אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זינוק של 11% בהיקף הניסויים הקליניים בישראל צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

זינוק של 11% בהיקף הניסויים הקליניים בישראל

חברות התרופות ובתי החולים השקיעו 620 אלף שקל במחקרים קליניים ב־2018. איכילוב ומרק בראש

01.07.2019, 08:30 | אדריאן פילוט

חברות התרופות ביצעו מחקרים קליניים בישראל בהיקף של כ-620 מיליון שקל בשנת 2018 – זינוק של 11% בתוך שלוש שנים. שיאן ההשקעות הוא בית החולים איכילוב עם כ-100 מיליון שקל. שיאנית ההשקעות בחברות התרופות היא MSD ישראל (Merck) עם השקעה של כ-90 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב. שיאן הניסויים הקליניים, צילום: אוראל כהן רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב. שיאן הניסויים הקליניים | צילום: אוראל כהן רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב. שיאן הניסויים הקליניים, צילום: אוראל כהן

לפי הדו"ח שהגיע ל"כלכליסט" בשנת 2018 בוצעו למעלה מ-1,500 ניסויים קליניים. הדו"ח שהכין משרד הבריאות מצביע על כך כי למרות הצמצום הדרמטי בפעילות התרופות בישראל, היקף הניסויים לא נפגע משמעותית ואף צמח במקצת. חברת נוברטיס (Novartis) ביצעה יותר מ-50 ניסויים והשקיעה יותר מ-28 מיליון שקל. חברת רוש (Roche) ביצעה כ-43 מחקרים והשקיעה כ-25 מיליון שקל בניסויים בישראל.

בבית החולים רבין (בילינסון והשרון יחד) בוצעו 277 מחקרים קליניים בהשקעה של כ־100 מיליון שקל. יחד עם בית החולים רמב"ם ושיבא – שם בוצעו ניסויים בסך כ-95 וכ-87 מיליון שקל, בהתאמה – מגיע היקף ההשקעה במחקר של ארבעת בתי החולים אלו על יותר ממחצית הניסויים בישראל.

בפארמה ישראל, ארגון חברות התרופות מבוססות מו"פ הכוללת גם חברות בינלאומיות שמשקיעות בארץ, קוראים למשרד הבריאות להסיר מספר חסמים שלטעת הארגון פוגעים בתחרותיות בתחום, לרבות עדכון החקיקה הרלוונטית בישראל המתבססת עד היום על חקיקה מנדטורית משנת 1943. חקיקה זו אינה מגדירה עד היום לוחות זמנים מחייבים לקבלת אישורים רגולטורים לניסויים. כמו כן, עד 2014 ניסויים אלו היו פטורי ממע"מ, דבר שהשתנה.

תגיות