אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איגוף מימין: טראמפ מפחיד את טוויטר ויוטיוב צילום: Alabama Today

איגוף מימין: טראמפ מפחיד את טוויטר ויוטיוב

התגובה המגומגמת של טוויטר לסדרת ציוצים גזעניים של נשיא ארצות הברית חושפת את החשש של הרשתות החברתיות מתגובות הימין האמריקאי. כך מופקרים הקולות המתונים במערכה הדמוקרטית

17.07.2019, 16:04 | עומר כביר

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר משהו גזעני בטוויטר; נסו להיראות מופתעים. וטוויטר, אני מקווה שאתם יושבים כשאתם קוראים את זה, לא עשתה כלום. כל זה כבר קרה בעבר, ויותר מפעם אחת. אבל ההתבטאות הנוכחית של טראמפ, שמסעירה בימים האחרונים את המערכת הפוליטית בארה"ב, היתה בוטה וגזענית מהרגיל.

קראו עוד בכלכליסט

היא כוונה לא סתם כנגד אוכלוסיות כלליות של מוסלמים או מהגרים, אלא ישירות לארבע מהמחוקקות הדמוקרטיות הבולטות בקונגרס. והתגובה הפחדנית של טוויטר ממחישה עד כמה קמפיין ההפחדה שטראמפ, עמיתיו הרפובליקנים וטרולי הימין הקיצוני מובילים נגד רשתות חברתיות וחברות הטכנולוגיה משפיע על ההחלטות והמעשים שלהן.

את הציוצים שעוררו את הסערה פרסם טראמפ בתחילת השבוע. בעוד שלפרנקלין רוזוולט היו את ה"שיחות ליד האח" - סדרת נאומי רדיו שבאמצעותן איחד, הרגיע והוביל את העם האמריקאי בתקופה השפל הכלכלי הגדול ומלחמת העולם השנייה - לטראמפ יש את את ציוצי סוף השבוע שבהם הוא תוקף, משתלח, משסה ומשפיל את כל מי שבא לו.

דונלד טראמפ, צילום: גטי אימג דונלד טראמפ | צילום: גטי אימג'ס דונלד טראמפ, צילום: גטי אימג

הפעם, היה זה תורן של חברות הקונגרס אלכסנדרה אוקסיו-קורטז, אילהן עומאר, איינה פרסלי ורשידה טליב. כולן בנות מיעוטים, שתיים מהן ממוצא מוסלמי. "מעניין לראות חברות קונגרס דמוקרטיות 'פרוגרסיביות' שבמקור הגיעו ממדינות אחרות שהממשלות שלהן הן קטסטרופה מוחלטת, הגרועות ביותר, הכי מושחתות וחסרות יכולת בעולם, אומרות בנבזיות לאזרחי ארה"ב, האומה הטובה והחזקה ביותר בעולם, איך הממשלה שלנו צריכה לעבוד. למה הן לא חוזרות ועוזרות לתקן את המקומות השבורים ומלאי הפשע שמהן הן הגיעו”.

מדובר בגרסה משודרגת רק במעט של הקריאה החביבה על גזענים לבנים בשנים האחרונות: "שחורים, תחזרו לאפריקה" - שמתעלמת מהאופן שבו הגיעו אותם אנשים לארה"ב (חטיפה וסחר עבדים, למשל) ומקפלת בתוכה את התפיסה הגזענית שאנשים שחיים במדינה מאות שנים ודורות רבים לא שייכים אליה רק בגלל צבע עורם.

הקריאה למחוקקות לחזור למקומות מהן הגיעו נטולת היגיון. כל הארבע הן אזרחיות אמריקאיות, ארה"ב היא ביתם לא פחות מכפי שהיא ביתו של טראמפ, וזכותן לרצות לעצב אותה בהתאם לאידיאולוגיה שלהן אינה קטנה מזכותו. בנוסף, פרט לעומאר שנולדה בסומליה והיגרה לארה"ב בגיל 14, כל המחוקקות הן ילידות ארה"ב. טליב נולדה בדטרויט, פרסלי בסינסנטי ואוקסיו-קורטז בניו יורק.

הציוצים עוררו תגובת נגד חריפה, אפילו ביחס לטראמפ. כשכלי תקשורת מרכזיים, מ-CNN ועד הניו יורק טיימס, סיקרו את הדברים וציינו בבירור שמדובר בהתבטאות גזענית פר אקסלנס. התמיכה בציוצים שהגיעה מגזענים לבנים מוכרים רק סייעה להדגיש זאת.

טוויטר כבר הפגינה בעבר שפל רוח נוכח תוקפנותו של טראמפ ושינתה בשבילו את המדיניות שלה למחוק ציוצים מסיתים ודברי שטנה, תחת תירוץ שיש ערך ציבורי ועיתונאי בהשארת התבטאויות של אישיות ציבורית בעלת מעמד. ואולם לפני פחות מחודש הבטיחה החברה ליישם מדיניות חדשה: ציוצים בעייתיים מאישיות ציבורית לא יימחקו, אך תוצג אזהרה לפני הצפייה בהם. אך החברה לא הסתירה את הציוצים המדוברים, ובעקבות פניות מכלי תקשורת בארה"ב הבהירה שאין בכוונתה לעשות כך. זאת, אף שכללי השימוש בטוויטר מבהירים שמדובר בשיח שלא מקובל ברשת החברתית.

“קנוניה עם הדמוקרטים”

למה טוויטר ורשתות חברתיות כל כך חוששות לפעול נגד דיבור מסוג זה? ישנם כמה הסברים אפשריים: ייתכן שהדבר מוצדק מבחינה כלכלית - שיח כזה אולי מביא לעלייה בתעבורה, וכתוצאה מכך לעלייה בהכנסות מפרסומות. אבל הסבר אחד בולט מעל האחרים: הם מ־פ־ח־ד־י־ם.

מאז שעלה טראמפ לשלטון נמצאות חברות הטכנולוגיה, ובפרט הרשתות החברתיות, תחת מתקפה קבועה מצד גורמי ימין שטוענים, בלי ביסוס, להשתקתם בגלל עמדותיהם הפוליטיות.

טראמפ: גוגל, פייסבוק ואמזון מנסות להפיל אותי יחד עם הדמוקרטים נשיא ארה"ב האשים את ענקיות הטכנולוגיה בשיתוף פעולה עם יריביו הפוליטיים. כמו כן, מתח ביקורת על הרגולציה של האיחוד האירופי; בנוגע לסין, אמר כי "היא נתנה לעצמה יתרון עצום באמצעות החלשת היואן, דבר שגם מפחית את השפעת המכסים" שירות כלכליסט, 5 תגובותלכתבה המלאה

בתחילת יוני הגביר טראמפ את הלחץ עליהן כשהאשים את גוגל, פייסבוק אמזון ואחרות בכך שהן "מפלות נגדו". "אנשים מדברים על קנוניה”, אמר בראיון ל-CNBC בתחילת יוני. "אני יכול להגיד לכם שהקנוניה האמיתית היא בין הדמוקרטים לחברות הללו". כשבועיים אחר כך הוא השתלח ישירות בטוויטר, כשאמר בראיון לפוקס ביזנס שהעובדים בטוויטר הם "כולם דמוקרטים" ושהם "מקשים מאוד על אנשים להצטרף אלי בטוויטר". הנשיא מתייחס בדבריו, כנראה, למאמצים של טוויטר להסיר חשבונות מזויפים וחשודים.

אך למעשה טראמפ הוא הפוליטיקאי עם מספר העוקבים הגדול בעולם, ו-1 מכל 5 משתמשי טוויטר בארה"ב עוקב אחריו. לתקיפה שלו את הרשתות החברתיות יש מטרה אחרת: להכניס בהן פחד.

טוויטר, צילומי מסך: מטוויטר טוויטר | צילומי מסך: מטוויטר טוויטר, צילומי מסך: מטוויטר

ענקיות הטכנולוגיה נמצאות כיום תחת מתקפה רב-חזיתית, מוצדקת בחלקה, סביב סוגיות כמו הגבלים עסקיים, התנהלות בעייתית בחזית הפרטיות, מאבקים סביב צנזורת תכנים או שאלות של תנאי העסקה בעייתים. הן מתקשות למצוא אוזן קשבת מצד מי שפעם היו שותפים טבעיים — מחוקקים דמוקרטים מתונים - ורואות איך הימין תוקף אותן.

חברות כמו טוויטר לא יכולות להרגיז עוד יותר את המחוקקים, ולכן הן הולכות על ביצים כשמדובר בטראמפ ובימין. עדיף להשאיר את הציוץ כמו שהוא ולספוג ריקושטים מהתקשורת מאשר להיכנס למרכז הכוונת של טראמפ, עם בעלי ברית בסנאט ובגופים רגולטוריים שיכולים להפוך את החיים שלהן להרבה יותר קשים.

לא, כבוד הנשיא; המדיה החברתית לא סותמת לך את הפה דונלד טראמפ טען שוב שטוויטר והאחרות מצנזרות אותו ופוגעות בחשיפה המקוונת שלו בשל הטייה פוליטית, כשהעובדות מראות סיפור מורכב יותר עומר כביר, 4 תגובותלכתבה המלאה

אבל למרבה הצער, אפילו לא צריך להיות טראמפ כדי לעשות את זה. בחודשים האחרונים מנהל היוטיובר הימני סטיבן קראודר קמפיין הסתה הומופובי וגזעני נגד עיתונאי ווקס קרלוס מאנזה, שכולל גידופים חריפים ופוגעניים בערוץ היוטיוב שלו, ושיסוי צבא הטרולים המעריצים שלו במאנזה, עד כדי איומים על חייו של האחרון.

חרף פרסומים נרחבים בנושא, יוטיוב מאפשרת לקראודר להעלות סרטונים (בתירוץ שמטרת הסרטונים אינה הומופוביה וגזענות ולכן הם לא מהווים הפרה של תנאי השימוש), כשהסנקציה היחידה שהוטלה עליו היא חסימת האפשרות לקבל הכנסות מהצגת פרסומות לצד הסרטונים.

גם כאן יוטיוב מפחדים, הפעם מתגובת שרשרת שתיווצר אם תחליט לצנזר את קראודר ושתעצים את הנרטיב השקרי שרשתות חברתיות מצנזרות ימנים. אבל בניגוד לנרטיב, המציאות היא שדווקא הקולות הקיצוניים והמסיתים משגשגים בפלטפורמה, נתמכים ביוטיוב על ידי אלגוריתם שמתעדף אותם וטרולים שמקדמים אותם.

מי שמושתק, בסופו של דבר, הם הקולות המתונים או הליברליים יותר. לא פעם אלו מעדיפים לצמצם פעילות, אחרי שהותקפו באכזריות יותר מדי פעמים. מאנזה, למשל, הפסיק את העבודה על סדרת היוטיוב שלו Strikethrough, שאחד הפרקים שלה שם אותו על הכוונת של קראודר, אחרי שנואש ממלחמה בו ובתומכיו ומתקווה שיוטיוב תתערב. מתוך מאמץ להוכיח שהן לא מצנזרות את קולות הימין הקיצוני, הרשתות החברתיות פוגעות דווקא בקרבנות ההסתה.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
כמה שטויות וגיבובים בכתבה אחת
הסיבה שטוויטר לא מסננים ציוצים של דונלד טראמפ, כי הוא נשיא ארצות הברית. וכדאי שאמירות של האיש הכי חשוב בעולם ישמעו ולא יצונזרו על ידי אנשי עסקים שבאמתלת הפולקטי ליקורקט מחלטים להעלים צד אחד של המפה הפוליטית. הגיע הזמן לקצת איזון גם ברשתות החברתיות.
אושרי  |  19.07.19
10.
אוף באמת, כמה הגזמות ואי דיוקים
מחוקקות בולטות? אפילו המפלגה שלהן מנסה להחביא אותן כולן נבחרו במחוזות עם שליטה דמוקרטית מוחלטת, שבהם אפילו זבוב דמוקרטי היה מנצח כל מועמד שמנגד. ביקורת מכל הקשת? מ-CNN ועד בניו יורק טיימס וואללה מהשמאל ועד לשמאל ההזוי ממש הופתענו ששני הגופים האלו ביקרו את טראמפ. בכל זאת, בואו, הם לא עשו את זה מעולם. וטוויטר? השבוע בית משפט אמריקאי קבע שלחסום מישהו בפייסבוק זה שלילת חופש הביטוי שלו ונוגד את החוקה. הקביעה אגב היתה נגד טראמפ וקורטז, אחת המחוקקות "הבולטות". אם כך, אז למחוק ציוצים זה בסדר? לא מפר?
ניר  |  19.07.19
לכל התגובות