אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר איסור של 31 שנה - חודש צייד הלווייתנים המסחרי ביפן צילום: אי פי איי

לאחר איסור של 31 שנה - חודש צייד הלווייתנים המסחרי ביפן

הבוקר יצאה משלחת ראשונה של 5 ספינות למסע הצייד ושבו עם שלל של 2 לווייתני מינקי; בנמל חיכו החוגגים: משפחות, חברים ורגולטורים שקראו לחידוש המסורת היפנית של צייד לווייתנים

01.07.2019, 21:22 | שירות כלכליסט

ניצחון גדול ועצוב לתומכים בצייד לווייתנים: משפחות "לוויתנאים", שעסקו במשך דורות רבים בצייד של היונק הגדול בעולם - ושה"כבוד" הזה נמנע מהם שנים ארוכות (לפחות רשמית) - חזרו להוציא לפועל את המסורת הקדומה, ומבלי להסתתר.

הצייד המסחרי התחדש היום (ב') ביפן, לראשונה מזה 31 שנה, ואנשים שהתמחו באיתור לווייתנים הצליחו לצוד שניים מהם וכאשר שבו לנמל זכו לתרועות נלהבות מאנשי משפחה, חברים למקצוע ועמיתים שדחפו במשך שנים ארוכות להשבת צייד הלווייתנים המסחרי, בשם המסורת והתרבות היפנית הקדומה.

חזרו לצוד לווייתנים ביפן, צילום: אי פי איי חזרו לצוד לווייתנים ביפן | צילום: אי פי איי חזרו לצוד לווייתנים ביפן, צילום: אי פי איי

צי של חמש ספינות היה אחראי על מסע הצייד, והוא יצא בשעות הבוקר מהנמל של העיר קושירו (Kushiro). שני לוויתני מינקי נלכדו על ידי הספנים והמברכים בנמל שפכו סאקה מכוסות על אחד מהם, כחלק מטקס ברכה לציון הלכידה הראשונה. לאחר מכן הובלו הלווייתנים האומללים למפעל העיבוד.

היה זה משט הצייד הראשון מאז 1988, אז אסרה יפן על המשך לכידה מסחרית, מענה לדרישות שהציבה נציבות הלווייתנים העולמית אליה הצטרפה בשעתו (International Whaling Commission - IWC). מאז התירה יפן והתירה רק מסעות איתור וצייד לווייתנים לצרכים "מחקריים".

לפני כחצי שנה פרסמה יפן הודעה מוקדמת על פרישתה מהנציבות ובהתאם לכללי הארגון, נקבעה תקופה של 6 חודשים עד לכניסת ההודעה לתוקף. תקופה זו הסתיימה ביום ראשון.

רק 227 לווייתנים בשנה

איגוד הדייגים היפני הודיע שצייד הלווייתנים ייעשה אך ורק בגבולות הכלכליים של המדינה ושבפועל השנה מספר הלווייתנים שיילכדו בצייד המסחרי יעמוד על 227. לדברי האיגוד, בשר הלווייתנים יימכר בשוק הדייגים המקומי ביום חמישי ובהמשך בחנויות ברחבי המחוז וייתכן שאף בטוקיו. הציידים והקבוצה התומכת שואפים למחיר גבוה מ-2,000 ין לקילוגרם (18 דולר).

לווייתן שניצוד ביפן, צילום: אי פי איי לווייתן שניצוד ביפן | צילום: אי פי איי לווייתן שניצוד ביפן, צילום: אי פי איי

האיגוד הדגיש שכמות הלכידות הצפויה אינה גדולה יחסית מול מספר הלווייתנים שניצודו במסגרת המחקרית. האיגוד צודק חלקית, שכן בפעילות המחקרית ששימשה מבקרים רבים מסווה לצייד מסחרי פיראטי, צדו היפנים עד לפני כמה שנים 1,200 לווייתנים בשנה, שרבים מהם הגיעו לשוק המקומי. עם זאת, בשנים האחרונות צומצם הצייד במסגרת המסחרית באופן חד, לכמה עשרות בשנה. הפעילות המחקרית היתה הפסדית מאד, ובשנת 2018 רשמה הפסד של 1.6 מיליארד ין (15 מיליון דולר).

ירידה בביקוש לבשר לווייתנים

הביקושים לבשר לווייתנים ירדו במהירות ביפן עוד לפני האיסור על הצייד המסחרי. מצריכת שיא של 223 אלף טונות ב-1962, ירדו הביקושים ל-6,000 טונות בלבד ב-1986 – נתון שהקל על יפן להצטרף בשעתו לנציבות העולמית שאוסרת על צייד מסחרי של רוב מיני הלווייתנים. כיום מיובא ליפן בשר לווייתנים בהיקף של בין 4,000 ל-5,000 טונות מדי שנה.

הודעת איגוד הדייגים תוכננה לצאת במקור בחודש יוני, לקראת חידוש הפעילות המסחרית, אך לדברי גורמים ביפן היא נדחתה להיום על מנת לחסוך מיפן את הביקורת הקשה בוועידת 20-G בסוף השבוע באוסקה.

את היציאה של הספינות לצייד ליוו הבוקר בין היתר רגולטורים בשתי עיירות הציידים המרכזיות, קושירו כאמור ושימונוסקי (Shimonoseki), לצד בני משפחות ותושבי העיירות. "אנו מקווים שהצייד המסחרי ייכנס למסלול כמה שיותר מהר, יתרום לשגשוג ויעביר את התרבות העשירה של צייד לווייתנים לדורות הבאים", אמר היום סגן השר יאסוטושי נישימורה (Yasutoshi Nishimura) לעיתונאים בטוקיו.

תגיות