אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמה ושלום גרסת הפיננסים צילום: שאטרסטוק

מלחמה ושלום גרסת הפיננסים

אינטגרציה בין הגופים הפיננסיים המסורתיים לחברות הפינטק היא השלב הבא באבולוציה הפיננסית

24.06.2019, 11:32 | רן גבריאל זיוון

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

לפעמים נדמה כאילו הפינטקים היו כאן מאז ומעולם. למעשה, יוזמות טכנולוגיות בתחום הפיננסי מלוות את מערכת הבנקאות כבר עשרות שנים. עם זאת, המהפכה הדיגיטלית, ששיבשה תעשיות שלמות בעשור האחרון ולא פסחה על עולם הבנקאות, היא זו שהצמיחה הלכה למעשה את תעשיית הפינטק והביאה לשגשוגן של אלפי חברות פינטק בארץ ובעולם.

תוך כדי הקפיצה האדירה שהובילה המהפכה הטכנולוגית, היו אלה הגופים הפיננסים המסורתיים, הדינוזאורים, שחשבו תחילה כי התעלמות מהפינטקים ודחיקתם אל מחוץ למשחק יעלימו את הבעיה ותשאיר אותם מחוץ לתחרות.

הפקדת שיק מהסלולר

עד מהרה הבינה התעשייה הפיננסית כי השחקנים הטכנולוגיים החדשים נמצאים כאן כדי להישאר. הם חדורי מוטיבציה, בעלי מודלים גמישים ויכולות שאין לבנקים, ובעיקר – הם ניזונים מתקציבי עתק המושקעים בהם על ידי בעלי הון וקרנות השקעה שונות. כל זאת עד כדי הבאת תעשיית הפינטק הגלובלית לשווי של עשרות מיליארדי דולרים בשנים האחרונות.

לאחר זמן קצר מאוד שבו כל צד התבצר בשלו ועשרות שקפים בכנסים ואירועים ברחבי העולם מולאו בכותרת "Banks vs Fintechs", הבינו הצדדים כי כל צד מביא עמו לשולחן ערכים ויכולות שונות, ושרק חבירה בין שני הצדדים יכולה לייצר ערך אמיתי ו־Win־Win לכל נוגעים בדבר. הערך לבנקים, שיכולים ליישם פתרונות טכנולוגיים במהירות שיא, ולפינטקים, שנחשפים לקהל יעד אדיר של הבנקים המסורתיים. אבל בעיקר — ללקוחות, שיכולים ליהנות משירותי בנקאות יותר מתקדמים, נגישים וזולים. עד מהרה כותרת השקפים בכנסים הפכה להיות "Fintegration".

ובזמן ששני הצדדים חיממו מנועים, השמיעו נעימות חיזור ורקדו במעגלים לקראת החיבור המושלם, היו אלה דווקא ענקיות הטכנולוגיה, דוגמת גוגל, אפל ופייסבוק, שהחלו אט אט להיכנס למגרש המשחקים הפיננסי. רק לפני כמה ימים התבשרנו על המטבע הווירטואלי החדש של פייסבוק — ליברה — שמאיים לטלטל לחלוטין את עולם התשלומים. כל אלו הביאו להאצת החיבור בין הבנקים לפינטקים, שחוששים — בצדק יש לומר — כי ענקיות הטכנולוגיה יטרפו את כל הקלפים וישאירו אותם מאחור.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

לממש את הפוטנציאל

בשנים האחרונות חבר בנק לאומי לעשרות חברות פינטק ישראליות במטרה לייצר יחדיו פתרונות חדשניים לטובת לקוחות הבנק. למדנו להכיר אנשים צעירים ויצירתיים, עם גמישות מחשבתית, יכולת מימוש מהירה ויכולת לפצח אתגר נקודתי.

שיתופי הפעולה הללו הולידו בשנים האחרונות מגוון של שירותים בנקאיים פורצי דרך גם ברמה העולמית, כמו היכולת להפקיד שיק באמצעות הסלולר, מה שנראה היום כדבר טריוויאלי, האפשרות לקחת משכנתא בדיגיטל, לנהל תיק השקעות באופן דיגיטלי ועוד.

בתוך כך, במסגרת שיתוף פעולה בינלאומי ראשון מסוגו שבו מעורב בנק ישראלי, חבר לאחרונה לאומי לשני בנקים גלובליים מובילים שבולטים בתחום החדשנות: CIBC הקנדי ו־National Australia Bank) NAB). השלושה השיקו מיזם משותף בשם Fintech Link – פורטל אינטרנטי שנועד להאיץ חדשנות ולקדם שיתופי פעולה בין שלושת הבנקים לבין קהילת הפינטק.

המיזם הזה מהווה מעין שער כניסה לשוק הבנקאות הגלובלי עבור חברות פינטק, שיש להן אולי רעיון מהפכני, אבל לא יודעות תמיד איך בכלל לגשת לבנקים ולהציג את מרכולתן. המיזם מאפשר לסטארט־אפים מכל העולם להציע פתרונות טכנולוגיים יצירתיים עבור מגוון אתגרים שעמם מתמודדים בנקים. בכך הם נהנים מחשיפה ושיתוף פעולה פוטנציאלי עם שלושה גופים מובילים, על פני שלוש יבשות.

 

רן גבריאל זיוון הוא ראש תחום חדשנות בבנק לאומי

תגיות