019, 14:03 | דרור טופף

לפני מספר ימים יצאה פייסבוק, ביחד עם שותפות נוספות מצמרת תאגידי הטכנולוגיה הגדולים בעולם, בהכרזה מטלטלת, במסגרתה תיצור מטבע דיגיטלי חדש, בשם ליברה, אשר יגובה בנכסים אמיתיים.

קראו עוד בכלכליסט

עד היום, כל הנושא של מטבעות דיגיטליים היה לא רציני, וחסר משמעות לכלכלה האמיתית. הציבור העולמי אמר את דברו והדעה הרווחת הינה שמרבית השימוש במטבעות אלו נעשה לצרכים לא חוקיים או לצרכי השקעות ספקולטיביות של מי שעיסוקם בכך. אבל פייסבוק, אשר הכריזה על יצירת מטבע חדש מגובה בנכסים אמיתיים, תעשה שימוש במערכת ההפצה האדירה שלה, הכוללת 2.4 מיליארד לקוחות, בניסיון להביא את הבשורה לכולם.

הליברה יכול ליצור כלכלה חדשנית אך מסוכנת, צילום: facebook הליברה יכול ליצור כלכלה חדשנית אך מסוכנת | צילום: facebook הליברה יכול ליצור כלכלה חדשנית אך מסוכנת, צילום: facebook

אלא שמהפיכת ליברה, אם אכן תצא לפועל ולא תיעצר ע"י מנגנוני הרגולציה, היא איום על ריבונות של מדינות ועל יכולתן לאכוף חקיקה למניעת הלבנת הון, מימון טרור ועוד, כמו גם על יכולתן לנקוט בצעדים פיסקאלים לשם טיפול במשברים כלכליים. התחושה שלי היא, שמדובר בניסיון ליצור כלכלה חדשה אך ללא האחריות ומנגנוני הבקרה של מדינה, וזה ניסוי אנושי גדול וחדשני - אך גם מאד מסוכן ובעיקר עלול להיות בלתי הפיך.

האיום העסקי המרכזי של ליברה אינו על בנקים, אלא בעיקר על חברות כרטיסי האשראי שבאמצעותן נעשית מרבית פעילות התשלומים בעולם המפותח, ועל אלפי הפינטקים שהוקמו בשנים האחרונות, המציעים פתרונות שונים להעברות של תשלומים. מאחר שהכנסת והוצאות כסף מהאקוסיסטם של הליברה ייעשה במדינות מפותחות באמצעות חשבון הבנק, אין מדובר במיזם שמסכן את המודל הבנקאי. אולם, אם הליברה תושק, צפוי שהמודל העסקי של רובם המכריע של אותם פינטקים יקרוס, ולאור יכולות ההפצה של פייסבוק צפוי שמחזורי הפעילות בכרטיסי האשראי יצנחו.

מארק צוקרברג מייסד ומנכ"ל פייסבוק. לליברה יש גם יתרונות , צילום: בלומברג מארק צוקרברג מייסד ומנכ"ל פייסבוק. לליברה יש גם יתרונות | צילום: בלומברג מארק צוקרברג מייסד ומנכ"ל פייסבוק. לליברה יש גם יתרונות , צילום: בלומברג

חשוב לזכור - לא הכל רע

 

ישנם גם יתרונות הטמונים בכניסת ליברה לשוק התשלומים העולמי (שההכנסות השנתיות בגינו מוערכות בכ - 2 טריליון דולר בשנת 2019):

• 1.7 מיליארד בני אדם שאין להם חשבון בנק (במדינות מתפתחות בעיקר), יוכלו ללכת לדוכן המרת כספים עם מזומן ולהטעין תמורתו כסף דיגיטלי, ולשלוח למשפחותיהם במדינה אחרת, או בעיר רחוקה. בתוך אוכלוסיה זו ניתן להסתכל למשל על עובדים זרים, ששוק העברות הכספים שלהם נאמד בכ-450 מיליארד דולר בשנה, וכיום הם נאלצים לשלם לחברות בינלאומיות עמלות העברה של 10% ואף יותר בכל פעם שהם רוצים לשלוח כסף – מה שמסתכם בעשרות מיליארדי דולרים של עמלות העברה בשנה. עבורם ליברה תהיה אמצעי מאד יעיל וחשוב, והם יהיו מוכנים לתת כל מידע על עצמם כדי שליברה תיכנס לשוק.

• העולם עובר תהליך של האצה בהגירה לא חוקית, בעיקר לאירופה אבל לא רק. עבור אנשים מוכי הגורל הללו – ליברה יהווה בהחלט בשורה.

• יש מספר רב של אנשים שלא מפחדים לחלוק מידע אם הם מקבלים בתמורה הצעת ערך אמיתית. למשל, מי שייסע לחו"ל ויוכל לשלם בליברה ולא ייאלץ יותר לסחוב איתו מט"ח במזומן ו/או לספוג עמלות חליפין גבוהות בכרטיס האשראי.

כלומר, התחושה ביחס לליברה היא מורכבת ומעורבת. דמיינו כי בעוד 20 שנה מהיום ליברה יהווה 20% משוק התשלומים העולמי, ויהיה משבר כלכלי גלובלי. במשבר הסאב פריים הגדול של 2008, ממשלת ארה"ב פשוט הדפיסה כסף והניעה מחדש את הכלכלה. היא יכלה לעשות זאת משום שהכסף שהדפיסה היה מגובה בכלכלה אמיתית. יש כמעט קונצנזוס שבן ברננקי, אז נשיא הפדרל רזרב - הציל את העולם. ומה פייסבוק תעשה במקרה כזה? היא תדפיס ליברה?

קיומו של המטבע הדיגיטלי ליברה, שרוצה ללכת על כל הקופה ולבטל את הפיקוח של הבנקים המרכזיים של מדינות, לוקח את היכולת של ממשלות לווסת את הכלכלה. זהו מהלך משבש ייחודי מאוד, שאם יקרה - הוא ישנה את פני האנושות. לכן, לדעתי, הסיכויים שגופי הרגולציה יאשרו למיזם הזה לקרות בפועל הוא לא גדול, במיוחד אם נוסיף לכך את החשש מפני השימוש לרעה שניתן יהיה לעשות במטבע.

הכותב הוא ראש אגף אסטרטגיה בבנק לאומי

תגיות