אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחד מכוכבי דו"ח מולר הוא שותף עסקי של אהוד ברק צילום: מוטי קמחי

חשיפת כלכליסט

אחד מכוכבי דו"ח מולר הוא שותף עסקי של אהוד ברק

איש העסקים אנדרו אינטרטר שנחשד בהעברת כספים לא חוקית לעורך דינו לשעבר של הנשיא טראמפ מייקל כהן, הוא שותפו של אהוד ברק בסטארט־אפ הישראלי קרביין. כך נראית רשת הקשרים שעוברת דרך עבריין המין ג'פרי אפשטיין, ומגיעה לאוליגרך ויקטור וקסלברג ולדוגמנית לשעבר ניקול יונקרמן

17.07.2019, 06:50 | תומר גנון, עמיר קורץ ורן אברמסון

אחד הנחקרים בהליך המיוחד שהתנהל סביב מערכת הבחירות שקדמה לבחירת דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב, הוא שותף עסקי של אהוד ברק בחברה הישראלית קרביין (Carbyne) שברק עומד בראשה, כך חושף "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

איש העסקים האמריקאי אנדרו אינטרטר (Andrew Intrater), שותף ומנכ"ל בקרן השקעות שחשבונותיה הוקפאו, נחקר על ידי ה־FBI בחשד להעברות לא חוקיות של כספים בהיקף של כ-580 אלף דולר. הכספים הועברו למייקל כהן, איש סודו ועורך דינו של טראמפ.

אהוד ברק. "הפעילות העסקית התנהלה על פי כל דין" , צילום: עמית שעל אהוד ברק. "הפעילות העסקית התנהלה על פי כל דין" | צילום: עמית שעל אהוד ברק. "הפעילות העסקית התנהלה על פי כל דין" , צילום: עמית שעל

על פי מידע שאסף בעבר רוברט מולר, החוקר המיוחד לבחינת ההתערבות הרוסית בבחירות בארה"ב, בשנת 2016, מייקל כהן קיבל את הכספים מקרן ההשקעות CNTV (Columbus nova technology ventures) בעת שאינטרטר היה המנכ"ל שלה. הקרן הגדירה את התשלומים, 83.3 אלף דולר בכל אחד מחמשת החודשים הראשונים של 2017, כ"דמי ייעוץ לאיתור הון והשקעות פוטנציאליות".

אנדרו אינטרטר, צילום: איי אף פי אנדרו אינטרטר | צילום: איי אף פי אנדרו אינטרטר, צילום: איי אף פי

על פי צווי החיפוש למסמכים, מיילים ורישומים עסקיים של כהן שביקש וקיבל מולר מבית המשפט הפדרלי, החשד שנחקר היה שמי שעמד מאחורי התשלומים לאיש סודו של טראמפ היה האוליגרך היהודי־רוסי ויקטור וקסלברג (62), קרוב משפחתו של אינטרטר (57). וקסלברג שלט לפי מולר ב־CNTV באמצעות חברת אחזקות בשם רינובה (Renova) הרשומה בשווייץ.

בצווים הוסבר כי ארה"ב חוקרת האם תשלומים או יחסים פיננסיים בין קרן ההשקעות בניהולו של אינטרטר לבין כהן, היו קשורים בתוכנית להסרת סנקציות כלכליות אמריקאיות על חברות רוסיות. אינטרטר וכהן, כך נטען, היו בקשר רציף והדוק. הם החליפו ביניהם 320 שיחות טלפון ו־920 הודעות טקסט החל מיום הבחירות בנובמבר 2016 ועד לבקשת הצווים - יולי 2017.

מימין: דונלד טראמפ, סטורמי דניאלס , צילום: גטי אימג מימין: דונלד טראמפ, סטורמי דניאלס | צילום: גטי אימג'ס מימין: דונלד טראמפ, סטורמי דניאלס , צילום: גטי אימג

מסלול דמי השתיקה של שחקנית הפורנו

חשד נוסף שנחקר על יד מולר, כך על פי פרסומים בארה"ב, נגע למקור הכספים ששימשו את כהן בסמוך לבחירות 2016 כדי לשלם דמי שתיקה לשחקנית הפורנו סטורמי דניאלס (שם הבמה של סטפני קליפורד), שלטענתה ניהלה בעבר רומן עם טראמפ.

כהן הודה בהמשך במסגרת הסדר טיעון שבו נשלח ל־3 שנות מאסר כי שילם 130 אלף דולר לדניאלס כדמי שתיקה בהוראתו של "מועמד לתפקיד פדרלי" וכדי "להשפיע על תוצאות הבחירות". עם זאת במסגרת ההסדר כהן לא נקב בשמו של טראמפ.

על אף החשדות החמורים נגד CNTV, וקסלברג ואינטרטר - מולר לא קבע ממצאים בנושא בחלק הפומבי של דו"ח החקירה הסופי שפרסם במרץ. עם זאת, במסגרת סבב סנקציות שהטילה ארה"ב על רוסיה באפריל, הוקפאו 50 מיליון דולר שניהל אינטרטר בקולומבוס נובה. החודש הגיש אינטרטר תביעה נגד משרד האוצר האמריקאי, בטענה שהקפאת הנכסים מפירה את זכויותיו כאזרח אמריקאי.

אינטרטר הסביר בכתב התביעה כי לנכסים שהוקפאו אין כל קשר לרוסיה, וכי 8.4 מיליון דולר מהם היו מיועדים להלוואה לשלושה מיורשיו של כוכב הפופ פרינס.

רשת הקשרים העסקיים של אהוד ברק רשת הקשרים העסקיים של אהוד ברק רשת הקשרים העסקיים של אהוד ברק

הדוגמנית לשעבר מתמנה לדירקטורית בקרביין

ממסמכי חברת קרביין, סטארט־אפ שפיתח אפליקציה לשידור ודיווח בזמן אמת למקרי חירום, אינטרטר נכנס להשקעה בספטמבר 2017. החברה גייסה עד היום על פי אתר חברת המחקר IVC כ־24 מיליון דולר. שותפו של ברק מחזיק ישירות 24% ממניות הבכורה (א1) בחברה. שותפות מוגבלת בשם סום (א.ב) 2015, שבה משמש ברק כשותף־מנהל, מחזיקה 100% ממניות הבכורה א' בקרביין.

החברה נקראה תחילה ריפורטי ביטחון לאומי ובתחילת 2018 שונה שמה לקרביין. בשותפות סום (א.ב) 2015, כך פורסם לראשונה בעיתון "הארץ", השקיע בין היתר גם המיליארדר האמריקאי ג'פרי אפשטיין שהורשע בעבר בשידול קטינה לזנות, ונעצר בשבוע שעבר בחשד לניהול רשת לסחר בקטינות למטרות מין. אפשטיין (66) נעצר בתחילת חודש יולי בניו ג'רזי.

מטשטש ראיות התביעה: ג'פרי אפשטיין מסתיר נכסים הונו של אפשטיין, החשוד בהתעללות מינית בקטינות, נאמד בחצי מיליארד דולר רן אברמסון, 2 תגובותלכתבה המלאה

על פי כתב האישום הוא ארגן שנערות מתחת לגיל 18 יבצעו בו "עיסויים" ואקטים מיניים אחרים בבתיו בניו יורק ובפלורידה. (ראו גם במסגרת).

על פי דיווחי קרביין לרשם החברות במשרד המשפטים, כך פורסם לראשונה בתאגיד "כאן", אפשטיין עצמו השקיע מיליון דולר במזומן (3.97 מיליון שקל) באמצע 2016 בשותפות סום (א.ב) 2015, וזאת באמצעות חברה הרשומה באיי הבתולה של ארה"ב בשם Southern trust. סכום נוסף של חצי מיליון דולר (1.94 מיליון שקל) במזומן, הושקע בשותפות ב־2016 על ידי חברה אחרת הרשומה באיי הבתולה הבריטיים בשם Montilla.

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בין בעלי המניות ב־Montilla, נמצאת הדוגמנית לשעבר ואשת העסקים הגרמניה ניקול יונקרמן (Nicole Junkermann). היא מונתה לדירקטורית בקרביין בינואר 2017 ויושבת בדירקטוריון לצד אהוד ברק ובעלי מניות אחרים: מנכ"ל החברה אמיר אליחי, פנחס בוכריס בעבר מנכ"ל משרד הביטחון ומפקד יחידה 8200, ואיש העסקים אלכסנדר דיזנגוף.

יונקרמן (44) היא יזמית ומשקיעה החיה בלונדון ובעלת חברת ההשקעות NJF המשקיעה בעשרות חברות טכנולוגיה ומדיה. כמו כן יש לה השקעות בתחום הספורט. על פי פרסומים בחו"ל, השקעה מעניינת שלה מ־2017, באמצעות אותה חברה באיי הבתולה, שדרכה היא משקיעה בסום, היא בסטארט־אפ אנגלי בשם EMOTICAST בתחום שיתוף תוכן בידורי. בין המשקיעים הנוספים: הישראלי ינון קרייז, מייסד נאפסטר שון פרקר, די ג'י דוד גואטה. ברשת ניתן למצוא תמונות שלה מצולמת ביחד עם וקסלברג באירועים עסקיים.

רוברט מולר , צילום: גטי אימג רוברט מולר | צילום: גטי אימג'ס רוברט מולר , צילום: גטי אימג

ברק מוכר מניות CIFC בהיקף של מיליון שקל

ברק ואינטרטר, כך עולה מדיווח לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), מכירים כבר יותר מחמש שנים. השניים כיהנו בעבר זה לצד זה גם כדירקטורים בחברת ניהול ההשקעות האמריקאית CIFC שנסחרה בארה"ב. ברק מונה לדירקטור בחברה בינואר 2014, ואינטרטר מונה לדירקטור ב־CIFC כבר בשנת 2010. האוליגרך וקסלברג היה מבעלי המניות המרכזיים ב־CIFC.

CIFC שבה שימשו ברק ואינטרטר כדירקטורים, נמחקה מהמסחר בארה"ב בסוף נובמבר 2016, לאחר שנמכרה תמורת 333 מיליון דולר לחברת FAB פרטנרס. במועד זה מכרו ברק ואינטרטר את המניות שהחזיקו ב־CIFC בתמורה ל־11.46 דולר למניה. ברק שהחזיק כ־20 אלף מניות קיבל כ־225 אלף דולר (כמיליון שקל) בתמורה. אינטרטר שהחזיק רק כ־7,000 מניות קיבל כ־80 אלף דולר.

CNTV בניהולו של אינטרטר שימשה בעבר גם כזרוע ההשקעות בישראל של קרוב משפחתו, האוליגרך הרוסי־יהודי וקסלברג. בין השקעותיה בארץ היתה חברת הממד החמישי שקרסה, ובראשה עמד יו"ר כחול־לבן כיום, הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ.

באפריל 2018 הטיל הממשל האמריקאי סנקציות על CNTV, ופעולתה בעצם הוקפאה. זאת בעקבות טענות הממשל כי "רוסיה פועלת לערער את הדמוקרטיות המערביות", וכן לאור פרשת ההרעלה של מרגל רוסי ובתו באנגליה בגז עצבים.

בסביבתו של וקסלברג מנסים גם היום להרחיק אותו מהקשר הישיר לקרן. הם טוענים שהיא הוקמה ונוהלה בידי "שורש הבעיות" של וקסלברג בארה"ב - אינטרטר. "הוא לא באמת בן דוד שלו", אמרו לאחרונה מקורביו של האוליגרך ל"מוסף "כלכליסט". "הוא קרוב משפחה רחוק מאוד, קשור לצד במשפחת וקסלברג שהיגר לארה"ב בתחילת המאה העשרים, ומאז לא היה בין המשפחות כל קשר. הוא מצא את וקסלברג אחרי שהוא כבר התפרסם כאיש עשיר מאוד".

וקסלברג עצמו סירב להתייחס באותו ראיון לפרטי החקירה, אבל אישר שאכן פגש את מייקל כהן, ואף הוזמן, יחד עם אינטרטר, לטקס ההשבעה של טראמפ.

מקרביין נמסר: "החברה שמחה על מעורבותו של מר אהוד ברק, ראש ממשלת ישראל לשעבר. מייסדי החברה ועובדיה מעולם לא עמדו בקשר ונפגשו רק עם אהוד ברק ועורכי דינו בנוגע להשקעתו בחברה. כל פעולות החברה תמיד בוצעו ויבוצעו על פי הדין הנהוג במדינת היעד עם ליווי משפטי צמוד. החברה לא עוסקת במשקיעיו של מר ברק ובטוחה שהאחרון פועל ויפעל תמיד על פי כל חוק ודין".

ממטה ישראל דמוקרטית נמסר: "יו"ר ישראל דמוקרטית אהוד ברק, איננו מתכוון להמשיך לעסוק בספינים שכל תכליתם להסיח את הדעת מהתנהגות פלילית לכאורה של ראש ממשלה מכהן, שקיבל 4.2 מיליון דולר וסכומים נוספים מאיש עסקים אמריקאי, שהוא בן דודו, וכן מעבריינים מורשעים באירופה. כל פעילותו העסקית של ברק התנהלה על פי כל דין ובייעוץ משפטי רצוף. האינפורמציה נמצאת אצל האנשים האחרים שהזכרתם. הם הכתובת לפנות אליה".

אנדרו אינטרטר לא מסר תגובה.

סייע בהכנת הכתבה: מאיר אורבך

תגיות