אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיבה לעליונות האמריקאית בספורט נשים: השקעה, כמות, איכות מסורת ויריבות שאין להן את זה צילום: איי אף פי

הסיבה לעליונות האמריקאית בספורט נשים: השקעה, כמות, איכות מסורת ויריבות שאין להן את זה

משנות התשעים גופי ספורט משמעותיים משקיעים כסף רב בספורט הנשי בארה"ב. זה קרה בזכות התערבות ממשלתית שהתחילה בשנות השבעים. באירופה נמצאים הרחק מאחור. ביום ראשון, גמר המונדיאל: ארה"ב - הולנד

04.07.2019, 09:06 | אוריאל דסקל

ב־1972 העביר הקונגרס האמריקאי כמה תיקונים בחוקי החינוך הפדרלי. התיקון המשמעותי ביותר נקרא Title IX (טייטל 9), והוא אוסר אפליה במימון פדרלי של תוכניות חינוך, כולל תוכניות ספורט. תיקון טייטל 9 חייב את כל בתי הספר והקולג'ים שממומנים על ידי הממשלה להשקיע בספורט נשים את אותם הסכומים שהם משקיעים בספורט גברים. הכספים שדיברו עליהם הם השקעה בקבוצות, מאמנים, מתקנים, מלגות ועוד.

השינוי לא היה מיידי.

רק ב־1975 נכנס החוק לתוקף והתחילו לאכוף אותו ב־1988 — אחרי מאבק משפטי ארוך נגד קולג'ים, שניסו להסביר כי תוכניות הספורט שלהם לא מקבלות מימון פדרלי. רק ב־1992, אחרי מחאות רבות של ספורטאיות וארגוני נשים, בית המשפט הפדרלי נתן "שיניים" לחוק, וקבע פיצויים לנשים שסבלו מאפליה ספורטיבית בגופים פדרליים. מכיוון שהממשלה לא אכפה את החוק, 20 שנה אחרי שנקבע, היו אלו פעילות זכויות נשים וספורטאים שהלכו לבתי משפט עם תביעות נגד גופים וארגונים גדולים בארה"ב. זה היה קרב אמיץ וארוך שהסתיים בניצחון נשי מפואר.

נבחרת הנשים של ארצות הברית , צילום: רויטרס נבחרת הנשים של ארצות הברית | צילום: רויטרס נבחרת הנשים של ארצות הברית , צילום: רויטרס

התוצאה של אותו תיקון לחוק ואכיפת החוק היתה עלייה אדירה במספר הילדות שעוסקות בספורט, שנתפס עבור יותר ויותר ילדות והוריהן כדרך להשגת מלגה בספורט ואולי אפילו קריירה מניבה.

במרחק של כמה עשורים, ניתן לייחס לתיקון בחוק את הדומיננטיות של הנשים האמריקאיות בספורט העולמי: נבחרת ארה"ב לאולימפיאדה בריו ב-2016 שילבה מספר שיא של נשים. זו תהיה האולימפיאדה השנייה ברציפות שיהיו בנבחרת האולימפית האמריקאית יותר נשים מגברים. הנתון המרשים אף יותר הוא כי האמריקאים שלחו יותר נשים מכל מדינה אחרת בהיסטוריה של המשחקים. יש לציין שהנשים האמריקניות זכו ביותר מדליות מהגברים האמריקאים. הן זכו ב-58% ממדליות הזהב האמריקאיות.

בכדורגל, הנשים האמריקניות פשוט השתלטו על עולם הכדורגל הנשי. הן זכו במונדיאל ב-1991 - הראשון. ומאז לא ירדו מהמקום השלישי (1995, 2003 ו-2007). הן זכו גם במונדיאל הנשים ב-1999 ו-2015 וב-2011 סיימו במקום השני. השנה יסיימו במקום הראשון או השני. כדורגל הוא ספורט שבאופן מסורתי בארה"ב, הנשים הצליחו בו יותר משאר מדינות העולם. אוניברסיטאות רבות השקיעו את הכסף שהיו חייבות להשקיע בזכות טייטל 9 בקבוצות כדורגל לנשים - וזה הרבה יותר כסף מאשר השקיעו בכל העולם. הילדות האמריקאיות משחקות כדורגל עם ילדים עד גיל מאוחר יחסית ולאורך השנים נבנתה מסורת מוצלחת וברורה בנבחרת הנשים. האמריקאיות תמיד יהיו השחקניות עם הכושר הכי טוב (ומשקיעים לא מעט במעטפת הכושר והרפואה בשביל זה), עם הקשריות הכי אמיצות ויצירתיות, הבלמיות הכי מנהיגות והחלוצות הכי פיזיות.

לארה"ב יש מסורת כדורגל נשים חזקה כמו שלמדינה כמו גרמניה יש מסורת כדורגל חזקה: זה מתחיל בהרבה מאוד ילדות ונשים שמשחקות את המשחק (9.5 מיליון ילדות ונשים משחקות כדורגל בארה"ב - זה יותר מ-70% מכל הילדות ונשים שמשחקות כדורגל בעולם), זה ממשיך עם למידת המשחק והתמחות בו בקבוצות פרטיות או גופים ממשלתיים כמו אוניברסיטאות וזה ממשיך לתוך מועדונים מקצועיים ונבחרת עם זהות ברורה. עם ההצלחה הקולקטיבית באה גם הצלחה מסחרית עבור הרבה מהכדורגלניות האמריקאיות, שחלקן נהפכו למפורסמות יותר מאשר רוב הכדורגלנים הגברים בארה"ב ולכן גם זוכות ללא מעט הכנסות מחסויות אישיות.

נבחרת ארה"ב נאבקת בימים אלו בבתי המשפט כדי להשיג שיוויון בחלוקת ההכנסות של ההתאחדות לכדורגל האמריקאית. הגברים, למרות ההצלחה הספורטיבית והכלכלית (הנשים האמריקאיות מכניסות יותר כסף להתאחדות האמריקאית מאשר הגברים), עדיין מקבלים יותר מהנשים. זה, ככל הנראה ישתנה בקרוב מאוד.

אירופה במקום אחר

אירופה נמצאת במקום אחר בכל הקשור להשקעה בכדורגל נשים. לאורך השנים רק 6% מחברי הדירקטריונים בהתאחדויות הכדורגל באירופה היו נשים ועד לפני 3 שנים, הושקעו בכדורגל הנשים בכל אירופה פחות מ-100 מיליון יורו בשנה. זה יוצא פחות מ-1.8 מיליון יורו להתאחדות אירופאית בשנה. מאז 2012, אז אופ"א הקימה את תוכנית פיתוח כדורגל הנשים, הושקעו מצד ארגון הכדורגל האירופי כ-82 מיליון יורו ב-459 תוכניות של 55 התאחדויות. זה יוצא פחות מ-180 אלף יורו לתוכנית. לשם השוואה, אופ"א שילמה ל-24 נבחרות ביורו 2016 סכום של 300 מיליון יורו. פי 3.65 יותר מאשר השקיעה בכל כדורגל הנשים מאז 2012.

לזכותה של אופ"א כ-50% מהסכומים שהועברו לכדורגל נשים, הושקעו בפרויקטים לפיתוח שורשי הכדורגל נשים באירופה (שלא מצריכים המון כסף בשביל ההקמה). 12 מיליון יורו הושקעו ב-94 מועדונים ופרויקטים שלהם ו-13.5 מיליון יורו ב-78 פרויקטים שאמורים לסייע לנשים להתפתח בתור המשחק כמאמנות או מנהלות.

אגב, באופ"א משוכנעים שההשקעה דרך התוכנית לפיתוח נשים, היא אחת מהסיבות להצלחה האירופאית היחסית בכדורגל הנשים במונדיאל הזה (ברבע הגמר 7 מ-8 הקבוצות היו אירופאיות). "הפוטנציאל בכדורגל נשים הוא חסר מגבלות ואנחנו באופ"א ניקח את זה בחשבון כשנתחיל להשקיע יותר בתוכניות של התאחדויות כדורגל לפיתוח ושיפור כדורגל הנשים ברחבי היבשת" הסביר אלכסנדר צ'פרין, נשיא אופ"א. "להגדיל את מספר הילדות שמשחקות את המשחק ואת הייצוג הנשי הן מטרות של אופ"א עוד לפני שאני הייתי נשיא".

מ-2012, כל התאחדות כדורגל קיבלה 100 אלף יורו בסיסיים שהיו אמורים להגיע לכדורגל הנשים. ב-2020 אופ"א הבטיחה להעביר 50% יותר לכל התאחדות, כלומר 150 אלף יורו. המעקב אחרי הכסף הזה לא תמיד מוצלח ואם תשאלו כדורגלניות ישראליות או נשים שעוסקות במשחק - הן לא יודעות לאיפה הגיעו יותר מ-400 אלף שקל בשנה. ניתן לשער שבמדינות רבות באירופה הכסף הזה הולך לכיסים של עסקנים ומקורבים ולא ממש מגיע לילדה שאין לה מגרש לשחק עליו. אופ"א רוצה ש"כדורגל ירגיש יותר טבעי לילדות" לפי נאדין קסלר, האחראית לכדורגל נשים באופ"א. והכסף צריך ללכת למקומות שיהפכו את הספורט "ליותר פתוח" לילדות. אופ"א רוצה שיותר מ-2.5 מיליון נשים ישחקו כדורגל במועדונים עד 2024. כיום כ-1.3 מיליון נשים וילדות משחקות את המשחק באירופה.

לאופ"א, יש תוכנית אסטרטגיה שעליה היא עובדת עם ההתאחדויות לכדורגל אבל נראה שעד שלא יהיה מהלך מקיף של רשויות הכדורגל והשקעה מאסיבית באמת בכדורגל נשים, בהקמת מועדונים ברמת השטח, בהתגייסות של כל מועדון כדורגל גברים להרמת קבוצות ילדות, נערות ונשים, בהעברת כספים רבים יותר דרך פרסים כספיים - עד שלא יהיה סוג של טייטל 9 באירופה - האמריקאיות ימשיכו לשלוט בכדורגל הנשים. בכל זאת, יש להן פי 7.3 יותר כדורגלניות.

תגיות