אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי החלטת הריבית: הדולר נחלש ב-0.1% ל-3.57 שקלים צילום: שאטרסטוק

אחרי החלטת הריבית: הדולר נחלש ב-0.1% ל-3.57 שקלים

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה והשאיר את תחזית הריבית ללא שינוי - פעם אחת ברבעון השלישי ופעמיים ב-2020; הלירה הטורקית נופלת ב-1.6% אחרי שנשיא טורקיה ארדואן פיטר בסוף השבוע את מושל הבנק המרכזי - המשקיעים חוששים לעצמאותו של הבנק

08.07.2019, 17:16 | מיקי גרינפלד

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

פותחים שבוע מסחר בשוק המט"ח, אחרי החלטת הריבית היום (ב'): הדולר נחלש ב-0.1% ונסחר בסביבת 3.57 שקלים, היורו נסוג גם הוא בשיעור קל של 0.1% ונסחר ב-4 שקלים. לפני החלטת הריבית נסחר הדולר בעלייה של 0.5% בשער של 3.59 שקלים.

בשווקים הבינ"ל: בטורקיה הלירה נופלת ב-1.6% לאחר פיטורי מושל הבנק המרכזי, ונסחרת ב-5.73 לירות לדולר; היורו נחלש ב-0.1% ונסחר ב-1.121 דולר, הפאונד נסוג ב-0.1% ונסחר ב-1.251 דולר ליורו.  

קראו עוד בכלכליסט

הריבית נשארה ללא שינוי  

הוועדה המוניטארית של בנק ישראל, בראשות הנגיד הפרופ' אמיר ירון, החליטה להותיר את הריבית במשק על כנה, זו הפעם השישית ברציפות, והיא תעמוד על 0.25%. במקביל, הותירו כלכלני בנק ישראל את תחזית הריבית ללא שינוי להמשך השנה ולשנה הבאה. המשמעות היא שהריבית תעלה פעם אחת בסוף הרבעון השלישי של 2019 ופעמיים נוספות ב-2020.

הנגיד אמיר ירון , צילום: אוהד צויגנברג הנגיד אמיר ירון | צילום: אוהד צויגנברג הנגיד אמיר ירון , צילום: אוהד צויגנברג

השפעת הפד

 

"תזמון הפחתת הריבית הראשונה של הפד פחות חשוב מהתוואי הצפוי. בהסתכלות כזו, אנו מעריכים שבטווח של שנה קדימה, הפד יפחית את הריבית לפחות ב-100 נ"ב וזאת מכיוון שהכלכלה האמריקאית תמשיך להאט והאינפלציה תמשיך להיות ממותנת. בהינתן שהפד לקראת הפחתת ריבית בנק ישראל לא צפוי להעלות את הריבית בעתיד הנראה לעין על אף שהאינפלציה תלך ותתקרב כנראה למרכז היעד", אומר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות.

שער החליפין של השקל מול סל המטבעות רשם עלייה של כ-5% במחצית הראשונה של השנה, 3.5% ברבעון הראשון ועוד כ-1.5% ברבעון השני. בלאומי שוקי הון מציינים עם זאת, שהמגמה ברבעון השני היתה מעורבת - מראשיתו ועד למחצית חודש מאי נרשם ייסוף של 2.8% בשקל אך ממחצית מאי עד לסוף יוני השקל נחלש ב-1.2% מול הסל.

"בהמשך השנה צפויים הכוחות ארוכי הטווח התומכים בתיסוף השקל להתחזק בהדרגה. אנו מעריכים שהפד האמריקאי יבצע 2 הפחתות ריבית, האחת ברבעון השלישי של 2019 והאחת ברבעון הראשון של 2020. מהלך זה, שמשמעותו האצה בצמצום של פער הריבית בין ארה"ב לישראל, תורם להערכתינו לעלייה מסויימים בציפיות השוק להתחזקות השקל", כותבים בסקירה השבועית גיל מיכאל בפמן ודודי רזניק, הכלכלן הראשי ואסטרטג הריביות בלאומי שוקי הון (בהתאמה).

טלטלה בטורקיה

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן פיטר במפתיע בסוף השבוע את מושל הבנק המרכזי הטורקי, מורט ג'טינקיה. סגן מושל הבנק, מורט אויסל, הוא המחליף המיועד, כך על פי הצו הנשיאותי שפורסם היום ב-Official Gazette. כהונתו בת ארבע השנים של ג'טינקיה הייתה אמורה להסתיים ב-2020.

הפיטורים המפתיעים עלולים להצית מחדש את חששות המשקיעים בנוגע לעצמאותו של הבנק המרכזי, ולחבל בעלייה האחרונה בערך הלירה הטורקית שהחלה בתחילת מאי. ההחלטה התקבלה מספר ימים לאחר ששיעור הריבית הריאלי בטורקיה הגיע ל-8.3%, ובעוד האינפלציה מאטה יותר מהצפוי, מה שאיפשר לקובעי המדיניות מרחב תמרון לקביעת הקלות. ההחלטה הבאה בנושא צפויה להתקבל ב-25 ביולי.

המהלך מדגיש את העובדה כי ארדואן נתון תחת לחץ פנימי גובר והולך, והניסיון לצייר את הנגיד המפוטר כאחראי הבלעדי על הקשיים הכלכליים של טורקיה, רחוק מלשכנע את השווקים. ההחלטה מחזקת במידה את הטענה הנשמעת ביתר שאת בחודשים האחרונים, כי המשבר הכלכלי הוא יותר פוליטי מאשר פיננסי. במילים אחרות, המשקיעים והשווקים איבדו אמון במדיניות הכלכלית של ארדואן וצוותו ממפלגת הצדק ופיתוח. ההוכחה הברורה ביותר לכך היתה ההתאוששות בשער הלירה לאחר התבוסה של מועמד מפלגת השלטון לראשות עיריית איסטנבול בבחירות החוזרות שנערכו בחודש שעבר. 

נשיא טורקיה רג נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן | צילום: בלומברג נשיא טורקיה רג

תגיות