אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חנינה לנסחרות ברשימת השימור צילום: אוראל כהן

כנס שוק ההון

חנינה לנסחרות ברשימת השימור

אות הקלון שנושאות החברות שהמסחר במניותיהן מוגבל מרתיע יזמים מלהשקיע ולהחזירן למסחר רגיל

02.07.2019, 07:11 | עו"ד אילן גרזי הילה שאנני

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

הבורסה לניירות ערך בתל אביב קבעה בין כלליה כאלה המגבילים את המסחר בבורסה בחברות ציבוריות מסוימות. חברות אלו נושאות אות קלון בשל היותן נסחרות ברשימת השימור או ברשימת המניות דלות הסחירות. על פי המגבלות, ניתן לסחור במניות חברות אלו פעמיים ביום בלבד, לדקות ספורות, בפתיחת המסחר ובסיום המסחר. הגיעה העת לתת חנינה לכ־30 חברות בבורסה, הנמצאות ברשימת השימור וברשימת המניות דלות הסחירות.

קראו עוד בכלכליסט

מעגל קלון אינסופי

הקריטריונים שהותוו על ידי הבורסה ורשות ני"ע להעברת נייר ערך לרשימת השימור או לרשימת דלי הסחירות, מתייחסים בין היתר להיעדר פעילות מסחרית משמעותית בחברה או אי־עמידה בשווי אחזקות מינימלי על ידי הציבור, או אי־עמידה בהיקפי מסחר מסוימים.

בחלק גדול מהמקרים מדובר בחברות שפעילותן העסקית לא צלחה, או בחברות ששווי המניות שלהן פחת מסיבות שונות, וכך יוצא שלא רק שהמשקיעים מקרב הציבור נפגעים מכך ששווי מניותיהם ירד, אלא שהבורסה גם מחילה מגבלות בדבר יכולתם למכור את מניותיהם במסגרת המסחר הרציף בבורסה.

בורסת תל אביב , צילום: בלומברג בורסת תל אביב | צילום: בלומברג בורסת תל אביב , צילום: בלומברג

כל אלו מכניסים את החברה הנסחרת ברשימת השימור למעגל אינסופי שבמסגרתו היא מתקשה לצאת מהמצב שאליו נקלעה, המאיים על המשך הסחירות של מניותיה בבורסה ואף על המשך פעילותה.

בבורסות הגדולות בעולם חברות אשר פחתה פעילותן או שהגיעו לסוף דרכן העסקית מוגדרות כשלדים ציבוריים, ומשמשות עבור יזמים בעלי פעילויות השוקלים להנפיק את פעילויותיהם בבורסה כפלטפורמה ציבורית מהירה לצורך הכנסת הפעילות אליה. הכנסת פעילות חדשה לשלד הציבורי מהווה יתרון הן למשקיעים מהציבור והן ליזמים חדשים. למשקיעים, שאיבדו חלק ניכר מהשקעתם כתוצאה מהשקעה שכשלה, מתאפשר להשיא את השקעתם כתוצאה מהכנסת פעילות חדשה לחברה, ואילו היזמים החדשים נהנים מכניסה מהירה ללא צורך בהליך הנפקה ראשוני אשר דרישות הסף עבורו גבוהות וכך גם העלויות שלו.

בשנה וחצי האחרונות נכנסו באופן דומה מספר רב של חברות הפועלות בתחום הקנאביס למסחר בבורסה בתל אביב, כתוצאה מרכישה או מיזוג עם שלדים ציבוריים, באופן שהניב לבעלי המניות מקרב הציבור של השלד הציבורי רווחים ניכרים. בשנים קודמות היו אלה פעילויות נוספות שעשו מהלך דומה דוגמת מימון חוץ־בנקאי, חברות ביומד וטכנולוגיה, חברות שירותים ועוד, בהן קבוצת חג'ג', אלוני חץ, גזית גלוב, אלביט מדיקל ואחים נאוי.

ביטול הרשימות

ואולם, במצב הקיים הכללתה של חברה ציבורית ברשימת השימור או סיווגה כחברת מעטפת מביאים להטלת מגבלות על הסחירות במניותיה . מגבלות אלה מרתיעות יזמים בעלי פעילויות עסקיות מלהכניס פעילותם לבורסה בעקבות אות הקלון שמוטבע ביחס למניותיהם, והקשי להחזיר את המניות למסחר ברשימה הראשית. חברות הנסחרות ברשימת השימור צריכות לעמוד בכללים נוקשים יותר לצורך חזרה לרשימה הראשית, מתוך אינטרס להגן על המשקיעים מקרב הציבור, אך הכללים הללו עלולים להרתיע יזמים חדשים ולבסוף גם להוביל לחוסר גיוון בסוגי החברות הנסחרות בבורסה, הרתעת פעילויות חדשות מרישום למסחר ועוד.

התרופה לבעיה פשוטה בתכלית ועניינה ביטול רשימת השימור ורשימת דלי הסחירות. מניעת אות הקלון תאפשר באופן מיידי השבחת שווי המניות המוחזקות על ידי הציבור, הכנסת פעילות נוספת לבורסה, וגיוון אפשרויות ההשקעה למשקיעים מן הציבור.

מדובר בצעד שאינו כרוך או גורם נזק לגורם כלשהו הפועל בשוק ההון, ומיטיב במישרין את מצב המשקיעים ובעקיפין מגדיל את אפשרויות ההשקעה בבורסה.

עו״ד אילן גרזי הוא שותף בכיר וראש קבוצת שוק ההון במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ. הילה שאנני היא עו"ד בקבוצת שוק ההון במשרד

תגיות