אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
5 חברות הגישו הצעות לקבלת רישיון לחיפושי גז ונפט, מתוכן רק 2 חדשות צילום: אוראל כהן

5 חברות הגישו הצעות לקבלת רישיון לחיפושי גז ונפט, מתוכן רק 2 חדשות

אמנם הגיעו חברות זרות חדשות, אך ענקיות האנרגיה אקסון מובייל ופטרובראס נשארו בחוץ; לדברי שר האנרגיה, יובל שטייניץ: "הגעתן של חברות אירופאיות תוביל לפירוק המונופול והגברת התחרות בתחום"

15.07.2019, 15:16 | ליאור גוטמן
משרד האנרגיה הודיע היום (ב') שהסתיים ההליך התחרותי השני לפתיחת הים לחיפושי גז טבעי ונפט. לפי משרד האנרגיה 5 חברות הגישו הצעות לחיפוש גז ונפט ב-12 בלוקים חדשים במים הכלכליים של ישראל.

קראו עוד בכלכליסט

למרבה האכזבה, ענקית האנרגיה הברזילאית פטרובראס לא ניגשה בסוף למכרז למרות התעניינות ראשונית שנולדה לפני כמה חודשים, במסגרת ביקור של משלחת אנרגיה שהתלוותה לנשיא ז'איר בולסונארו בעת ביקורו בישראל. גם אקסון מובייל, ענקית האנרגיה האמריקאית, שרכשה אף היא את מסמכי המכרז, החליטה להישאר בחוץ.
מפת מאגרי הנפט והגז המוכחים והפוטנציאלים מפת מאגרי הנפט והגז המוכחים והפוטנציאלים מפת מאגרי הנפט והגז המוכחים והפוטנציאלים

שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, צוטט היום באומרו כי "כמה שנים לאחר מתווה הגז, אנחנו מקבלים 3 קבוצות בינלאומיות, שמבוססות על חברות אירופאיות ואמריקאיות, שתחפשנה ותפתחנה את אוצרות הגז והנפט של מדינת ישראל. ההצעות שקיבלנו תשלשנה את מספר הרישיונות לחיפושי גז ונפט במים הכלכליים של ישראל (מ-6 בלוקים ל-18). הגעתן של חברות אירופאיות נוספות לישראל לצד חיבורה הקרוב של אסדת לוויתן והמשך פיתוח מאגר כריש-תנין, יובילו לפירוק המונופול והגברת התחרות בתחום זה. אנחנו ממשיכים לפעול להפיכתה של ישראל למעצמת אנרגיה אזורית".

5 החברות מאוגדות בשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה מורכבת מהחברות הבריטיות CAIRN ו-SOCO - והחברה הישראלית רציו, שכבר פעילה פה ומחזיקה 15% בלוויתן. הקבוצה השנייה מורכבת מחברת אנרג'יאן, שרכשה לאחרונה את אדיסון וחברת "הזדמנות ישראלית" שפועלות בישראל, כאשר אנרג'יאן מחזיקה במאגרי כריש ותנין, ולאחרונה רכשה את אדיסון האיטלקית.

כזכור, במסגרת ההליך התחרותי השני הציע משרד האנרגיה 19 רישיונות חיפוש (בלוקים), כל אחד בגודל של עד 400 קמ"ר. 19 הרישיונות חולקו לחמישה מקבצים, כאשר כל מקבץ לא עולה על גודל של 1,600 קמ"ר.

לפי משרד האנרגיה חברת *CAIRN energy plc*, היא חברת אנרגיה פרטית הנסחרת בבורסה בלונדון. במהלך 20 השנים האחרונות עוסקת החברה בחיפוש, גילוי ופיתוח של נכסי נפט וגז ברחבי העולם וכיום פעילה באירופה, מרכז ודרום אמריקה ומערב אפריקה. לחברה ניסיון רב כמפעילה וכשותפה בנכסי נפט וגז.

חברת *SOCO international plc*, היא חברה בינלאומית ותיקה לחיפוש והפקת נפט וגז היושבת בלונדון. החברה מחזיקה כיום בנכסי הפקה, פיתוח וחיפוש של נפט וגז בוויאטנם ומצרים ונסחרת בבורסה של לונדון.

יובל שטייניץ שר האנרגיה, צילום: עמית שעל יובל שטייניץ שר האנרגיה | צילום: עמית שעל יובל שטייניץ שר האנרגיה, צילום: עמית שעל

אגן הים התיכון המזרחי התעורר לאחרונה עם גילויים של כמה שדות גז גדולים, ובראשם השדה שהתגלה בקפריסין רק לפני כמה שבועות על ידי קטאר פטרוליום ואקסון מובייל, וזאת בהמשך לשדה מור (MOOR) שגילתה ENI האיטלקית בצפון מצרים. בשניהם היקף עתודות משוער ששווה לאלו שישראל גילתה עד היום מול חופיה.

המכרז הנוכחי כולל הרשאת חיפושים ליותר מ־20 שטחים שמפוזרים מול חופי ישראל. לטענת משרד האנרגיה ועל פי ניתוחים גיאולוגיים חיצוניים, קיימת אפשרות לגלות בהם גז או נפט בהיקפים גדולים פי 4 משדה לווייתן.

משרד האנרגיה הכריז לפני כשנתיים על פתיחת הים לחיפושי גז ונפט, לאחר כארבע שנים שבהן היה הים סגור לתחרות. מי שסגר את הים בזמנו היה שר האנרגיה דאז עוזי לנדאו, בהמלצת מועצת הנפט ולאחר טענות כי גורמים שאינם מעורים במשק האנרגיה מנצלים את מדיניות קבלת הרישיונות, כדי "לעשות סיבוב על הציבור" עם ניסיונות להשקיע בשטחי חיפוש שלא ברור מה יש בהם.

ההכרזה על תוצאות המכרז הראשון, שנוהל בין סוף 2017 ל-2018, נדחתה שלוש פעמים בשל מיעוט משתתפים. בסופו של דבר נמצאו שני גופים שהסכימו לקחת רישיונות חיפוש חדשים: אנרג'יאן היוונית וקונסורציום של ארבע חברות ממשלתיות הודיות.

אנרג'יאן, הבעלים של מאגרי כריש ותנין שכבר ממילא פעלה בישראל, קיבלה חמישה רישיונות חדשים. החברות ההודיות קיבלו רישיון אחד, אלא שמאז לא ידוע מה עלה בגורלו.

במשרד האנרגיה מקווים שכניסת חברות חדשות תוביל למציאת מאגרים חדשים שיתחרו בדלק ונובל אנרג'י האמריקאית, שתיהן שולטות היום בשוק עם אחזקות גם במאגר תמר וגם במאגר לוויתן.

תגיות