אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנדלבליט: "מי שמנסים לפגוע בשי ניצן ובליאת בן-ארי - דינם להיכשל" צילום: עמית שאבי

מנדלבליט: "מי שמנסים לפגוע בשי ניצן ובליאת בן-ארי - דינם להיכשל"

היועץ המשפטי לממשלה בכנס הרצליה: "כל הניסיונות לעשות דה-לגיטימציה לאותם משרתי ציבור נאמנים, לא יצליחו. אף אחד לא יפחיד אותנו". לדבריו, "הטענות על רדיפה או תפירת תיקים, וכיוצא בזה טענות שנועדו לפגוע בלגיטימציה של התהליך - הן חסרות ביסוס, ויש לדחותן"

30.06.2019, 19:45 | משה גורלי

"באשר לתיקי החקירה הנוגעים לעניינו של ראש הממשלה, אני שב ואומר: אני רואה חשיבות רבה בהליך השימוע שנקבע לראש הממשלה בקשר לתיקים אלו. כל טענה תישמע בלב פתוח ובנפש חפצה", כך אמר הערב היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. הוא דיבר בכנס הרצליה של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי היועץ, "הדברים יישקלו לעומקם, ומשיקולים ענייניים בלבד, אף אחד לא יסיט אותנו מדרך הישר. לא המפגינים מפה, ולא המתלהמים משם. אמנם, שמעתי שיש כאלו שכבר יודעים, לפניי כמובן, איזו החלטה אקבל בסוף השימוע. ולא רק זאת, הם גם יודעים שההחלטה הזו תתקבל לשיטתם שלא מטעמים ענייניים: לא לאור הראיות והדין, אלא בגלל לחצים כאלה ואחרים שמופעלים עליי כביכול. ולכן הם טוענים מראש שאין להתייחס ברצינות להחלטה שאקבל, אלא יש לפעול בכל דרך כדי לסכל ולחסום אותה, בלי למצות את ההליך הפלילי כמקובל ביחס לכל חשוד במדינה".

מנדלבליט הביע תמיכה בפרקליט המדינה שי ניצן ובתובעת בתיקי ראש הממשלה, ליאת בן-ארי: "שי ניצן מציין השנה 30 שנות שירות ציבורי מסור ורב הישגים עבור המדינה ואזרחיה. אלו המנסים לפגוע בשמו הטוב במטרה לפגוע בלגיטימציה של התהליך המתנהל בקשר לתיקי החקירה בהם ראש הממשלה - דינם להיכשל. הדבר נכון גם ביחס לאלו המבקשים לפגוע בשמה הטוב של עו"ד ליאת בן-ארי. מי שמכיר את ליאת יודע שהיא באמת אחת מבני האריות - באומץ הלב שלה, במנהיגות שלה, ובהתייצבות שלה בחזית המאבק בפשיעה בכלל, ובשחיתות השלטונית בפרט.

"כל הניסיונות לעשות דה-לגיטימציה לאותם משרתי ציבור נאמנים, ולרבים אחרים שעומדים בחזית השמירה על שלטון החוק במדינת ישראל, לא יצליחו. אף אחד לא יפחיד אותנו. אף אחד לא ירתיע אותנו. אנחנו נקבל החלטות אך ורק לפי הדין והראיות". והוסיף היועץ בעניין זה: "הטענות על רדיפה או תפירת תיקים, וכיוצא בזה טענות שנועדו לפגוע בלגיטימציה של התהליך – הן חסרות ביסוס, ויש לדחותן".

אביחי מנדלבליט , צילום: צביקה טישלר אביחי מנדלבליט | צילום: צביקה טישלר אביחי מנדלבליט , צילום: צביקה טישלר

היועץ הרחיב ודיבר על היוזמות השלטוניות לכרסום בביטחון המשפטי של אזרחי ישראל. "הביטחון המשפטי שמהווה חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי של המדינה נמצא תחת מתקפה או תחת איום". מנדלבליט הגדיר את הביטחון המשפטי "כביטחון של כל אזרח ואזרחית בכך שמערכת המשפט תמלא במדינה את התפקידים המתחייבים בדמוקרטיה לשם הבטחת שלטון החוק, האינטרס הציבורי וזכויות הפרט. ללא ביטחון משפטי, אין ביטחון אישי, ואיש הישר בעיניו יעשה".

היועץ דיבר על התחושה שנוצרה בציבור בדבר קיומו של איום ממשי ומוחשי לביטחון המשפטי: "התחושה הזו נובעת ממספר תהליכים מקבילים, שמשותף להם הוא הניסיון להחליש באופן משמעותי את המוסדות שתפקידם לשמור על הביטחון המשפטי ולהגן עליו. הכוונה היא לפעולות המבקשות לעשות דה-לגיטימציה למערכות החוק והמשפט; פעולות המבקשות לעשות דה-לגיטימציה אישית לבכירים במערכות אלו; וכן, לצבר של יוזמות לשינוי 'כללי המשחק' שלפיהם פועלות מערכות החוק והמשפט, תוך החלשת מעמדם של גופי המשפט ואכיפת החוק, עצמאותם, ויכולתם האפקטיבית להבטיח את שלטון החוק במדינה.

"לא מדובר עוד על שינוי כזה או אחר בדרכי העבודה של גופי החוק והמשפט או במערך יחסי הכוחות בינם לבין הרשות המבצעת והרשות המחוקקת; אלא בכרסום של ממש, הלכה למעשה, בקווי ההגנה שבמשך 71 שנות עצמאותה של המדינה ביססו את הביטחון המשפטי של כל אדם ואדם במדינה. במשך 71 שנות העצמאות של מדינת ישראל לא עסקנו במונח של 'ביטחון משפטי' מהסיבה הפשוטה שקווי ההגנה האלה היו בגדר מושכלות יסוד. עקרונות ברורים שהעניקו תוכן ומשמעות להיותה של מדינת ישראל מדינת חוק דמוקרטית, ואשר שימשו כחומת המגן של הביטחון המשפטי של אזרחי המדינה.

ליאת בן-ארי, צילום: עמית שעל ליאת בן-ארי | צילום: עמית שעל ליאת בן-ארי, צילום: עמית שעל

"בעת האחרונה, למרבה הצער, עקרונות היסוד הבסיסיים ביותר של שלטון החוק, ובראשם עיקרון השוויון בפני החוק, הפכו לפתע לשאלה לגיטימית לדיון ולבחינה. כך גם ביחס לעיקרון לפיו על רשויות השלטון לפעול ללא שרירות ובסבירות, אך ורק על בסיס שיקולים ממין העניין. התהליכים עליהם אני מדבר - של דה-לגיטימציה מערכתית ואישית, ויוזמות להחלשת מערכות החוק והמשפט, הפכו כה בולטים ומוחשיים, עד שרבים בציבור הישראלי הבינו שמרכיב מרכזי בחוסן הלאומי של המדינה עלול לעמוד בפני החלשה משמעותית. ואת כדור השלג הזה, שיתחיל להתגלגל במורד ההר, איש לא יוכל לעצור. בנפול לבנה אחת מעיקרון השוויון בפני החוק, יעמוד בסכנת קריסה המבנה כולו".

על השחיתות אמר מנדלבליט: "חשוב לי להדגיש, וכבר אמרתי זאת בעבר, שבמדינת ישראל אנו נתקלים לעיתים בתופעות של שחיתות שלטונית, ואנו נחושים לטפל בהן במלוא העוצמה. אולם, מדינת ישראל איננה מדינה מושחתת, דווקא בזכות שיש לה מערכות אכיפת חוק עצמאיות, אפקטיביות, הנאבקות בשחיתות השלטונית. אם המערכות הללו יחלשו או ייסדקו, לא נוכל עוד לומר שאנחנו חיים במדינה שאיננה מושחתת".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה