אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרץ מתחיל את העבודה עם גירעון של 4.5 מיליון שקל   צילום: אבי מועלם

פרץ מתחיל את העבודה עם גירעון של 4.5 מיליון שקל

עמיר פרץ הוא לא עוד יו"ר של מפלגת העבודה: על כתפיו מוטלת המשימה לוודא שמפלגת השלטון לשעבר לא תיכחד בבחירות הקרובות. חיבור עם מפלגה קיימת יועיל גם למצבה הכלכלי הרעוע של העבודה

04.07.2019, 06:54 | צבי זרחיה

ליו"ר החדש־ישן של מפלגת העבודה ח"כ עמיר פרץ, שנבחר שלשום לתפקידו, ישנם בקושי 30 ימי חסד. הוא צריך להעמיד את מפלגתו על הרגליים עד ה־1 באוגוסט, מועד הגשת הרשימות לבחירות לכנסת ה־22. פרץ קיבל את מפלגת העבודה לא רק בשפל מנדטים (6 בבחירות האחרונות), אלא גם עם גירעון תקציבי. היו"ר הקודם אבי גבאי סיים את מערכת הבחירות האחרונה עם גירעון של 3 מיליון שקל, שגולגל בחלקו באמצעות הלוואה שנטלה המפלגה מהכנסת באפריל 2019 בהיקף של 2 מיליון שקל. חלק ממימון המפלגות של מפלגת העבודה בקדנציה הבאה יגוייס להחזר של אותה הלוואה. לכך יש להוסיף עלות של כ־1.5 מיליון שקל עבור עריכת הפריימריס לראשות המפלגה. תקציב מימון הבחירות לכנסת ה־22 שתקבל העבודה תלוי במספר המנדטים שתקבל בבחירות. אם תקבל 6 מנדטים יעמוד תקציב הבחירות שלה על 9.6 מיליון שקל. מקדמת מימון הבחירות תהיה 6 מיליון שקל. לעומת זאת, התמודדות עם רשימה קיימת, כמו מרצ למשל, תגדיל את מקדמת מימון הבחירות של הרשימה המשותפת.

קראו עוד בכלכליסט

פרץ הצליח בימים האחרונים להגדיל את התרומות שקיבל למימון הפריימריס האישיים שלו ל־273 אלף שקל מ־14 תורמים, בהם: צבי נטע יבואן גי'פ וסוזוקי שתרם לפרץ גם בעבר. הפעם העניק לו 40 אלף שקל. תקרת התרומה לכל מתמודד על ראשות העבודה היא 1.3 מיליון שקל, אבל התורמים לא עמדו בתור.

עמיר פרץ, צילום: אבי מועלם עמיר פרץ | צילום: אבי מועלם עמיר פרץ, צילום: אבי מועלם

פחות מ־50% הגיעו לקלפי

בבחירות לראשות המפלגה שנערכו שלשום השתתפו 46% מקרב 65 אלף בעלי זכות הבחירה. 29,839 מצביעים בלבד הטריחו עצמם לקלפיות. פרץ בן ה־67 השיג בסיבוב הראשון 46.57% כשהוא נתמך על ידי הגוורדיה הוותיקה של המפלגה: שר האוצר לשעבר בייגה שוחט, השרים לשעבר רענן כהן ועוזי ברעם וכן ח"כים לשעבר כמו עמר בר־לב רויטל סויד ואחרים. פרץ זכה לתמיכת 13,898 חברי מפלגה.

הדור הצעיר במפלגה ח"כ סתיו שפיר שזכתה ב־8,036 קולות (26.93%) ואיציק שמולי 7,835 קולות (26.25) יצטרכו להמתין. מפלגת העבודה שהתחדשה מאז הבחירות ב־2013 במנהיגי המחאה החברתית: שפיר, שמולי ומאוחר יותר פרופ' מנואל טרכטנברג ויוסי ויונה שכבר פרשו מהכנסת - עדיין לא חושבת שהם בשלים להנהיג.

הרבה לפני שפיר ושמולי נחשב פרץ למחוקק חברתי. הוא יזם את העלאת שכר המינימום ל־1,000 דולר כבר ב־1999, יצא נגד העסקת עובדי קבלן, וכיהן כיו"ר ההסתדרות. במסיבת העיתונאים לאחר בחירתו מיהר להכריז כי "המטרה שלנו להחזיר לסדר היום את הנושאים החברתיים הכלכלים והמדיניים של מפלגת העבודה".

ואכן, מצביעי העבודה העדיפו את סוס הקרבות הוותיק, שכבר היה בעבר יו"ר המפלגה ועבר בדרך למפלגת עם אחד, אחר כך להתנועה של ציפי לבני וכעת חזר לכס היו"ר.

אהוד ברק. המתמודדים הוותיקים חוזרים לזירה, צילום: מוטי קמחי אהוד ברק. המתמודדים הוותיקים חוזרים לזירה | צילום: מוטי קמחי אהוד ברק. המתמודדים הוותיקים חוזרים לזירה, צילום: מוטי קמחי

פרץ הצהיר בקמפיין לבחירת ראש המפלגה שייפעל לאיחודים של העבודה, אלא שכעת הוא יגלה שהמשימה לא כל כך פשוטה. פרץ מבקש להיות ראש הרשימה ולצרף אליה את מרצ, ציפי לבני, אורלי לוי אבקסיס ואחרים. יו"ר כחול לבן בני גנץ אמנם צלצל לברכו והם קבעו להיפגש בימים הקרובים, אך פרץ לא מתכוון להיות מספר שתיים ברשימה מפלגתית כלשהי, לא בכחול לבן וגם לא אצל אהוד ברק.

פרץ יצטרך לשקם את מעמדה ותדמיתה של המפלגה שהגיעה אל פי תהום והתדרדרה בבחירות האחרונות מ־24 מנדטים במסגרת המחנה הציוני ל־6 מנדטים. העבודה איבדה את הזהות האידיאולוגית שלה כמו גם את הלהט. כך שהצהרתו של פרץ ליעד של 15 מנדטים בבחירות הקרובות נשמע יומרני ולא פשוט.

מול מי יתמודד נתניהו

מייד לאחר סיום מסיבת העיתונאים שערך שלשום אהוד ברק, בה הודיע כי לא יישב בממשלה עם בנימין נתניהו, מיהר דובר הליכוד לפרסם ברשתות החברתיות סרטון מתקפת תעמולה נגד ברק. נראה שהליכוד מוטרדים מהתמודדותו של אהוד ברק יותר מאשר התמודדותה של כחול־לבן בראשות בני גנץ. ההערכה היא כי הקמפיינים בבחירות הקרובות יתנהלו בין בנימין נתניהו לאהוד ברק מהצד השמאלי ובין בנימין נתניהו לאביגדור ליברמן בצד הימני.

תגיות