אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחד ממייסדי ויקיפדיה: "רשתות חברתיות? זה דוחה" צילום: גטי

אחד ממייסדי ויקיפדיה: "רשתות חברתיות? זה דוחה"

לארי סנגר: "הרשתות יכולות לעצב את החוויה שלכם ולהפוך אתכם לבורג במכונה שלהן"; לדבריו, "צוקרברג והמנהלים האחרים בעמק הסיליקון שתלטנים מדי, הם לא מבינים את כל הרעיון של תכנון מלמטה למעלה"

05.07.2019, 22:59 | שירות כלכליסט

לארי סנגר, ממייסדי ויקיפדיה, אינו מרוצה מהאופן בו התפתח האינטרנט בשני העשורים שחלפו מאז הקמת האתר. "למען האמת, זה דוחה", אמר בראיון ל-CNBC.

קראו עוד בכלכליסט

התלונה העיקרית שלו נוגעת לפלטפורמות המדיה החברתית, בייחוד פייסבוק וטוויטר. לדבריו, החברות הללו מנצלות את המידע האישי של המשתמשים כדי לייצר רווחים תוך כדי ביצוע "הפרות עצומות" של חוקי פרטיות וביטחון.

"הן יכולות לעצב את החוויה שלכם, הן יכולת לשלוט במה שאתם רואים, מתי אתם רואים, ואתם הופכים למעשה לבורג במכונה שלהן", הוסיף.

השבוע פתח סנגר ב"שביתת מדיה חברתית" כדי לעורר תשומת לב לחששות שלו. במאמר, הנקראה "הצהרה על חירות דיגיטלית" שפרסם בבלוג שלו, כתב כי יש להחליף את האימפריות הדיגיטליות על ידי ביזור הרשתות שיהיו בידי אנשים פרטיים. ההצהרה כבר השיגה 2,400 חתימות.

לארי סנגר, צילום: גטי לארי סנגר | צילום: גטי לארי סנגר, צילום: גטי

סנגר, המכהן כיום כסמנכ"ל ההשקעות הראשי של רשת אנציקלופדיה המבוססת על בלוקצ'יין בשם Everipedia, אינו הראשון מבין חלוצי האינטרנט שתוקף את השליטה של חברות הטכנולוגיה הגדולות. טים ברנרס-לי, ממציא הרשת הכלל עולמית (WWW), טען לאחרונה כי חברות צריכות לנקוט יותר פעולות כדי להגן על הפרטיות והמידע האישי של המשתמשים.

סנגר הפנה חלק מחצי הביקורת שלו ישירות כלפי מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג, שלטענתו מנצל את כוחה של החברה. "האינטרנט לא היה נוצר על ידי אנשים כמו מארק צוקרברג, או אף אחד מהמנהלים בעמק הסיליקון היום", אמר. "אין להם את היכולות, אין להם את הטמפרמנט, הם שתלטניים מדי. הם לא מבינים את כל הרעיון של תכנון מלמטה למעלה".

עם זאת, על אף המאמצים הנעשים כיום בחזית הזו, סנגר אינו בטוח כי הדרך למתן חברות כמו פייסבוק או טוויטר היא באמצעות חקיקה. לטענתו, הגולציה עלולה להקשות על שחקנים חדשים להיכנס לשוק, ובכך למעשה להטיב עם החברות הגדולות הפועלות כיום.

לפיכך סנגר מאמין בביזור של הרשתות החברתיות. לדבריו, הרשתות הללו יאפשרו לאנשים פרטיים לפרסם מידע באינטנט מבלי לעבור דרך ארגון מרכזי, בדיוק כפי שביטקוין הוא נכס "מבוזר" שאינו תלוי במוסדות כמו בנקים מרכזיים.

פירוש הדבר, שלא תהיה פלטפורמה אחת שתוכל לשלוט במידע של המשתמשים. "אינטרנט מבוזר, אינטרנט חופשי, זה מה שהוביל לכך שהאינטרנט נוצר מלכתחילה", סיכם. 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
להתנתק. רק להתנתק.
להתלונן על רשתות חברתיות זה משעמם אם לא מתנתקים. אני משתעמם מאנשים שמשיבים את פניי ריקם בטענה שהעסק שלהם בנוי על הפלטפורמה הזאת. אפשר להגדיר תאריך יעד ולהתנתק. שיחשבו מסלול מחדש. תחשבו מה אפשר לעשות כשמחליטים להתנתק: אפשר גם לכתוב דברים בליי חשש שמא יחסמו אותכם. להתנתק... אני גם לא מתכוון להצטרף לקבוצות וואטסאפ. בשבילי וואטסאפ זה הנחשול.
עמית  |  07.07.19
4.
צודק לחלוטין באבחנה, לא בטוח שבפתרון
אין בעיה שחברות מסחריות יבנו את מרחבי האינטרנט - פשוט שלא יהיו מונופולים כמו היום. לפרק לאלתר את פייסבוק לחברת תשתית וחברת ממשק עם חובה על חברת התשתית לתת ממשק לעוד חברות. את גוגל המפלצתית בהרבה מפייסבוק צריך לפרק לעשרות חברות.
יובל  |  07.07.19
2.
איזה קשקוש מוחלט
אנשים לא נמצאים בפייסבוק בגלל טכנולוגיה כזאת או אחרת, ושינוי טכנולוגיה לא ישנה את המשיכה לשם. הם פשוט נמצאים כי שם נמצאים כולם, מין תכונה אנושית כזאת. בנה את הרשת סביב מה שתרצה, בלוקציין, שרתים, קורי עכביש או טוסטרים, התוצאה היא שכולם יחפשו את מה שכולם מחפשים, ויתרכזו שם. זה נקרא בראנדינג והומצא לפני הרבה מאוד שנים. הרשת רק הפכה את התופעה לסופרקיצונית, כי כל העולם יכול עכשיו להשתמש בשירות אחד ואין משמעות למיקום. וכן, רק סוג של רגולציה יכולה למנוע זאת. לכן ישנם חוקי אנטיטרסט. זה לא יקרה לבד, לאיש אין סיבה לשנות משהו במצב.
לאאומרתשם  |  06.07.19