אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הר"י: ברפואה הציבורית לא ניתן ליידע חולים מי ינתח אותם צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

הר"י: ברפואה הציבורית לא ניתן ליידע חולים מי ינתח אותם

ההסתדרות הרפואית מסרבת ליישם את הנוהל של משרד הבריאות שלפיו חובה להודיע לחולה שבוע מראש את שם הרופא שינתח אותו בניתוח אלקטיבי. סירוב זה, הייחודי לישראל, הוא אחת הסיבות לנהירה המקומית לביטוחים וניתוחים פרטיים

01.07.2019, 06:56 | אדריאן פילוט

ההסתדרות הרפואית (הר"י) שוב מוכיחה כי עבורה החולים חשובים - אך הרופאים חשובים יותר. בסוף השבוע הודיע הארגון, המשמש גם כוועד עובדים וגם כארגון מקצועי, כי הוא מסרב לאמץ את הנוהל של משרד הבריאות המחייב את בית החולים ליידע את המטופל שבוע מראש בדבר זהותו של המנתח בניתוחים אלקטיביים (שאינם דחופים).

קראו עוד בכלכליסט

ד"ר ליאוניד אידלמן, בכיר בהר"י, צילום: עמית שעל ד"ר ליאוניד אידלמן, בכיר בהר"י | צילום: עמית שעל ד"ר ליאוניד אידלמן, בכיר בהר"י, צילום: עמית שעל

במכתב ששיגר ד''ר ליאוניד אידלמן, בכיר בהר"י ושהגיע לידי "כלכליסט", הוא מודיע לראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות ורד עזרא, כי אחרי כמה דיונים החליטה הר"י כי "הנוהל הוא בלתי ישים במערכת הציבורית ויגרום לחולים ציפיות שהרופאים לא יוכלו לעמוד בהם, עימותים ואכזבות שעלולות להשפיע לא רק על שביעות הרצון מהטיפול, אלא גם על איכות הטיפול".

הכל כדי להראות מי הבוס הרופא, לא החולה, נמצא במרכז הסירוב של הר"י להנחיה לפיה יש להודיע לחולה מי הרופא שינתח אותו, חושף את פרצופה האמיתי של ההסתדרות הרפואית אדריאן פילוט, 8 תגובותלכתבה המלאה

במכתבו טוען אידלמן שבניגוד למערכת הפרטית שערוכה להודעה מראש של זהות המנתח, "במערכת הציבורית הקצאת צוות נעשית בשיטה המושפעת מחובות המחלקה ומאילוצים נוספים, וכן מהעובדה שניתוחים רבים מבוצעים על ידי מתמחים בלבד, כשרופא מומחה נמצא זמין לקריאה בכל עת.

אלא שבניגוד לדברי אידלמן, הודעת שמו של מטפל לחולה בניתוח אלקטיבי היא דבר מקובל בעולם, ואף בבתי החולים הגדולים בארץ, ותואמת את הגישה החדשה המעמידה את המטופל במרכז.לפי מחקרים, יידוע החולה בזהות המנתח מפחית את הלחץ שלו ערב הניתוח.

גורמים בכירים במערכת הבריאות מסבירים כי הטיעונים של אידלמן משונים שכן בשלושת בתי החולים הגדולים בישראל - שיבא, רמב"ם ואיכילוב - המטופל לא רק יודע כבר עכשיו את שמו של המנתח, אלא אף בוחר בו, ללא תשלום, ולכן לא ברור איפה הקושי ליידע שבוע מראש מי יבצע את הניתוח.

אותם בכירים אמרו ל"כלכליסט" כי העובדה שכיום מטופל בישראל לא יודע מי ינתח אותו היא אחת הסיבות העיקריות לכך שישראל היא שיאנית בכפל ביטוח בריאות ב־OECD, וכי אי יישום הנוהל לגבי הודעת שם המנתח רק יגביר את השימוש באותם ביטוחים, ולפיכך ייטיב עם הרופאים בפרקטיקה הפרטית.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
מסירת שם הרופא
אפשר להודיע למטופל מי ינתח אותו אבל לא בטווח של שבוע. ניתן לידע אותו יום יומיים לפני הניתוח. במידה ולא יהיה מרוצה מהמנתח המיועד יש לחייב אותו, בלי לפגוע בצורך ברמה רפואית נאותה, לותר על הניתוח האלקטיבי המערכת הציבורית ולפנות לפרטית. אין פסול בכך שמטופל לא מרוצה מהשרות במערכת הציבורית ופונה למערכת פרטית עם הביטוח הפרטי עליו שילם כל השנים.
א  |  03.07.19
11.
הפרופסור אידלמן יודע מה הוא מדבר. זה לא תקין שכל טופל יבקש ויבחר ויגיד מה שבא לו.
יש מערכת מסודרת ויש לה קבלת החלטות מסודרת ומקצועית וזה לא ענינו של החולה להתערב בכלל. זו דעתי ואני חושב שכל מי שמתנגד לשיטה הזו, טועה ומטעה. יש דרג מקצועי ויש דרג מטופל והמטופל לא צריך להתערב בהחלטות של הדרג המטפל.
נביל  |  02.07.19
10.
מסכים עם כל מילה של הפרופסור הנכבד. זה בדיוק המצב:
הנוהל לא ישים במערכת הציבורית ויגרום לציפיות מצד החולים שהרופאים לא יוכלו לממש, יביא לעימותים ואכזבות מיותרים לחלוטין. שאלה עלולים להשפיע על שביעות הרצון של המטופל מהטיפול ואולי אף על איכות הטיפול. לכן לדעתי, צודק בהחלט פרופסור אידלמן.
עזאם  |  01.07.19
לכל התגובות