אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רכישת אדיסון האיטלקית תזניק את התחרות על הגז צילום: יריב כץ

רכישת אדיסון האיטלקית תזניק את התחרות על הגז

אנרג’יאן רכשה בעסקת ענק את חברת האנרגיה אדיסון והיקף הפקת הגז שלה צפוי לעקוף את זה של דלק. אם תפתח את מאגר הגז רועי, יזנק היצע הגז בישראל, ועל פי ניסיון העבר, המחיר יירד בהתאם

07.07.2019, 07:02 | ליאור גוטמן

חברת האנרגיה היוונית־בריטית הפועלת גם בישראל אנרג’יאן הודיעה בחמישי האחרון על רכישת ענקית האנרגיה האיטלקית אדיסון ב־865 מיליון דולר. העסקה פותחת פתח לתחרות חדשה ומשמעותית בשוק הגז המקומי: מאגר הגז רועי שפיתוחו תקוע זה עשור עובר כעת לידי ניהולה של אנרג’יאן שמתחייבת למצות את הפוטנציאל הגלום בו. המשמעות: אם תופק מהמאגר הכמות המשוערת המצויה בו, ההיצע בשוק המקומי יגדל בכ־11% ויימכר על ידי אנרג’יאן שמשווקת כבר היום במחיר הנמוך ב־25% משותפויות הגז. מדובר בתרחיש שמועד היתכנותו הוא לכל המוקדם 2022 — זמן לא רב כשמדובר בפיתוח מאגרי גז.

קראו עוד בכלכליסט

חברת האנרגיה האיטלקית אדיסון החזיקה עד כה ב־20% מרישיון רועי שבו היא משמשת כמפעילה. דו”ח משאבים בלתי תלוי מצא שיש לו פוטנציאל הפקה של כ־100 מיליארד מ”ק גז טבעי. מדובר בהיקף ששווה לשליש מזה של מאגר תמר, שיכול להספיק למשק לתשע שנות צריכה במונחי 2018.

עד היום הפיתוח של רועי התעכב בשל מחסור בלקוחות ובשל חוסר הרצון של השותפים במאגר, שכוללים את רציו והזדמנות ישראלית, להשקיע את הכסף הנדרש. כניסת אנרג’יאן למאגר משנה את התמונה, וכעת הקידוח ברועי מתוכנן למחצית השנייה של 2019. אם אכן תימצא שם כמות הגז המדוברת, הרי שהיצע הגז של ישראל יגדל ביותר מ־11%.

כניסת אנרג’יאן לרישיון רועי עלולה להוציא משם את דלק קידוחים שלה אופציה (שלא מומשה) של 25% על הרישיון. זאת משיקולי תחרות: דלק מחזיקה גם ברישיונות תמר ולווייתן. הדבר יאפשר לאנרג’יאן להתמודד בצורה טובה יותר על חוזי הגז במשק, שכן היקף ההפקה היומי של אנרג’יאן לאחר העסקה צפוי לעקוף את זה של דלק.

על כך אמר ל”כלכליסט” מתיוס ריגס, מנכ”ל אנרג’יאן: ”הפכנו להיות המפעיל ברועי ואנחנו מחויבים לרישיון. הכסף שנגייס עבור רכישת אדיסון יספיק לנו לטפל ברישיון הזה”. ההשוואה לדלק מתבקשת שכן בעת שאנרג’יאן רכשה את מאגרי הגז כריש ותנין, התנוסס סימן שאלה גדול סביב היכולת שלה לעורר תחרות במשק המקומי. אולם מאז הצליחה אנרג’יאן לחתום על כמה חוזים משמעותיים במשק, בין היתר עם חלק מהחברות של עידן עופר, ולאחר הרכישה של אדיסון, הפורטפוליו שלה משתווה לזה של דלק ואף משיג אותו.

התנאי לעסקים: טיסה קצרה

עדיין ישנם הבדלים בין החברות. דלק שואפת להפוך לשחקן בינלאומי, ולאחרונה רכשה ב־1.65 מיליארד דולר את חברת האנרגיה שברון שפועלת בים הצפוני, והיא מתכננת הנפקה בלונדון. ריגס, לעומת זאת, מעוניין להישאר באגן הים התיכון ואין לו תוכניות להתרחב לפעילות מחוץ לאירופה. “אני עושה עסקים רק במקומות שאליהם אני יכול להגיע בטיסה של שלוש שעות”, אומר ריגס בקריצה.

“דלק רוצה להפוך לשחקן אנרגיה בינלאומי, ולראיה רכישת שברון”, מסביר ריגס. “אנרג’יאן לא תגיע לארה”ב או למפרץ מקסיקו. אנחנו נתמקד באגן הים התיכון, במדינות שאנחנו מבינים את התרבות והמנטליות שלהן”.

ריגס מנפץ את אחד המיתוסים הנפוצים בשוק הישראלי שלפיו מחיר הגז במצרים נמוך מבישראל. “מחירי הגז במצרים מאוד דומים לאלו שבישראל”, הוא אומר ומוסיף כי “השדות שרכשנו במצרים מוכרים גז לשוק המצרי במחיר של 4.6 דולר ליחידת אנרגיה”, זאת בשעה שהמחיר הממוצע בישראל הוא 5.4 דולר ליחידת אנרגיה ו־6 דולר באיטליה.

70 אלף יותר חביות ביום

“הרכישה של פעילות הגז והנפט מאדיסון תביא את אנרג’יאן למצב שבו היא תהפוך לאחרת החברות העצמאיות הגדולות באירופה בתחום הפקת הנפט והגז. העסקה הזו מגדילה את יכולת הפקת הגז שלנו במה שהוא שווה ערך ל־70 אלף חביות ביום. התזרים שלנו יגדל ב־300 מיליון דולר”, אומר ריגס. לדבריו, העסקה תושלם באופן סופי לאחר קבלת האישורים הרגולטוריים מכל המדינות שבהן פועלות החברות, כשהשאיפה היא לקבל את כל האישורים בתוך ארבעה חודשים.

במסגרת העסקה תרכוש אנרג’יאן את עסקי הנפט והגז של אדיסון מענקית האנרגיה הצרפתית EDF ב־865 מיליון דולר. 100 מיליון דולר מתוכם מותנים בכך שיופק גז מאחד ממאגרי אדיסון במצרים עד 2022. העסקה תמומן באמצעות הנפקת מניות בחו”ל בהיקף של 265 מיליון דולר ובאמצעות הלוואת גישור מגופים פיננסיים בחו”ל בהיקף של 600 מיליון דולר.

לפי פרסומי אדיסון, ברשותה 47 רישיונות גז ונפט, מהם 19 פעילים, ו־63 רישיונות בפיתוח, בין היתר בקרואטיה, מצרים, בריטניה, אלג’יריה, נורבגיה ואיטליה. אנרג’יאן פעילה בישראל זה חמש שנים. ב־2016 רכשה מדלק ונובל אנרג’י את מאגרי כריש ותנין הקטנים יחסית בכ־150 מיליון דולר, ובאוקטובר 2018 אף נרשמה למסחר בבורסה המקומית. בעקבות ההודעה על רכישת אדיסון המניה זינקה ב־20% ושווי החברה עומד על 6.8 מיליארד שקל.

תגיות