אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להביור לכל ציפור: המוצר שהופך רחפנים לנשק מונחה טלוויזיה צילום: throwflame

להביור לכל ציפור: המוצר שהופך רחפנים לנשק מונחה טלוויזיה

חברה אמריקאית מוכרת ב-1,500 דולר להביור שנועד לרחפנים, בטענה שיש למתקן כזה שימושים רבים בתעשייה. בפועל, הפיתוח הופך את הרחפן לחימוש חכם וקטלני, והחקיקה בארה"ב לא אוסרת על מכירתו. האם אנחנו בדרך לפשיעה וטרור מסוג חדש?

20.07.2019, 16:00 | ניצן סדן
רחפנים מעוררים חששות בקרב סוכנויות מודיעין ואכיפת חוק בשל היכולת להפוך אותם מכלי ביון והברחה לכלי נשק. צעיר אמריקאי הקפיץ את רף הדאגה ב-2015, כשהציג רחפן שנושא אקדח והצית דיון משפטי על התרת שימוש כזה, במסגרת חוקי הנשק המתירניים של ארה"ב. רגולטור התעופה האמריקאי אסר דאז על אקדחים מעופפים, אך היום צפוי לרשויות התקף לב חדש, אולי גדול יותר: הושק להביור שמיועד במיוחד לרחפנים.

קראו עוד בכלכליסט

הפיתוח הזה, שנקרא TF19 WASP, עולה 1,500 דולר ונמכר בצורה חפשית בחנות מקוונת. הוא מאפשר ירי של נוזל בוער למרחק של כשבעה מטרים וחצי, ונושא די ממנו כדי לייצר זרם אחיד במשך דקה וחצי. זה די והותר כדי להצית מבנה, כלי רכב, או חס וחלילה, מישהו. הדבר הזה זמין לכל דורש, והמלאי אזל זמן קצר לאחר ההשקה. הלהביור הזה שוקל 1.8 ק"ג, יותר משיכול לשאת רחפן צילום קטן, אך בהחלט בתחום יכולותיהם של רחפנים מקצועיים בסיסיים.  

היצרן, חברת ThrowFlame, טוען שלפיתוח הזה יש שימושים בתעשייה, כמו הצתה מבוקרת של שדות קוצים, ניתוק קווי חשמל כשנדרש לעשות זאת מבלי לטפל אל העמוד (משימה שבוצעה בסין בידי אחד מלקוחות החברה) חיסול קינים של דבורים וצרעות ועוד. ואולם, יש לי הגדרה אחרת לרחפן שנושא להביור: חימוש מונחה טלוויזיה.

הלהביור המעופף בפעולה, צילום: throwflame הלהביור המעופף בפעולה | צילום: throwflame הלהביור המעופף בפעולה, צילום: throwflame

חימוש מונחה טלוויזיה הוא בעצם מצלמה שמחברים לפצצה או טיל, ומקשרים לשלט רחוק; המפעיל רואה את מה שרואה הנשק ומסוגל לשלוט בתנועתו הרחק מהישג ידו של האויב. הקונספט הזה הומצא בידי הנאצים בסוף מלחמת העולם השנייה ולא נכנס לשימוש לפני נפילת גרמניה. ב-1963 בוצע ניסוי בפצצת גלישה מונחית טלוויזיה בארה"ב, שנכנסה לשירות במלחמת וייטנאם זמן קצר אחר כך.

פצצה מונחית טלוויזיה מדגם AGM62, לפני ניסוי בשנות השישים, צילום: FAS פצצה מונחית טלוויזיה מדגם AGM62, לפני ניסוי בשנות השישים | צילום: FAS פצצה מונחית טלוויזיה מדגם AGM62, לפני ניסוי בשנות השישים, צילום: FAS

בהמשך, הפך החימוש מונחה הטלוויזיה לכלי תעמולה פוטוגני: כל העולם צפה בהתלהבות בפצצות הללו מצלמות את דרכן למטרה בימי מלחמת המפרץ. הרחפן החמוש אמנם אינו מתפוצץ, אך הוא בגדר נשק מונחה טלוויזיה; אוי ואבוי לו לאדם שייקלע לזרם הנוזל הבוער שהצעצוע הזה יכול להוציא.

להבה של דקה וחצי, צילום: throwflame להבה של דקה וחצי | צילום: throwflame להבה של דקה וחצי, צילום: throwflame

הלהביור עצמו לא יקר, אך מצריך רחפן וציוד נוסף, ומחיר הערכה כולה יכול להגיע לאלפי דולרים. ארגוני פשיעה שירצו להשתמש באחד כזה כדי לתקוף כנופיה מתחרה - כפי שקורה לא פעם בארה"ב - לא יתקשו לממן את האופרציה. הדבר נכון גם לגבי ארגוני טרור, שיוכלו להוציא לפועל מתקפות מעופפות בסיכון מינימלי לפעילים, כשכל הציוד הנדרש לפיגוע נמכר באינטרנט בארה"ב עצמה.

לובי הנשק בארה"ב אמנם פירגן למיזם האקדח המעופף מ-2015, אך ככל הנראה שהפעם לא יזקוף ראשו; להביור לא נחשב נשק להגנה עצמית אלא ציוד תעשייתי, ומבחינת חברות הנשק במדינה יתכן שמדובר במתחרה פוטנציאלי. כולי תקווה שהרגולטורים בארה"ב יתעוררו ויגבילו את מכירת כלי המשחית הזה, על אף יתרונות אפשריים לתעשייה; אפשר להדליק שריפת קוצים מבוקרת גם עם זיפו.

תגיות