אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצד האפל של פריים דיי: עובדי אמזון מפגינים בכל העולם צילום: גטי אימג'ס

הצד האפל של פריים דיי: עובדי אמזון מפגינים בכל העולם

מחסנאים ועובדי לוגיסטיקה אחרים של ענקית הקמעונאות ניצלו את יום הקניות הגדול של החברה כדי לשבות ולהפגין במחאה על תנאי העסקתם. חלק מהעובדים מחו גם על טכנולוגיות הריגול ההמוני שמציעה אמזון לממשלות, שפוגעות בפרטיות הציבור

16.07.2019, 12:20 | רפאל קאהאן
עובדי אמזון ניצלו את חגיגת הקניות של פריים דיי - יום הקניות השנתי של החברה, שהשנה נמתח ליומיים - כדי לצאת בסדרה של מחאות בכל העולם. חלק ניכר מהעובדים הכריזו על שביתות בארה"ב וגרמניה. בספרד, פולין, בריטניה מסתפקים במחאות והפגנות.

קראו עוד בכלכליסט

אמזון מעסיקה כיום כ-250 אלף עובדים ברחבי העולם. רובם עובדים לוגיסטים ותפעוליים שעוסקים באריזת המוצרים שלה במחסנים העצומים ובצי המשלוחים. אלה מרוויחים לרוב שכר מינימום ועובדים במקרים רבים בתנאים קשים. הדרישות של אמזון הוקשחו לאחר שהחברה עברה למשלוחים תוך יום בארה"ב ומדינות מסוימות באירופה.

עובדי אמזון מפגינים, צילום: גטי אימג עובדי אמזון מפגינים | צילום: גטי אימג'ס עובדי אמזון מפגינים, צילום: גטי אימג

אמזון העלתה לאחרונה את שכר המינימום של עובדי המחסנים לכ-15 דולר לשעה במקום שכר המינימום הפדרלי שעומד על כ-7.25 דולר כיום. אם בעבר עובדים מסוימים נדרשו להשתמש בבולי מזון פדרליים כדי לרכוש מצרכים לביתם, כעת הם כבר לא זכאים להם. המחאה נובעת מסיבות נוספות: למשל, עובדי רשת הול פודס שאמזון רכשה בשנה שעברה מחו על הרעה של תנאי העבודה מאז הרכישה. "אנחנו נדרשים לדחוף מוצרי פריים ללקוחות", התלוננו שם, "הול פודס כבר אינה החברה שהיכרנו, היא הפכה לאמצעי להגברת המכירות המקוונות", מחו.

על מה מוחים? משכורות, תנאי עבודה, ושמירת פרטיות

המחאות לא אחידות בנושאיהן: אם במינסוטה אכן דורשים שיפור בתנאי העבודה של העובדים בחברה, בעיקר עבור עובדים שאינם נוצרים, בסן פרנסיסקו המחאה מתמקדת בניתוק הקשר בין מנהלת ההגירה (ICE) לבין אמזון. בין היתר דורשים המוחים לבטל את עסקאות טכנולוגיית זיהוי הפנים מבוססת בינה מלאכותית Rekognition שנמצאת בשימוש משטרת ההגירה האמריקאית וסוכנויות אכיפה נוספות.

מחסן של אמזון, צילום: בלומברג מחסן של אמזון | צילום: בלומברג מחסן של אמזון, צילום: בלומברג

בגרמניה כ-2,000 עובדים שובתים במחאה על גובה המשכורות שהם מקבלים. "מספיק להעניק הנחות על חשבון המשכורות שלנו", אמרו האיגודים המקצועיים בגרמניה. אמזון והאיגודים במדינה נמצאים במאבק מתמיד מאז נכנסה ענקית הקמעונאות לפעילות שם. המספרים צפויים לעלות עם הצטרפות UNI, איגוד מקצועי עולמי בו כ-20 מיליון חברים.

גם בבריטניה הוחלט על פעולות מחאה שכוללות הפגנות מול המרכזים הלוגיסטים של החברה, "תנאי העבודה של עובדי המחסנים בבריטניה נוראים", נטען על ידי אחד ממנהיגי האיגוד המקצועי הבריטי GMB. גם בפולין החלו העובדים בפעולות מחאה מאתמול והודיעו שלא יפסיקו עד שייחתם הסכם עבודה קיבוצי לעובדים שם. דיווחים על תנאי העבודה הירודים זכו לאישור מצד תחקירן בריטי שב-2016 הצליח להסתנן למחסן החברה כעובד מן המניין. הוא דיווח שתרבות העבודה הארגונית של החברה דמתה "לזו של בית סוהר" ושעובדים נאלצו להטיל מימיהם בבקבוקים כדי לעמוד במכסות.

פריים דיי של אמזון פריים דיי של אמזון פריים דיי של אמזון

בספרד המחאות החלו בצד המחסנים של אמזון במדריד. על פי דיווח של עיתון מקומי, המשטרה הספרדית קיבלה בקשה מצד אמזון להיכנס למחסנים ולהכריח את השובתים לחזור לעבודה. דרישה שהשאירה את דוברת המשטרה "בהלם" כך נאמר.

אמזון: פייק ניוז

מנגד, טוענת אמזון שההפגנות מקורן באיגודים שמנצלים את אירוע הקניות שלה כדי לייצר לעצמם כותרות. "הם מפיצים דיסאינפורמציה", אמרו בדוברות של החברה. "אמזון מציעה שכר מהגבוהים בתעשייה, הטבות ובטיחות בעבודה", נטען.

אל המוחים והשובתים מצטרפים בזמן האחרון גם נציגים פוליטיים. בארה"ב ברני סנדרס ואליזבת' וורן מהצד הדמוקרטי הודיעו שהם תומכים במחאות. גם במדינות האירופיות מנצלים פוליטיקאים מהצד השמאלי של המפה את האירועים כדי לתמוך במפגינים. כמו כן, זכו פועלי אמזון לתמיכה מבית: מתכנתים ומפתחים בענקית הקמעונאות, שהביעו הזדהות עם מחאת הדרג הלוגיסטי.

תגיות