אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלושה נתונים חשובים על ענף המלונאות הישראלי צילום: נמרוד גליקמן

ועידת התיירות

שלושה נתונים חשובים על ענף המלונאות הישראלי

ענף המלונאות בישראל מצוי בתקופה טובה ומדדי הפעילות השונים מצויים ברמות שיא בהשוואה היסטורית. יחד עם זאת, חשוב לשים לב לכמה נקודות שעולות מהנתונים

08.07.2019, 17:36 | גילי בן אברהם וד"ר גיל בפמן

ענף המלונאות בישראל מצוי בעת האחרונה בתקופה טובה. מדדי הפעילות השונים מצויים ברמות שיא בהשוואה היסטורית, ביניהם: שיעור תפוסת החדרים במלונות תיירות, הפדיון במחירים קבועים, היקף הלינות במלונות תיירות ועוד. הגורם העיקרי שבזכותו התאפשרה תקופה שכזו הוא העלייה הניכרת בכניסות התיירים, שהחלה בשנת 2017 ונתמכה על ידי יציבות במצב הביטחוני בישראל, מחירי טיסות נמוכים יחסית וצמיחה גלובלית גבוהה. המהלך איננו נובע מתיירים ישראלים.

לתוכנית הוועידה המלאה לחצו כאן

קראו עוד בכלכליסט

נתוני המלונאות שפורסמו מתחילת שנת 2019 מציגים המשך של מגמת השיפור במדדי הפעילות המרכזיים של ענף המלונאות, אולם בעוצמה נמוכה יותר מאשר בשנים 2017-2018. כך לדוגמא, כניסות התיירים בדרך האוויר והיבשה עלו במחצית הראשונה של 2019 בשיעור גבוה של 12% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אולם, שיעור צמיחה זה נמוך משמעותית משיעור הצמיחה שנרשם במחצית הראשונה של 2018, שעמד על 19%.

הירידה בקצב הצמיחה של כניסות התיירים חלחלה ליתר מדדי הפעילות המרכזיים בענף המלונאות, משום שכניסות התיירים היו למעשה ה"קטר" שדחף את הענף בשנתיים האחרונות. לכן, בדומה לכניסות התיירים, גם שיעור הצמיחה בסך הלינות במלונות תיירות עלה בעוצמה נמוכה מבעבר. בחודשים ינואר-מאי 2019 עלה סך הלינות בכ-1.2% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, כאשר בינואר-מאי 2018 עלה סך הלינות בכ-6%. מגמות זהות נצפו גם בנתוני סך האורחים במלונות תיירות וסך הפדיון בענף במחירים קבועים.

מלון באילת, צילום: ישרוטל מלון באילת | צילום: ישרוטל מלון באילת, צילום: ישרוטל

כמובן שאין בכך לסמן על ירידה בפעילות בענף המלונאות, אלא נראה שלאחר שבשנים 2017-2018 חלה נסיקה משמעותית בפעילות הענפית, הצמיחה בענף שבה לממדים טבעיים יותר. במבט קדימה, אנו מעריכים כי בסיכום שנת 2019 כניסות התיירים לישראל יעלו בשיעור צמיחה חד ספרתי גבוה, זאת, בעיקר על רקע ירידה בקצב הצמיחה העולמי, בדגש על הצמיחה באיחוד האירופי המהווה יעד מרכזי לתיירות הנכנסת לישראל (כ-44% מסך כניסות התיירים לישראל בשנת 2018 הגיעו מהאיחוד האירופי). כתוצאה מכך, ובהתאם למגמה בכניסות התיירים, יתר מדדי הפעילות המרכזיים צפויים לצמוח בקצבים מתונים יותר מבשנים 2017-2018 בסיכום שנת 2019.

על אף שהמדדים הכלליים מצביעים על תמונת מקרו חיובית מאוד ומעודדת, בחינה עמוקה יותר של נתוני הפעילות בענף המלונאות מעלה מספר ממצאים מעניינים וחשובים לפעילים בענף המלונאות המקומית:

  • סך כניסות התיירים לישראל צמח בקצב גבוה מסך לינות התיירים במלונות תיירות החל מאוקטובר 2017 ועד לאחרונה, לעיתים בפער משמעותי. כמובן שהסבר אפשרי לכך הוא קיצור החופשה, או במילים אחרות ירידה בהיקף הלינות שתייר ממוצע מעביר במלונות התיירות בישראל. אך לא מן הנמנע כי פער זה מוסבר גם על ידי מעבר של תיירים לפתרונות לינה אחרים על חשבון המלונות, דוגמת שכירת דירות לטווח קצר (Airbnb וכדומה).

  • הרמה של סך לינות הישראלים במלונות תיירות די יציבה בחמש השנים האחרונות. זאת, בין היתר, על רקע עלייה משמעותית בהיקף יציאות הישראלים לחו"ל ליעדים זולים ואטרקטיביים. מצב זה אינו רצוי מבחינת הפעילים בענף המלונאות שבעת האחרונה נשכרים מהגאות בתיירות הנכנסת, אך זו נוטה להיות תנודתית ותלויה באופן כמעט מלא במצב הביטחוני בישראל.

  • לא כל "ערי התיירות" נהנות מהגאות בענף המלונאות באופן שווה. נוכח העלייה הגבוהה בכניסות התיירים, ערי תיירות הממוקדות בתיירות חוץ, דוגמת ירושלים ותל אביב-יפו מפגינות ביצועים עודפים על פני ערי תיירות המתבססות על תיירות מקומית, כגון שפת ים המלח ואילת. יתרה מכך, בתקופה האחרונה, ערי התיירות הממוקדות בתיירות חוץ, אף הציגו עדיפות על פני ערי התיירות הממוקדות בתיירות פנים בנתוני תיירות הפנים, כגון שיעורי הצמיחה בסך האורחים הישראלים בבתי המלונות.

הכותבים הם מאגף הכלכלה של בנק לאומי

תגיות