אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדריך: חמישה צעדים להתייעלות באנרגיה בעסק שלך צילום: iStock

מדריך: חמישה צעדים להתייעלות באנרגיה בעסק שלך

העולם כולו צועד לעבר צמצום השימוש בחשמל המופק מדלקים פוסיליים, כדי להביא לחיסכון כספי ניכר – להפחתת זיהום אוויר ולהצטרפות למאבק הגלובלי בשינוי האקלים. ממשלת ישראל קבעה יעד לאומי לצמצום צריכת החשמל ב-17% עד 2030 ומעודדת עסקים להוביל התייעלות באנרגיה באמצעות הלוואות אטרקטיביות

30.06.2019, 11:16 | בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה

התייעלות באנרגיה היא צו השעה – וממשלת ישראל, כמו ממשלות אחרות ברחבי העולם, מקדמת את הנושא במרץ בשנים האחרונות. למגמה הזו סיבות רבות, ובראש ובראשונה, הצורך להילחם במשבר האקלים ולצמצם את כמות גזי החממה הנפלטים לאוויר.

בנוסף, הפחתת צריכת האנרגיה תוביל לחיסכון כספי ניכר, תסייע ביצירת מקומות עבודה חדשים ותביא לשיפור בריאותם ואיכות חייהם של התושבים. לצורך כך, קבעה הממשלה יעד לצמצום של 17% בצריכת החשמל עד 2030.

קראו עוד בנושא

ד"ר גיל פרואקטור, מנהל תחום האנרגיה במשרד להגנת הסביבה מסביר כי התייעלות אנרגטית ייחודית באופן שבו היא מחברת את האינטרס המשקי לאומי להפחתת צריכת דלקים פוסליים מזהמים ולחיזוק הביטחון האנרגטי לבין האינטרס של העסק או המפעל שמבקש לצמצם את ההוצאות התפעוליות שלו.

הצלחה ביישום התייעלות אנרגטית בעסק או מפעל תלויה במידה רבה במחויבות ומעורבות של הנהלת העסק לתכנית עבודה רב שנתית הכוללת יעדים, תקציב ופעולות נוספות ליישום המלצות סקר האנרגיה אשר מטרתן להפחית את השימוש והוצאות האנרגיה בעסק.

משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה קוראים למפעלים, חברות, ארגונים ומוסדות אחרים, לפעול לחיסכון והתייעלות באנרגיה באמצעות חמישה צעדים פשוטים:

1. מבצעים סקר אנרגיה

לפני שניתן יהיה לתכנן וליישם מתווה לייעול באנרגיה, הצעד הראשון הוא מיפוי צריכת האנרגיה הקיימת בעסק או בארגון כדי לדעת מהי רמת הבסיס שלה. חשוב לערוך סקר אנרגיה למטרות הבאות:

א. זיהוי צרכני האנרגיה העיקריים בעסק.

ב. בדיקת תקינות מערכות בקרת צריכות האנרגיה.

ג. ביצוע מדידות רציפות לצרכי האנרגיה העיקריים - מומלץ לנתח את חשבונות האנרגיה השוטפים של העסק מהשנה האחרונה – חשמל, גז ועוד. במידת הצורך, פנו לספק האנרגיה כדי לקבל את החשבונות הרלוונטיים. בהמשך, מדדו את צריכת האנרגיה לפחות אחת לחודש, והשוו אותה לחשבונות המגיעים מהספקים – כדי לוודא התאמה.

ד. גיבוש המלצות לחיסכון כספי משמעותי על ידי ההפחתה בצריכת האנרגיה.

המידע שיצטבר באמצעות סקר האנרגיה וניתוח החשבונות יסייע לכם לעקוב בהמשך אחרי תוכנית הייעול שתקבעו, וגם לזהות במהירות חריגות שונות בדפוס צריכת האנרגיה השוטף מה שעלול להעיד על חוסר יעילות או בעיות אחרות, כגון דליפות ושברים מכניים בציוד קיים.

איציק יוניסי, מנהל תחום הנדסה ושימור אנרגיה במשרד האנרגיה, מציין כי בהתאם לתקנות מקורות האנרגיה, כל צרכן אנרגיה שהצריכה שלו מעל 1250 טשע"ן (טון שווה ערך נפט) נדרש לבצע סקר אנרגיה בהתאם למפרט המשרד המופיע בלינק
 , צילום: ThinkstockPhotos צילום: ThinkstockPhotos  , צילום: ThinkstockPhotos

2. מזהים הזדמנויות

בחינת צריכת האנרגיה של העסק תעזור לכם לזהות את הטכנולוגיות העיקריות שאחראיות על היקף הצריכה המשמעותי. זוהי נקודת הפתיחה למחשבה כיצד ניתן לייעל את הנושא.

מומלץ ביותר לשתף את העובדים בתהליך ההתייעלות ולבקש מהם להציע שיפורים, כמי שמכירים היטב את תהליך העבודה היומיומי בעסק. כדי להגביר את המוטיבציה, הקפידו להסביר לעובדים את חשיבות ההתייעלות באנרגיה, והצביעו בפניהם על כך שהעסק כולו ירוויח משיפור משמעותי באימוץ דפוסי התנהגות והרגלי צריכת אנרגיה חסכוניים חדשים.

מומלץ להכשיר עובד או צוות אשר יפעלו לקידום הנושא בעסק. לשם כך, יש להכשיר אותם על ידי השתתפות בסדנאות בנושא. כך, כל אחד מהם יהיה שגריר שיוכל לזהות בעצמו הזדמנויות להתייעלות ולחיסכון, להעביר את המידע לשאר העובדים ולדווח להנהלת העסק, כמו גם לקדם את יישום ההמלצות.

3. מגבשים המלצות ליישום

ישנם כמה תחומים עיקריים שלרוב ניתן לבצע בהם שינויים שישפיעו משמעותית על צריכת האנרגיה.

לא פעם, אחד הגורמים העיקריים לבזבוז אנרגיה הוא ציוד ישן ולא יעיל. עם זאת, לפני ההחלפה של הציוד הישן בחדש, יש לוודא שהציוד החדש אכן יעיל מבחינה אנרגטית.

כך למשל, אם רוכשים מזגן, יש לבדוק שהוא בדירוג אנרגטי של לפחות C. השקיעו בציוד חדש או אמצעים אחרים לחיסכון באנרגיה, לאחר שהבאתם בחשבון את החיסכון המצטבר לארגון כתוצאה מהשקעה זו.

4. מגייסים מקורות מימון

במטרה להתגבר על מחסום ההשקעה הראשוני ביישום פרויקטים להתייעלות באנרגיה, השיקו המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה ומשרד האוצר קרן הלוואות ממשלתית בערבות המדינה, המעניקה הלוואות בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקלים לפרויקטים של חיסכון בחשמל והתייעלות באנרגיה. בעלי עניין כגון בתי עסק, מלונות, קניונים, מרכזי מסחר ועוד, רשאים לקבל הלוואה בהתאם לתנאי הקרן, על ידי אחד מהבנקים שנבחרו במכרז - מרכנתיל, דיסקונט, הפועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי.

הקרן מיועדת לצרכני אנרגיה במגזר התעשייתי-מסחרי שיגישו תוכניות להפחתה של צריכת החשמל בהיקף של 200,000 קוט"ש לשנה לכל הפחות, כאשר גובה ההלוואה הוא עד 85% מעלות הפרויקט, והיא ניתנת לתקופה של עד שבע שנים.

גופים הנתמכים מתקציב המדינה יוכלו לקבל הלוואה על ידי חברות "אסקו" - חברות התייעלות באנרגיה אשר משתתפות במימון הפרויקט ומתוגמלות על סמך כללים שהוגדרו מראש בהתאם לרמת ההתייעלות באנרגיה המושגת.

תינתן עדיפות בהקצאת הערבות הממשלתית לעסק שיבחר להתקין טכנולוגיה חדשנית ישראלית.

את הבקשה למימון מהקרן ניתן להגיש בטופס מקוון באתר של משרד האנרגיה, הגוף המרכז של הקרן.

לחצו כאן לפרטים נוספים >>>

5. מתחילים ביישום הפרויקט

לצורך הוצאת התוכנית אל הפועל, מאתרים בעלי מקצוע מוסמכים ומיומנים בתחומם, שילוו אתכם במשך התהליך, בדגש על הפעולות המורכבות והיקרות יותר לביצוע. עם תחילת התהליך, יש להקפיד על מדידה שוטפת של צריכת האנרגיה, כדי שתוכלו לעמוד על החיסכון המושג בפועל, בהשוואה לגובה ההשקעה, ולוודא התקדמות בהתאם לתוכנית.

משרד האנרגיה מציע לפנות לאחד הסוקרים המופיעים בלינק

לסיכום, חשוב לציין שגם לאחר שהושג חיסכון משמעותי, יש להמשיך ליישם את תוכנית ההתייעלות בצריכת האנרגיה ולהפוך אותה לחלק בלתי נפרד מהמערכות והנהלים של הארגון כך שהיא תהיה לדרך חיים עבור העובדים, המנהלים, הספקים וכל בעלי העניין בארגון. הקפידו על תיעוד העלויות והמדדים של צריכת האנרגיה, כבסיס לשיפורים, שינויים ותוכניות עתידיות.

בחזרה לערוץ התייעלות באנרגיה >> 

 

תגיות