אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקחי המחצית הראשונה של 2019 צילום: בלומברג

דעה

לקחי המחצית הראשונה של 2019

ששת החודשים הראשונים של השנה יצרו אופטימיות מפתיעה ביחס לסוף 2018. אולם יש מה ללמוד ממנה לקראת המחצית הבאה

11.07.2019, 08:03 | אבישי קרואני
שנת 2019 עד כה היתה טובה מאוד למשקיעים בשווקי ההון בארץ ובעולם, עם ביצועים מרשימים באפיקי המניות והאג"ח. מדד המניות הגלובלי עלה מתחילת השנה ב־15% במונחי דולר. תשומת הלב מופנית כעת למחצית השנייה של השנה וליישום הלקחים העיקריים שניתן להפיק מהמחצית הראשונה לצרכי השקעות ההמשך.

קראו עוד בכלכליסט

הלקח הראשון: עוצמת הריבית

בתחילת הרבעון האחרון אשתקד מרבית ההערכות הצביעו על סיכוי גבוה לשתיים עד שלוש העלאות ריבית על ידי הפד במהלך 2019. עם זאת, ההסלמה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, ההשבתה החלקית של הממשל האמריקני, ואיומי הנשיא טראמפ לפטר את נשיא הפד הביאו לירידות חדות בשווקים בחודשיים האחרונים של 2018 ולהתגברות הפסימיות באשר לתחזיות הצמיחה ב־2019. תגובת השווקים לא איחרה לבוא, וכבר במהלך ינואר השנה, ההערכות עברו לכיוון של 2־3 הפחתות ריבית, מה שתרם לתחילתה של התאוששות מהירה מהירידות החדות של דצמבר האחרון.

הבנקים המרכזיים בעולם מאותתים על דבקותם בהמשך המדיניות המוניטרית המרחיבה שתומכת בשווקים הפיננסיים, שמתאפשרת על רקע היעדר לחצים אינפלציוניים. אמנם לבנקים המרכזיים שליטה בריבית קצרה יחסית, אך זאת משפיעה בימינו על כל עקום התשואות. על כן, הריביות הנמוכות מעודדות את המשקיעים להמשיך ולחפש השקעות עם תשואות גבוהות יותר, כגון אפיקי המניות והאג"ח הקונצרניות, או ענף הנדל"ן והשקעות אלטרנטיביות.

הלקח השני מגמות מחירי המניות והאג"ח

מחקרים בתחום המימון מצביעים על כך שבדרך כלל קיים מתאם שלילי במחירי המניות והאג"ח, כך שעליות בשווקי המניות מלוות בירידות בשוקי אג"ח. מתאם זה משקף בעיקר את התחלופה בין שני סוגי הנכסים האלה בתיק הנכסים של הציבור. בתקופות של אופטימיות לגבי שוקי המניות, הציבור מקטין את רכיב האג"ח ומגדיל במקביל את הרכיב המנייתי. ואכן, ב־30 מתוך 40 השנים האחרונות מחירי המניות והאג"ח בשוק ההון האמריקני הלכו בכיוונים מנוגדים. אולם, המחצית הראשונה של 2019 התאפיינה דווקא במתאם חיובי בין המחירים. העלייה במחירי המניות היתה מלווה בירידה בתשואות על אג"ח. אנו סבורים שהמצב הזה, שעשוי להימשך במחצית השנייה, משקף את הדומיננטיות של הציפיות להפחתות ריבית על ידי הבנקים המרכזיים.

הלקח השלישי: הסיכונים שימשיכו ללוות אותנו

תפיסות המשקיעים לגבי הסיכונים השתנו לעתים משבוע לשבוע. היינו עדים לשבועות של צמצום הסיכונים בתיקים על ידי מכירת מניות ואג"ח קונצרניות ורכישת אג"ח ממשלתיות, לעומת שבועות בהם נעשו הפעולות ההפוכות מתוך ראייה יותר אופטימית של המצב.

הסיכון הכלכלי והפיננסי המרכזי הוא הסלמה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. הצדדים חידשו את שיחות הסחר ביניהם תוך הימנעות מהטלת מכסים חדשים לעת עתה. אולם, רמת אי־הוודאות נותרה גבוהה. נתוני המאקרו מצביעים על פגיעה מסוימת של העימות בסחר הבינלאומי, שהביאה להאטה בצמיחת התמ"ג כמעט בכל מקום בעולם. לפי המגמות הנוכחיות, לא צפויה גלישה למיתון בעולם ובישראל, אולם ברור שהסלמה למלחמת סחר כוללת עלולה להביא למיתון.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

סיכונים נוספים מתייחסים למצב הגיאו־פוליטי בעולם, ובעיקר למתיחות בין ארה"ב לאירן, כולל השפעתה על מחירי הנפט בעולם. בתחום הכלכלי, סיכון נוסף הוא שהפד לא יממש את הפחתות הריבית שמגולמות כיום בשוק ההון. במצב כזה צפוי תמחור מחדש של הנכסים, בעיקר בטווח הקצר.

הלקח הרביעי: ישראל – יציבות מרשימה מול גירעון

צמיחת התמ"ג במשק נותרה כ־3% לשנה, שוק העבודה נמצא בתעסוקה מלאה, האינפלציה נמוכה ויציבה והתנודתיות בשוק ההון שלנו נמוכה יחסית לעולם. עם זאת, גורם הסיכון המרכזי הוא החריגה של הגירעון הממשלתי מהיעד, שעשויה להגיע השנה לעד מעל ל־4% מהתמ"ג.

אנו ממליצים על גישה דפנסיבית בתיקים במחצית השנייה של השנה, תוך הקטנת החשיפה למניות בשיעור של כ־10%־20% ומעבר לאג"חים קונצרניים ברמת דירוג גבוהה יחסית. במקביל, חשוב להמשיך ולנצל הזדמנויות.

הכותב הוא מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות

תגיות