אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו: לוחמי סייבר ישראלים סייעו במניעת פיגוע גדול של דאעש צילום: חיים צח / לע"מ

נתניהו: לוחמי סייבר ישראלים סייעו במניעת פיגוע גדול של דאעש

ראש הממשלה סיפר ששירותי הביטחון הצליחו לאתר תוכנית של ארגון הטרור לפוצץ מטוס של חברה מאיחוד האמירויות, ולסייע בסיכולה. בנאומו בשבוע הסייבר של אוני' ת"א סיפר גם על שיעור הצמיחה של מגזר הסייבר המקומי

26.06.2019, 13:46 | רפאל קאהאן

שירותי הביטחון והסייבר של ישראל סייעו במניעת פיגוע ענק של דאעש לאחרונה - כך סיפר היום (ד') ראש הממשלה נתניהו בנאום שנשא במסגרת שבוע הסייבר השנתי של אוניברסיטת תל אביב. לדברי נתניהו, נחשפה תוכנית של ארגון הטרור לפוצץ מטוס נוסעים בטיסה של חברת איתיחאד מסידני לאבו-דאבי. המידע הושג באמצעי סייבר מתקדמים, והועבר למשטרת אוסטרליה שהצליחה לסכל בפועל את מבצע הטרור.

קראו עוד בכלכליסט

ראש הממשלה נתניהו הציג את המקרה כדי להדגיש את שיעורי הצמיחה ביכולות ותפוצת תחום אבטחת המידע בישראל לגווניו. בניגוד לשנים קודמות, נתניהו לא התמקד רק בתעשיית הסייבר עצמה, אלא שילב אותה במסגרת אקוסיסטם גדולה יותר של תעשיית ההייטק והסטארט-אפים הישראלית. "אנחנו באמצע של מהפכה עצומה – עם הזדמנויות גדולות לישראל כדי לצמוח'', אמר.

ראש הממשלה נתניהו מציג את המבצע שסוכל, צילום: חיים צח / לע"מ ראש הממשלה נתניהו מציג את המבצע שסוכל | צילום: חיים צח / לע"מ ראש הממשלה נתניהו מציג את המבצע שסוכל, צילום: חיים צח / לע"מ

על פי המספרים שהציג בנאומו, ישנם כיום כ-23 אנשי מו''פ בישראל לכל 1,000 תושבים - המספר הגבוה בעולם כיום לדבריו. לפי ראש הממשלה, תעשיית הסייבר נחוצה כדי לתחזק את החדשנות הישראלית. היקף ההשקעות בתחום הסייבר עמד על כ-1.134 מיליארד דולר בשנה האחרונה וצפוי לצמוח לכ-1.7 מיליארד דולר בשנה הנוכחית. סך כל היצוא עמד על כ-5 מיליארד דולר ב-2018, ובסך הכל היקף האקזיטים מסתכם בכ-1.5 מיליארד דולר. עם כי נתניהו רמז שהוא מעוניין לראות גם חברות ישראליות גדולות.

בסך הכל פעילות כיום כ-520 חברות סייבר, עלייה ביחס לשנה הקודמת. למעשה, הנתונים שהוצגו מראים צמיחה ללא הפסקה מאז 2000 אז נספרו על פי המידע שהוצג כ-22 חברות סייבר בלבד. נתניהו גם התגאה בפיתוחים ובחדשנות בתחומי הבריאות הדיגיטלית, האוטוטק ואינטרנט הדברים. כולם, לדבריו מהווים תחומים שזוכים לצמיחה בזכות ענף הסייבר החזק בישראל. נתניהו נמנע עם זאת להתייחס לאיומי הסייבר ומצב המדינה בתחום. נתונים אלה נחשפו בידי יגאל אונא, ראש מערך הסייבר הלאומי, שנאם לאחר ראש הממשלה.

 , צילום: חיים צח / לע"מ צילום: חיים צח / לע"מ  , צילום: חיים צח / לע"מ

איך מתמודדים עם מגפת הסייבר?

אונא חשף את היעד של ישראל בתחום הסייבר: לייצר חיסון יעיל למה שהוא מכנה "מגיפת הסייבר העולמית". אונא השווה את ההאקרים לחצבת ואמר שמדובר באיום שגרם לכ-2 טריליון דולר נזקים בשנה האחרונה. עם זאת, לא הרחיב על ההערכות הישראליות בתחום. לדבריו רוב התקיפות נועדו לגניבת מידע פיננסי או זהויות של משתמשים. לדבריו "כ-48% מגניבות המידע והנתונים מגיעות מפעילות של האקרים ועברייני סייבר", אמר.

 , צילום: גלעד קוולרצ צילום: גלעד קוולרצ'יק  , צילום: גלעד קוולרצ

לראייתו, האיומים העיקריים הם תקיפת שרשרות אספקה, נוזקות כופר, תקופות חומרה ונוזקות שמטרתן לשבש או למחוק מידע. כדי להתמודד עם האיומים האלה חשף אונא מעט מהשיטות של מערך הסייבר, כולל מערכת המידע הממשלתית סייברנט שמשמשת להפצה מהירה של מידע על איומים.

כמו כן, הציג את מערכת טראקזילה (Trackzilla) שמיועדת להתמודד עם איומים של השחתת אתרים או גניבת נתונים והוכנסה לשימוש בשנה האחרונה. לפי אונא, הצליחה המערכת להוריד בכ-90% את היקף התקיפות של האקרים על אתרים ישראלים. בין היתר היא חסמה כמעט לחלוטין את תקיפות OpIsrael שמבוצעות כל שנה בידי התארגנויות של האקרים המזדהים עם אנונימוס והמאבק הפלסטיני.

מתוך קמפיין שקורא לגורמים פרו-פלסטיניים לתקוף את ישראל מתוך קמפיין שקורא לגורמים פרו-פלסטיניים לתקוף את ישראל מתוך קמפיין שקורא לגורמים פרו-פלסטיניים לתקוף את ישראל

מבחינת המשק, הסביר אונא, המצב דווקא משתפר: על פי סקר שהוזמן בידי מערך הסייבר והקיף מדגם מייצג של כ-300 חברות מכל המגזרים והתחומים בישראל, כ-84% מהחברות מתקצבות את תחום אבטחת המידע בתקציב השנתי שלהן. לכ-75% מהחברות יש מדיניות בתחום וכ-63% מהחברות דיווחו שלא סבלו משום נזקי סייבר בשנה האחרונה. במקביל, אמר אונא שהמערך פעיל בסיוע לפיתוח מערך תגובה מהירה שמובילות חברות הביטוח. אונא כינה זאת ביטוח 2.0, והסביר שהחברות יודעות לספק מענה למצב של תקיפה ולאפשר לקורבנות לחזור לפעילות בהקדם תוך צמצום הנזקים הכלכליים.

איראן נשארת במוקד האיום

"איראן ושלוחותיה ממשיכות להיות איום סייבר מרכזי על המזרח התיכון", אמר אונא. "ישראל ערוכה מול איומי סייבר, ויש לנו את היכולת להגיב בעוצמה מול תוקפי סייבר, לא בהכרח באותו התווך בו תקפו", הוסיף. יכולות התקיפה של ישראל נחשפו בחלקן, לפי מקורות זרים, במבצעים ששיבשו תשתיות פיזיות באיראן. אונא גם הדגים כיצד איראן מהווה איום על המזרח התיכון והציג נתונים לפיהם האיראנים הם בין חמשת השחקנים המדינתיים הפעילים ביותר בתחום מתקפות הרשת. הנתונים מראים כי האיראנים פועלים באופן שוטף ולאורך זמן כולל תקיפות למטרת איסוף מודיעין, מבצעי דיסאינפורמציה, וכן תקיפות שמטרתן פגיעה והרס מערכות.

"איראן היא בין המדינות הבודדות שמבצעות תקיפות שמטרתן להרוס, בעיקר נגד מדינות המפרץ", אמר אונא. בין היתר, הזכיר את נוזקת Shamoon ששימשה לתקיפה של תשתיות נפט במפרץ הפרסי של סעודיה וקטאר. מעניין לציין שהנוזקה הזו פותחה מתוך נוזקה אחרת בשם Flame שמקורה, לפי דיווח של הוושינגטון פוסט בשיתוף פעולה בתחום הסייבר בין ארה"ב לישראל ושיועד לתקיפת תכנית הגרעין האיראנית כמו סטוקסנט לפני כן.

תגיות