אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הפקרות מוחלטת": המחירון המלא של נציגי האג"ח באי.די.בי צילום: אוראל כהן

"הפקרות מוחלטת": המחירון המלא של נציגי האג"ח באי.די.בי

בעלי האג"ח של אי.די.בי פתוח דנו אתמול במינוי נציגות ויועצים כלכליים ומשפטיים, ובמחיר שבעלי התפקידים האלה יגבו על חשבונם מהקופה המצומקת של החברה; מגדל שוקי הון הגישה הצעה להגבלת שכר הטרחה

16.07.2019, 08:03 | גולן חזני

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

שלב נוסף בדרך להסדר חוב באי.די.בי פתוח של אדוארדו אלשטיין. מחזיקי האג"ח של החברה פועלים למינוי נציגות ולמינוי יועצים כלכליים ומשפטיים, אולם חווים קשיים בדרך.

קראו עוד בכלכליסט

זאת מאחר שבקרב חלק מהמחזיקים קיים חשש שעלויות ההסדר יעמדו על מיליוני שקלים ואולי על עשרות מיליוני שקלים, זאת בשעה שהחברה נמצאת בסביבת חדלות פירעון עם שווי נכסי שלילי של 440 מיליון שקל.

עלויות ביצוע ההסדר מושתות לרוב על החברה, וככל שהן יהיו גבוהות יותר, כך שיעור ההחזר לנושים צפוי לרדת. משום כך, חלק מהמחזיקים החליטו לצאת בגלוי נגד מינויים של בעלי תפקידים פוטנציאליים שנקבו בתעריפי שכר טרחה גבוהים.

מגדל שוקי הון פותחת חזית

בראש המתנגדים עומדת מגדל שוקי הון, החברה־הבת של מגדל ביטוח, שבעקבות בקשתה כונסה אתמול (ב') אסיפה מיוחדת שמטרתה לקבוע מגבלות על שכר הטרחה ליועצים השונים ולחברי הנציגות שייבחרו, תוך שהיא פותחת חזית מול מחזיקים אחרים.

באסיפה השתתפו מחזיקי אג"ח ט', הגדולה בין סדרות האג"ח של אי.די.בי פתוח שאינה מובטחת והחוב כלפיה עומד על 1.2 מיליארד שקל.

שניים מהמחזיקים הגדולים בסדרה - קרן קלירמק וקרן ברוש - דוחפים למינויו של עו"ד רוני ברקמן ליועץ המשפטי של נציגות הסדרה. ברקמן נקב בתעריף שכר טרחה של 1,500 שקל לשעה עד לתקרה של 200 אלף שקל בחודש. אם שכר הטרחה הכולל להסדר יעלה על חצי מיליון שקל, ברקמן יעניק הנחה של 7%, כך שהתעריף השעתי יעמוד על 1,400 שקל.

לצדו של ברקמן אמור לעבוד גם היועמ"ש הנוכחי של הסדרה, עו"ד גיא גיסין, שנקב בתעריף שעתי של 750 שקל עד לתקרה של 120 אלף שקל בחודש, לא כולל דיונים בבית משפט.

כלומר, אם השניים ייבחרו, העלות החודשית לחברה תעמוד על 320 אלף שקל ובתוספת מע"מ היא צפויה להגיע ל־380 אלף שקל. מדובר בעלות גבוהה מאוד בהשוואה, להצעתם של עוה"ד רענן קליר ואלון בנימיני, שגם הם מבקשים להתמנות ליועמ"ש לפי תעריף של 600 שקל לשעה.

אדוארדו אלשטיין, הבעלים של אי.די.בי. שווי נכסי שלילי של 400 מיליון שקל , צילום: אוראל כהן אדוארדו אלשטיין, הבעלים של אי.די.בי. שווי נכסי שלילי של 400 מיליון שקל | צילום: אוראל כהן אדוארדו אלשטיין, הבעלים של אי.די.בי. שווי נכסי שלילי של 400 מיליון שקל , צילום: אוראל כהן

"רוני ברקמן הוא לא טלנט"

חלק מהמחזיקים מתנגדים למינויו של ברקמן שלדבריהם "הוא לא טאלנט גדול. לא ראינו את היכולת המוכחת שלו בהסדרים קודמים של אי.די.בי שבהם השתתף. אין שום סיבה לשלם לו סכומים כאלה. הוא בטח לא עולה על משרד ארדינסט (רענן קליר ואלון בנימיני) שמוכן לעבור תמורת 600 שקל לשעה. אסור ששום מוסדי יתן יד להוצאות כאלה. לא ברקמן ולא ארדינסט יהיו הגורם שבגללו אלשטיין יביא או לא יביא כסף". מנגד, התומכים בברקמן טוענים שמדובר בליטיגטור מהשורה הראשונה ושאיכות עולה כסף.

מגדל שוקי הון, שמחזיקה בנתח משמעותי מסדרה יג' ובנתח קטן מסדרה ט', הציעה להגביל את שכר הטרחה לעו"ד בודד שייבחר ל־800 שקל לשעה ובמקרה של בחירת צוות עורכי דין תקרת התיעריף השעתי המאוחד עבורם תעמוד על 1,400 שקל לשעה. התקרה החודשית שהציעה מגדל שוקי הון היא 100 אלף שקל ליועצים המשפטים.

עוד מציעה מגדל לקבוע תקרה של 600 שקל לשעה ושל 100 אלף שקל בחודש גם לתעריף היועץ הכלכלי. מדובר בתגובתה לשכר הטרחה שעתי של 920 שקל שאותו מבקש פרופ' רוני עופר, שאותו מציעים אותם גורמים שמצדדים בברקמן. התומכים בעופר טוענים שהוא מוערך הן בעיני המוסדיים והן בעיני בית המשפט.

לפי ההערכות, ברקמן ועופר לא יסכימו לעבוד תחת המגבלות שמציעה מגדל שוקי הון. ההצבעה על הצעת ההגבלה של מגדל שוקי הון תתקיים היום.

האסיפה היתה דלת משתתפים. נציגים של גופים רבים, בהם קלירמק וברוש, נעדרו ממנה. מגדל שוקי הון שלחה שני נציגים - שרון חינקי ובוריס שניידמן. בית ההשקעות מיטב דש שלח את ערן סטפק וגם לבית ההשקעות פסגות היה נציג. לדברי סטפק, "לפי החישוב שלי, בתעריפים הגבוהים נגיע להוצאות של יותר מ־2 מיליון שקל בחודש. זו הפקרות מוחלטת".

שניידמן אמר כי "אנשים חושבים שהמחזיקים זה ארנק פתוח שאפשר לקחת ממנו כמה שרוצים". חינקיס הבהיר שמגדל שוקי הון מתכוונת לבקש את התערבותם של רשות ני"ע ורשות שוק ההון בהליכי הסדר החוב.

מימין: רוני ברקמן וערן סטפק. מחלוקת על שכר הטרחה, צילומים: אוראל כהן, בועז אופנהיים מימין: רוני ברקמן וערן סטפק. מחלוקת על שכר הטרחה | צילומים: אוראל כהן, בועז אופנהיים מימין: רוני ברקמן וערן סטפק. מחלוקת על שכר הטרחה, צילומים: אוראל כהן, בועז אופנהיים

אי.די.בי לא מתכוונת לשלם

היועמ"ש של אי.די.בי, אהרון קאופמן, הודיע לנוכחים שהחברה אינה מתכוונת לעמוד ברף הגבוה של היועצים המוצעים ואמר, "אנו משלמים תעריפים דומים לתעריפים הנמוכים שהוצעו. 600 שקל לשעה. החברה לא תסכים לשלם סכום גבוה יותר".

המשמעות היא שהמחזיקים באג"ח ט' יצטרכו לממן בעצמם חלק מההוצאות המשפטיות אם יבחרו ביועץ יקר יותר, ואולי אף את כולן. במאבק האחרון שהתנהל מול בעלי אג"ח ט', אי.די.בי סירבה לממן את ההוצאות וניכתה אותן מתשלומי הריבית למחזיקים.

דישטניק וצוקרמן מחברת קויוטי שלחו לחברת הנאמנויות הרמטיק מכתב ובו ציינו שהם מקבלים על עצמם את המגבלה לפיה שכר הטרחה הכולל בתיק לא יעלה על מאה אלף שקל.

תגיות