אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קושנר פנה לפלסטינים: "לא ויתרנו עליכם" צילום: ynet

קושנר פנה לפלסטינים: "לא ויתרנו עליכם"

יועצו הבכיר של הנשיא טראמפ פנה במסר לפלסטינים בנאום הפתיחה שלו ב"סדנה הכלכלית" בבחריין. לדבריו, "העם הפלסטיני לא יכול ליהנות משגשוג ללא פתרון הוגן לסכסוך המדיני". הפלסטינים מחרימים את האירוע, ולא נוכחים בו גם גורמים רשמיים מישראל

25.06.2019, 19:58 | איתמר אייכנר ואליאור לוי

ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר וחתנו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, פתח הערב (יום ג') את חלקה הראשון של "עסקת המאה", הסדנה הכלכלית "שגשוג לשלום" במנאמה, בירת בחריין, בפנייה לעם הפלסטיני: "הנשיא טראמפ ואמריקה לא ויתרו עליכם". קושנר הדגיש כי "לעם הפלסטיני יש את היכולת, את האומץ ואת הנחישות לייצר שגשוג", ופנה ליושבים באולם: "בואו ננצל את זה וניצור הזדמנות". 

קראו עוד בכלכליסט

קושנר אמר בפתח דבריו כי "האנשים כאן היו רוצים לראות סוף לסכסוך. העובדה שכל כך הרבה מנהיגים ואנשי עסקים הגיעו מכל העולם מראה שיש נכונות ועניין מהקהילה הבינלאומית לעזור לעם הפלסטיני אם התנאים יאפשרו זאת".

הפסגה בבחריין, צילום: ynet הפסגה בבחריין | צילום: ynet הפסגה בבחריין, צילום: ynet

   , צילום: ynet צילום: ynet    , צילום: ynet

הוא הוסיף כי "יותר מדי זמן הפלסטינים היו תקועים במסגרות העבר. החזון שלנו הוא חשיבה מודרנית לעתיד טוב יותר. זה חזון של מה שאפשר לעשות עם שלום. פגישה אחרי פגישה, ועידה אחרי ועידה אני שומע את אותו תקליט שבור למה אי אפשר להשיג התקדמות".

קושנר האשים את הפוליטיקאים וטען כי העם הפלסטיני נשאר מאחור: "מס השפתיים של הפוליטיקאים נמשך והעם הפלסטיני ממשיך להישכח מאחור. אנו רוצים לראות שלום, ביטחון ושגשוג לפלסטינים, לישראלים ולכולם בעולם. רוצים לראות חופש אמונה ללא רדיפה, רוצים שאנשים יחיו יחד בכבוד ורוצים חיים טובים יותר לילדיהם".

לדבריו, "אנחנו לא מתכוונים לדון באיך הגענו לכאן. היו הרבה קשיים בכלכלה הפלסטינית. אלימות, חוסר יציבות פוליטית והיעדר פתרון לנושאי הליבה. הדברים הללו מנעו התקדמות. אי אפשר לפתור את בעיות הכלכלה בלי פתרון הוגן לסכסוך, וזה יקרה ברגע שיכבדו את צרכי הביטחון של ישראל".

הוא הוסיף כי "יותר מדי כסף הלך על נשק ושחיתות", וטען כי אם הכסף היה מושקע בתשתיות או בבריאות הדברים היו נראים אחרת. הוא הוסיף כי "לנוכחים באולם יש יכולת לעבוד יחד וליצור שינוי היסטורי עבור הפלסטינים ועבור עמי האזור".

הסדנה מתקיימת בחסות מלך בחריין, והיא נערכת במלון "ארבע העונות" המפואר שבבירה הבחריינית. במהלך היומיים הקרובים יושק החלק הכלכלי של "עסקת המאה" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שעיקרו השקעות של 50 מיליארד דולר במשך 10 שנים בכלכלה הפלסטינית.

קושנר בעת פתיחת הוועידה בבחריין, צילום: ynet קושנר בעת פתיחת הוועידה בבחריין | צילום: ynet קושנר בעת פתיחת הוועידה בבחריין, צילום: ynet

בסדנה שעוסקת בסכסוך הישראלי-פלסטיני לא נוכחים נציגים ישראלים או פלסטינים רשמיים. הרשות הפלסטינית מחרימה את האירוע, בעוד שמישראל יגיעו בעיקר אנשי עסקים וגורמי החברה האזרחית.

בין המזומנים נמנים אלוף (מיל') יואב פולי מרדכי, לשעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים ומנכ"ל המרכז הרפואי שיבא, ד"ר יצחק קרייס; מנכ"ל נוקיה ישראל אריק טל - שמשתף פעולה עם פלסטינים בהקמת רשתות תקשורת בשטחים; שלומי פוגל, איש העסקים הישראלי מבעלי קבוצת אמפא, מספנות ישראל וגולד בונד; היזם החברתי ידין קאופמן; הפילנתרופ ואיש העסקים המיליארדר סילבן אדמס, והיזמית החברתית נטע קורין.

ממדינות ערב הגיעו נציגים בדרג זוטר יחסית כמו סגן שר האוצר המצרי, מנכ"ל משרד האוצר הירדני ודומים להם. כמה מדינות בעולם החליטו להסתפק בשליחת שגריריהן בבחריין לסדנה, וגם סין ורוסיה שהודיעו בתחילה כי יחרימו את הסדנה החליטו לשלוח נציג בדרג זוטר. 

טרם פתיחת הסדנה, חשף הבית הלבן את החלק הכלכלי של "עסקת המאה". לפי התוכנית, יגויסו תרומות בסך 50 מיליארד דולר ממדינות ומשקיעים, כש-28 מיליארד מתוכם יועברו לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה; 7.5 מיליארד יועברו לירדן, 9 מיליארד למצרים ו-6 מיליארד ללבנון.

לפי התוכנית, יוקמו 179 פרויקטים עסקיים ופרויקטים העוסקים בשיפור תשתיות. יותר ממחצית סכום התרומות, 28 מיליארד דולר, ישמש למימון פרויקטים בשטחי הרשות הפלסטינית לאורך 10 שנים, כששאר הסכום ישמש לפרויקטים במצרים, לבנון וירדן. חלק מהפרויקטים יהיו בחצי האי הסיני, כשההשקעות יוכלו לשפר את חיי תושבי עזה הסמוכה.

במסגרת ההשקעה בשיפור התשתיות צפוי שדרוג של קווי החשמל ממצרים לרצועת עזה, במטרה להגביר את זרימת החשמל לרצועה. בנוסף, התוכנית קוראת למציאת שימושים טובים יותר לאזורי תעשייה מצריים בניסיון לעודד את המסחר בין עזה, מצרים, הגדה המערבית וישראל. התכונית מציעה גם תמיכה בהרחבת הנמל בסואץ והגדלת התמריצים הכלכליים למה שהגדר כ"חממת סחר" באזור תעלת סואץ.

מחאה בעזה ובגדה המערבית

הפלסטינים ברצועת עזה ובגדה המערבית קיימו היום שביתות מסחר כלליות במחאה על פתיחת הסדנה הכלכלית בבחריין, אך למרות החשש מהפגנות אלימות לא נרשמו עימותים חריגים בין הפלסטינים לכוחות הביטחון בנקודות החיכוך.

 

הפגנה אחת של מאות בני אדם נרשמה בבית לחם, ואבנים יודו לעבר כוחות צה"ל ומג"ב ששהו בפאתי העיר. המפגינים בבית לחם יצאו נגד מדינות ערב ששלחו נציגים לוועידה, ובראשן ערב הסעודית. במסגרת ההפגנה נתלתה תמונתו של יורש העצר הסעודי מוחמד בן-סלמאן על חמור, והמפגינים אף שרפו בובה של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ.

ברצועת עזה כלל לא נרשמו עימותים על הגדר למרות השביתה, אך כינוסים קטנים יחסית נערכו. דייגי הרצועה פתחו בשביתה גם הם, והחליטו לסגור את מרחב הדיג באופן וולנטרי. מוקדם יותר בבוקר גילו תושבי העיר עזה גרפיטי במקום מרכזי ובו הופיע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עם סימנים של נעל – אות להשפלה בעולם הערבי.

מנהיג חמאס, איסמעיל הנייה, אמר באחד הכינוסים בעזה כי "אנו עומדים ברגע היסטורי כדי לומר שפלסטין אינה למכירה ולא לעסקאות שתומכות בכיבוש אדמתנו בפלסטין". לדבריו, "הוועידה שמתקיימת בבחריין פוליטית בכיסוי כלכלי, ומטרתה להיערך לחיסול הסוגיה הפלסטינית ולמתן אור ירוק לשליטה על הגדה, כמו גם לפתוח את הדלת לנורמליזציה עם ישראל".

בתוך כך, נביל אבו רודינה דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן התייחס לדבריו של ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר של הנשיא טראמפ, שאמר בריאיון לתקשורת הערבית אתמול כי הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים לא יוכל להתבסס על תנאי יוזמת השלום הערבית: "יוזמת השלום הערבית שאומצה על-ידי מדינות ערב והפכה לחלק מהחלטת מועצת הביטחון 1515 היא קו אדום ולא יתקיים הסכם שלום בלעדיה". אבו רודינה שב והדגיש כי הסדנה בבחריין נולדה מתה עבור הפלסטינים.

תגיות