אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האוצר מעכב את הוזלת מחירי הקנאביס לחולים צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

משרד האוצר מעכב את הוזלת מחירי הקנאביס לחולים

כוונת משרד הבריאות לפקח על מחירי הקנאביס הרפואי, במטרה למנוע התייקרות נוספת, נתקלה בחומה באוצר, שדורש נתונים על "הביקוש, ההיצע, מבנה השוק, ואפשרויות היבוא". משרד הבריאות: "לא נוותר"

16.07.2019, 06:44 | אדריאן פילוט

הרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי שמקדם משרד הבריאות ממשיכה להסתבך. לאחר מחאה של מטופלים על עליית המחירים פנה בשבוע שעבר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב לוועדת המחירים הבין־משרדית כדי לקדם תהליך לפיקוח על המחירים.

אך הפיקוח הממשלתי על מחירי הקנאביס הרפואי לא יגיע במהרה. יו"ר ועדת המחירים של משרד האוצר שיגר אתמול מכתב לבר סימן טוב ועדכן אותו כי הדרך ארוכה עד להכנסת התכשיר הרפואי לפיקוח ממשלתי על ידי הוועדה.

קראו עוד בכלכליסט

"לצורך בחינת בקשתך ועל מנת שוועדת המחירים תוכל לדון בה, אנא הנחה את נציגי משרדך להציג בפני ועדת המחירים ביסוס לעילה הרלבנטית להטלת פיקוח מחירים", כתב כפיר בטט, יו"ר הוועדה, במכתב שהגיע לידי "כלכליסט". והוא מוסיף כי "נדרש לספק לוועדת המחירים את כלל החומרים והנתונים הרלבנטיים לצורך בחינת הצורך בהטלת פיקוח מחירים לפי עילה זו, תוך בחינה של רמת הפיקוח שתוטל לרבות נתונים הנוגעים לביקוש וההיצע של המוצר, מבנה השוק, חסמי כניסה לשוק ואפשרויות ליבוא".

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, צילומים: עמית שעל, אוראל כהן מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב | צילומים: עמית שעל, אוראל כהן מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, צילומים: עמית שעל, אוראל כהן

אם לא די בכך, בטט כותב בנוסף כי "ככל שהוועדה תמצא כי פיקוח כאמור נדרש, יהיה צורך בפריסת כלל התשתית העובדתית הנוגעת לעלויות יצור הקנאביס (כל שרשרת הייצור) כדי שהוועדה תוכל להמליץ על המחיר המפוקח".

כמו כל תרופה אחרת

בשבוע שעבר פנה משרד הבריאות לוועדת המחירים כדי להניע תהליך של פיקוח מחירים על הקנאביס הרפואי, שעליו הודיע סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בתחילת החודש.

במכתב ששלח בר סימן טוב ונחשף באתר "כלכליסט", נכתב כי המשרד מכוון לתשלום בגובה של כ־500 שקל למטופלים הצורכים עד 50 גרם קנאביס רפואי בחודש, בדומה למחירים שמשלמים החולים כיום. הרפורמה מיטיבה עם חלק מהמטופלים, אך מייקרת משמעותית את התרופה עבור מטופלים שצורכים כמויות של יותר מ־40-30 גרם קנאביס בחודש.

בר סימן טוב ציין באותו מכתב את הסיבות מדוע הוא רואה בפיקוח מחירים צעד הכרחי. "השינויים מרחיקי הלכת בעולם הקנאביס הרפואי - עלייה במספר הרישיונות, שינויים רגולטוריים באופן הייצור, הצפי לפתיחת השוק ליצוא, צפי לעליית מספר הספקים, שוק הנשלט על ידי מספר מצומצם של עוסקים - עלולים להביא למצב של הפקעת מחירים". זאת כאשר רוב הצרכנים שייכים לאוכלוסיות של חולים אונקולוגיים וילדים שבר סימן טוב מכנה רגישות ולעתים גם חלשות.

בישראל מטופלים באמצעות קנאביס רפואי כ־46 אלף איש, ובר סימן טוב מציין במכתב לוועדה כי "מגמת העלייה במספר הרישיונות למטופלים קיימת כבר שנים וטרם הגיעה לשיאה. אנו צופים עוד עליות במספר הרישיונות".

משרד הבריאות מקדם גם קביעת מחיר מרבי לביקור רופא בקופת חולים לצורך ניפוק וחידוש רישיון לקנאביס רפואי, שיעמוד על 279 שקל עד 283 שקל לביקור. נושא זה ממתין לאישור ועדת הכספים של הכנסת.

"אבקש מוועדת המחירים לדון בנושא ולבחון להמליץ על קביעת מחיר מרבי למוצר זה, כל זאת על מנת לאפשר אספקתו למטופלים במחיר הוגן ולא מופקע", ציין בר סימן טוב במכתב לוועדת המחירים. הוא הסביר כי מדובר הלכה למעשה בתרופה, ככל תרופה אחרת במדינת ישראל שנמצאת תחת פיקוח מחירים. בר סימן טוב כתב עוד בהקשר זה כי "קיים חשש שהמצב הנוכחי, שבו אין כל התערבות רגולטורית בנושא המחירים, יוביל לקביעת מחירים גבוהים מעבר לנדרש, שאותם יידרשו לשלם המטופלים שהנם אוכלוסייה מוחלשת. אנו סבורים שנכון להיערך לאפשרות זו מבעוד מועד ולמתן את הפוטנציאל להפקעת מחירים".

אנשי משרד האוצר מבקשים להבהיר כי הם אינם מתנגדים להטלת פיקוח מחירים על קנאביס רפואי, אלא שהם מבקשים באופן ענייני לבחון את המוצר הזה כמו כל מוצר אחר, ורק לאחר מכן יקבלו החלטה האם להטיל פיקוח על מחירו או לא.

גורמים במשרד הבריאות מסרו ל"כלכליסט" כי הם יספקו את כל ההסברים הנדרשים, וכי הם מתכוונים להתעקש שהמחיר של התכשיר ייכנס לפיקוח בהקדם האפשרי.

גם היצרנים נגד הרפורמה

מכתבו של בר סימן טוב נשלח, כאמור, כתוצאה ממחאה של מטופלי הקנאביס הרפואי, לאחר עליית המחירים שגרמה הרפורמה, שהכניסה את הענף לבלבול וחוסר ודאות.

במסגרת הרפורמה בוטל המחיר האחיד שעמד על 370 שקל לכל כמות שהונפקה למטופל, והחברות שמגדלות את הקנאביס הרפואי חויבו להעביר את תוצרתן תחת פיקוח מחמיר כמקובל בעולמות המזון והפארמה, ומשם ללקוחות הקצה, המטופלים, באמצעות בתי המרקחת. אולם הנהלים החדשים, ששינו את הכללים שהיו נהוגים גם לגבי מתן מרשמים, הוסיפו לטירוף המערכות ומטופלים רבים לא מצליחים למצוא את הסוג והמינון המתאימים להם.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
תרופה או לא תרופה?
מנכל משרד הבריאות מציין ........"בר סימן טוב במכתב לוועדת המחירים. הוא הסביר כי מדובר הלכה למעשה בתרופה, ככל תרופה אחרת במדינת ישראל שנמצאת תחת פיקוח מחירים." ומצד שני, משרד הבריאות מבהיר כי קנאביס הוא לא תרופה. משרד הבריאות, חוזר היחידה לקנאביס רפואי, נוהל 106, תאריך עדכון מאי 2019, עמוד 1: קנביס אינו תרופה, אינו רשום כתרופה, ויעילותו ובטיחותו בשימוש למטרות רפואיות טרם הוכחו. https://www.health.gov.il/hozer/CN_106_2019.pdf
שאלה  |  18.07.19
6.
תעזרו לחולים
לא מבינה את המלחמות האלה בין המשרדים על גבי הראש של החולים תנו לאנשים את התרופה שלהם, הם לא אשמים שהתחום פרוץ במחוזות אחרים. תמסדו את הנושא במדינה ויהיה שקט לנזקקים לזה. עמותות כבר זועקות על זה, חולים פרטיים, אפילו מגמה באקדמית עמק יזרעאל, אבל רק הממשלה נשארת מאחור?
דפנה  |  16.07.19
לכל התגובות