אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוני מחפשת השקעות בישראל, דרך קרן של 185 מיליון דולר צילום: בלומברג

סוני מחפשת השקעות בישראל, דרך קרן של 185 מיליון דולר

במחצית הראשונה של 2019 השקיעו תאגידים יפניים ב־34 חברות ישראליות, לעומת 28 חברות ב־2018 כולה. בשוק ההייטק המקומי מסבירים: "ההשקעות הסיניות בשוק המקומי עשו את שלהן - יפן חוששת מאובדן היתרון הטכנולוגי שלה"

08.07.2019, 08:10 | מאיר אורבך

סוני היפנית תשקיע בסטארט-אפים בישראל דרך קרן הון סיכון חדשה, שתנהל 185 מיליון דולר. הקרן, שדיווחה על סגירה ראשונית ותחילת השקעות, נקראת IGV Innovation Growth Ventures ותוקם בשיתוף התאגיד הפיננסי היפני Daiwa Capital. על פי אתר הקרן בישראל היא כבר השקיעה בחברת הסטארט־אפ broadmann17 שמפתחת אלגוריתמים ללמידה עמוקה בתחום הרכב החכם. כמו כן, צפויה להשקיע גם בחברות אמריקאיות, אירופיות ויפניות.

קראו עוד בכלכליסט

הודעת הקרן החדשה היא האחרונה ברצף של השקעות יפניות בישראל בחודשים האחרונים: תאגיד הפרסום דנטסו השקיע בחברת השיווק הדיגיטלי אימפרינט סכום שלא פורסם אבל מוערך בכמה מיליוני דולרים, תאגיד הביטוח היפני הענק סומפו (Sompo) הקים בישראל יחידת חדשנות שמשרדיה ממוקמים במתחם שרונה בתל אביב ושמשקיעה בחברות הייטק מקומיות ומנסה לייצר שיתופי פעולה עימן, חברת ראקוטן הודיעה בינואר על כוונתה להרחיב פעילות בישראל לאחר שבעבר רכשה את חברת וויבר, וגם מיצובישי פתחה נציגות בישראל ליצירת שיתופי פעולה טכנולוגיים.

מנכ"ל סוני קנצ מנכ"ל סוני קנצ'ירו יושידה | צילום: בלומברג מנכ"ל סוני קנצ

שנים רבות תהו במשק הישראלי מדוע יפן, אחת המדינות המובילות בעולם הטכנולוגי, אינה משקיעה בהייטק הישראלי. שנת 2019 מסמנת כנראה את המפנה שלו כולם חיכו. לדברי אלחנן הראל, מנכ"ל הראל הרץ ומומחה לשוק היפני, "אנחנו רואים בשנה האחרונה גידול משמעותי בהשקעות בישראל. במחצית הראשונה של 2019 נרשמה השקעה יפנית ב34 חברות ישראליות לעומת 28 חברות בשנת 2018 כולה". לדברי הראל, "יש בישראל כיום 87 משרדים שמייצגים כמעט את כל התאגידים היפניים המובילים, למעט סומיטומו שמתכוונים גם כן לחנוך משרדים בישראל".

לדברי עו"ד גיא לכמן, שותף בפירמת פרל כהן ואחראי על תחום יפן: "ישנה אוטוסטרדה של משלחות ואנשי עסקים יפנים שבאים לארץ לכל אירוע טכנולוגי ומחפשים השקעות. אני רואה תופעה גדלה והולכת של הקמת קרנות השקעה ייעודיות לישראל כמו קרנות סמוראי, מג'נטה וסומיטומו, לצד השקעות ישירות".

עו"ד גיא לכמן, צילום: לואיז גרין עו"ד גיא לכמן | צילום: לואיז גרין עו"ד גיא לכמן, צילום: לואיז גרין

להערכת הראל ולכמן, סיבות היסטוריות עיכבו את כניסת יפן לשוק המקומי אבל בסופו של דבר דווקא השכנה של יפן, סין, האיצה את הכניסה שלה לישראל: "עד שנות ה־90, היה קיפאון ביחסים עם יפן בעיקר בגלל החרם הערבי שהרחיק חברות יפניות. אבל אחרי מלחמת המפרץ נפרץ הסכר וחברות הרכב היפניות הגיעו לישראל כמו גם ענקיות האלקטרוניקה. הסיבות לשינוי שמורגש בגזרת ההייטק עכשיו, הוא בעיקר התהודה הרבה לה זוכות ההשקעות של סין בישראל והמעורבות שלה כאן".

הראל מסביר שביפן הבינו שבזכות החיבור לישראל התעשיה הסינית צוברת עוצמה: "הם הבינו שהתעשיה הסינית צוברת כאן הצלחות והם עלולים להפסיד את היתרון הטכנולוגי הרב שהיה להם. כמו שמנכ"ל סוני אמר בעבר: 'ישראל יודעת להביא מאפס לאחד ואנחנו מאחד למאה, ולכן חייבים חיבור לישראל".

לכמן מאמין שהחיבור ליפן יהיה לטווח ארוך: "הם פחות אופורטוניסטים מהסינים. בנוסף, מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין עוד תכה גלים וייתכן שיבוא היום שבו יהיה קשה לחברות ישראליות שניזונות מהשקעיות סיניות לפעול בארצות הברית: "יפן היא החלופה הקלאסית לשוק הסיני, היא בשלה למהלך - יש לה את ההון והעניין", אומר לכמן. לדבריו העניין היפני מתמקד בטכנולוגיות בנייה, גיל שלישי, פינטק וסייבר. גם הראל סבור שתחום הסייבר משמעותי ומציין את ליאור דיב, מנכ"ל ומייסד סייבריזן שסופטבנק היפנית השקיעה בה 150 מיליון דולר: "דיב הוא כיום המומחה של סופטבנק לסייבר. כל השקעה של החברה בתחום עוברת דרכו. כל ההשקעות של הקרן בישראל היו בהמלצתו".

תגיות