אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חמש הסיבות שגורמות לאפליקציות הסיניות להביס את המערב צילום: CCTV

זמן בייג'ינג

חמש הסיבות שגורמות לאפליקציות הסיניות להביס את המערב

הכול במקום אחד, ממשק ממכר, מאגר נתונים מטורף וחיבור לוגיסטי מהיר. אפילו מארק צוקרברג כבר מבין שסין היא מעצמת אפליקציות. רק אל תצפו לפרטיות וחופש ביטוי

28.06.2019, 18:30 | אופיר דור, בייג‘ינג

למה הכי אתגעגע כשאעזוב את סין? אחרי כמעט ארבע שנים של מגורים במדינה מצאתי את עצמי שואל את עצמי לא פעם את השאלה הזו. אני יודע שהתשובה המקובלת היא כי אתגעגע קודם כל לחברים שצברתי במהלך השנים. זאת כנראה התשובה הכי דיפלומטית לשאלה. אבל עם כל הכבוד לחברים, אני מעריך שבפועל אתגעגע יותר מכל דווקא לאפליקציות הסיניות.

קראו עוד בכלכליסט

ייתכן שבשלב הזה אתם כבר תוהים האם החשיפה מרובת השנים לזיהום האוויר בבייג‘ינג גרמה לי לאבד את שפיות דעתי. למערב, ולישראל בתוכו, יש כידוע את גוגל, פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם, שהן הדבר הכי מתקדם טכנולוגית בעולם. האמת שגם אני חשבתי כך עד שהגעתי לסין. הסיבה היחידה שהאפליקציות הסינית מצליחות בשוק הביתי, חשבתי אז, היא שהממשלה הסינית חוסמת את המתחרות האמריקאיות הגדולות מלפעול במדינה. באותו האופן אם ממשלת ישראל היתה חוסמת את פייסבוק, כנראה שהאתר ”חבר‘ה" הציוני זכרונו לברכה היה ממשיך לשלוט עד היום בשוק ביד רמה.

אז זהו שטעיתי. אחרי שעשיתי את השינוי הבלתי נמנע והחלפתי את הגדרות המדינה לסין באפסטור, חנות האפליקציות של אפל, ובמיוחד אחרי שלמדתי מספיק סינית כדי להתעסק עם הממשק של האפליקציות המקומיות (שלא מתאמצות לפנות למיעוט הזרים החיים במדינה), הבנתי שבהרבה מקרים הן פשוט שמות בכיס הקטן את המתחרות המערביות והופכות את החיים לכל כך נוחים. להלן חמש סיבות למה האפליקציות הסיניות שולטות:

1. הכל במקום אחד

יזמי האינטרנט הסינים המובילים מתחזקים שאיפות מגלומניות שמגמדות אפילו את אלו של מייסדי פייסבוק גוגל ואמזון. המנכ"לים הסינים ממש לא מסתפקים בשליטה בתחום התמחות אחד אלא רוצים להשתלט על יותר ויותר תחומי צריכה של הלקוחות המקומיים, מקניות ברשת לתקשורת ותחבורה. הכניסה של החברות המקומיות לעוד ועוד תחומים מגלמת בתוכה גם יתרונות ללקוח, שיכול לעשות הרבה דברים בתוך אפליקציה אחת (יש גם חסרונות כמובן). כך נולד השם ”סופר אפליקציות“, לתיאור אותן האפליקציות הסיניות מרובות הפיצ'רים.

וויצ וויצ'ט | צילום: techcrunch וויצ

להיכנס היום לוואטסאפ זאת עבורי בעיקר חוויה נוסטלגית, חזרה לימים הנאיביים מהעבר שבהם אפליקציה עשתה רק דבר אחד, במקרה הזה לאפשר תקשורת בין אנשים. וויצ‘ט, סוג של המקבילה הסינית לוואטסאפ, היא כבר מזמן הרבה יותר מאשר רק אפליקציית מסרים מידיים. וויצ‘ט מתפקדת גם (רשימה חלקית מאוד) כשירות תשלומים נוח להחריד, מרכז קניות והזמנת כרטיסים מכל הסוגים, קונסולת משחקים ומערכת שוקקת לקריאת תוכן.

סין דילגה על חלקים גדולים מעידן הדסקטופ וקפצה היישר אל עידן המובייל וזאת אולי אחת הסיבות לכך שהיא מתקדמת כל כך בפיתוח אפליקציות. אם תציע לסיני לשלוח אליו מידע במייל למשל, אתה עלול בהחלט לספוג מבט מופתע. ”פשוט תשלח דרך וויצ‘ט", הסיני יענה בפליאה.

גם בעליפיי, אפליקציית התשלומים מבית עליבאבא, סופר אפליקציה נוספת, תוכלו להזמין נסיעות במונית, לשכור אופניים, לקרוא למשלוחים מסוגים שונים והתכונה הכי שימושית עבורי - לשלם חשבונות חשמל, מים וגז בקלות מדהימה. אלוהים יודע כמה שאני לא מתגעגע לגלישה באתר של חברת החשמל או תאגיד מי אביבים.

2. ממשק ממכר

לאפליקציית הסרטונים הקצרים טיק-טוק (שבסין עצמה נקראת דואו-אין) יש את הממשק הכי ממכר שנתקלתי בו מעולם. לא עוד התעסקות עם גלילה מטה בניוזפיד, בטיק-טוק עוברים בין סרטונים בהעברת אצבע קלילה על המסך. זה אלמנטרי וגאוני בעת ובעונה אחת. זה לא נגמר רק בטיק-טוק. כשאני מזמין טיסה באפליקציית הנסיעות Ctrip או מחפש דירה ב-Ziroom, אני נדהם פעם אחר פעם מחדש מכמה הממשק של אפליקציות סיניות נוח ופונקציונאלי.

טיק טוק. הממשק הכי ממכר שנתקלתי בו מעולם, צילום: איי אף פי טיק טוק. הממשק הכי ממכר שנתקלתי בו מעולם | צילום: איי אף פי טיק טוק. הממשק הכי ממכר שנתקלתי בו מעולם, צילום: איי אף פי

בייטדאנס, החברה שעומדת מאחורי טיק-טוק, לא כבשה במקרה את התואר הסטארט-אפ בעל השווי הגבוה בעולם. בנוסף לדפדוף המהיר, המאפיין המרכזי של האפליקציות של בייטדאנס הוא אלגוריתם מדויק שקורא את העדפות הלקוח ומייצר עבורו חוויה מותאמת. בניגוד לפייסבוק למשל, כאן אתם לא צריכים לעשות לייק או להצטרף אקטיבית למעקב אחרי דף או ערוץ מסוים. האפליקציה תזהה מה הייתם רוצים לראות או לקרוא הלאה על בסיס מה שכבר ראיתם בעבר ותציע לכם עוד ועוד תכנים מאותו הסוג. חבר סיני אמר לי פעם שהוא נטש את אפליקציית החדשות של בייטדאנס כיוון שהרגיש כי היא קוראת את מחשבותיו באופן שהיה כבר מעט מפחיד מידי.

3. מאגר נתונים מטורף

נעזוב את עליבאבא, וויצ‘ט וטיק-טוק לרגע בצד, אפליקציה אחת שממשיכה להרשים אותי כל פעם מחדש היא ”דה ג'ונג דיינפינג“ (בסינית: דירוג המונים), מבית היוצר של מייטואן דיאנפינג, אחת הענקיות הסיניות הפחות מוכרות במערב. מייטואן, שנסחרת לפי שווי של 47 מיליארד דולר בבורסה בהונג קונג, נבחרה השנה לחברה החדשנית בעולם על פי המגזין העסקי האמריקאי Fast Company ואני בגדול מאוהב בשירותים שלה.

קמפוס עליבאבא, צילום: בלומברג קמפוס עליבאבא | צילום: בלומברג קמפוס עליבאבא, צילום: בלומברג

דה ג'ונג דיינפינג היא אנציקלופדיה לכל מה שקורה מסביבך בעיר. תמצאו בה חוות דעת וציונים מפורטים על כל בית עסק שאפשר לדמיין בסביבה, ממסעדות דרך חדרי כושר, מספרות, חדרי קריוקי ואפילו בתי חולים. בתוך האפליקציה תוכלו לקנות גם כרטיסים וקופונים מוזלים לבתי העסק.

ייתכן שזה נשמע די רגיל למי שהתנסה באפליקציית Yelp האמריקאית ובכל זאת קשה לי לתאר את רמת הפירוט האינסופית שהאפליקציה הזו מציעה, כולל סרטונים ותמונות מכל זווית אפשרית של בית העסק והאופציה המנצחת עבורי - דירוג מלא של המנות האהובות בכל מסעדה. ככה זה כשיש לך מיליארד סינים שמדרגים.

4. חיבור לוגיסטי מהיר

אפליקציות אונליין זה נחמד אבל כדי לספק שירות אמיתי נדרש חיבור כלשהו לעולם הפיזי. בנושא הזה האפליקציות הסיניות מגלות יכולות לוגיסטיות יוצאת מגדר הרגיל. מוצרים שתזמינו ברשת יסופקו לפעמים כבר באותו יום (ואם הזמנתם משהו ייחודי מהקצה השני של סין אז תוך עד 4-5 ימים) ומשלוחי מזון מכל הסוגים יגיעו הביתה בזמן שיא.

דיינפינג, צילום: scmp דיינפינג | צילום: scmp דיינפינג, צילום: scmp

בתקופה האחרונה האפליקציה הפופולרית ביותר אצלי היא של רשת הסופרמרקטים מבית עליבאבא, חמה. כיוון שלרוב אני נזכר ממש ברגע האחרון שהמקרר שלי התרוקן לחלוטין, חמה היא הפתרון האידאלי עבורי. בחמה יספקו את המוצרים שהזמנתם מהסופר תוך חצי שעה בלבד הביתה. איך הם עושים את זה רק אלוהים יודע.

אם אתם מצקצקים בלשון כעת על השליחים הממונעים המסכנים שעומדים מאחורי זמני המשלוח המטורפים האלה, תדעו שהמציאות קצת יותר מורכבת. עבודת השליחים בהחלט קשה, מלחיצה ומסוכנת בשל הסיכוי לתאונות דרכים, אבל הביקוש הרב לעובדים כאלה תורם לשיפור בשכרם. בסקרים שנערכו בסין נמצא כי בערים מסוימות במדינה השליחים יכולים להשתכר אפילו יותר ממתכנת מחשבים.

5. תשאלו את מארק

אולי אתם עדיין לא ששים לקבל את העובדה שהאפליקציות הסיניות מובילות, אבל אולי תאמינו לאחד בשם מארק צוקרברג, שנחוש להעתיק את הקסם הסיני. במרץ השנה פרסם מייסד פייסבוק מניפסט ארוך ביחס לעתידה של פייסבוק. המניפסט אמנם לא נקב בשם החברה הסינית ישירות, אך המסקנה הבולטת ממנו היתה כי פייסבוק רוצה להיות וויצ‘ט. החזון של צוקרברג הוא ליצור סופר-אפליקציה מרובת פיצ‘רים כמו וויצ‘ט, כזו שתאחד כנראה את ווטסאפ, אינסטגרם ופייסבוק. האפליקציה המאוחדת תתמקד בהתכתבויות פרטיות ובקבוצות קטנות על חשבון פיד ציבורי פתוח לכולם. ממש כמו בוויצ‘ט.

גם ההודעה החודש על השקת המטבע ליברה מבטאת את המשך ההשפעה של וויצ'ט על פייסבוק. לוויצ'ט כבר מזמן יש אמצעי תשלום דיגיטלי והיא מסתמכת על הכנסות מתשלומים במקום על פרסום. לפחות פייסבוק הוסיפו טוויסט בדמות ההתבססות על בלוקצ‘יין בליברה. פייסבוק לא מחקה רק את וויצ‘ט. בסוף 2018 השיקה פייסבוק העתק לטיק טוק הסינית עם אפליקציה משלה לסרטוני 15 שניות קצרים בשם לאסו.

רק תשכחו מפרטיות וחופש ביטוי

אם נתתי רושם כי שוק הטכנולוגיה הסיני חף מבעיות, אז כמובן שזה רק רחוק מלהיות המצב. בהחלט יש מקומות שבהם המערב ממשיך להוביל בבטחה על סין. באידו למשל, מנוע החיפוש המוביל בסין, הוא עדיין גרסה חיוורת של גוגל שגורמת לך להתגעגע לדבר האמיתי.

האפליקציות הסיניות יכולות להיות גם אגרסיביות וחודרניות במיוחד וישלחו לך התראות בתדירות מרגיזה עם תזכורות על כל מבצע חדש. אחרי שחוסמים את האפשרות של האפליקציה לשלוח התראות במכשיר. תתחילו לקבל במקום הודעות טקסט. אני מעריך שאם אבטל גם את האופציה של קבלת הודעות טקסט, האפליקציות פשוט יתקשרו לספר לי על המבצעים.

בנוסף, כל האפליקציות הסיניות פועלות על פי התקנות והחוקים הסינים, מה שאומר צנזורה חריפה על כל מה שאינו תואם את האינטרסים של המפלגה השולטת. עיתונאי זר שפרסם פוסט בוויצ‘ט שלו עם תמונות מעצרת זיכרון שנערכה החודש בהונג קונג לרגל 30 שנה לטבח בכיכר טיאננמן, אירוע המצונזר בקפידה בסין, גילה כי החשבון שלו נחסם. כדי לחזור ולפתוח אותו הוא נאלץ לספק סריקת פנים ודגימת קול.

אפילו מה שנאמר בהתכתבויות פרטיות בוויצ'ט עלול להגיע לידי המשטרה כפי שכבר הוכח בעבר. אז אם יש לכם משהו שנוי במחלוקת לומר, כדאי שתחפשו מקום אחר להתכתב בו. אם אתם מחפשים בעיקר נוחות, כנראה שהאפליקציות הסיניות הן לגמרי הדבר הכי הנכון.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
תגובה חריפה ל-3
תבדוק טוב טוב האם אתה גר בסין!!! אתה משווה את וויצט לווטאפ? וויצט זה ארנק אלקטרוני, מרכב קניות, פלטפורמת רשת חברתית ועוד מיליון דברים. לא קראת את הכתבה ואין לך מושג על מה אתה מדבר. אפילו QQ כשרק נוסדה ידעה לתת פתרונות ייתר טובים ממסנגר של מייקרוסופט. ממליץ לך ללמוד לפני שאתה מגיב.
אני  |  29.06.19
לכל התגובות