אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

קירור מחושב: הסטארט-אפ הישראלי שרוצה לאלף את המזגן

קפצנו לבקר בחברת SmartGreen שברחובות, שם עמלים המפתחים על פיתרון תוכנה שאמור להפחית את הצריכה האנרגטית של מערכות מיזוג אוויר במשרדים ומבני תעשיה

18.07.2019, 13:24 | מאור שלום סויסה

צריכת האנרגיה העולמית משימוש במזגנים צפויה לשלש את עצמה עד 2050 - כך נקבע בדו"ח של סוכנות האנרגיה העולמית (IEA). עוד נקבע בו כי ייעול אנרגטי של אמצעי מיזוג יכול להפחית פליטת מזהמים, שתורמים להתחממות גלובלית, בשיעור של 50%.

קראו עוד בכלכליסט

במקומות העבודה, בקניונים ובמבני ציבור עושים שימוש במזגנים ומערכות השבחת אוויר באופן יומיומי, מערכות אלו הן צרכניות אנרגיה תובעניות בגלל ההספק הגדול שלהן והצורך למזג חללים גדולים לזמן ממושך. חברת הסטארט-אפ הישראלית SmartGreen פיתחה פיתרון: תוכנת ייעול אנרגיה שמתחברת למערכות המיזוג והשבחת האוויר של בניינים.

לדברי איזי אליאס, מנכ"ל החברה, יכול המוצר שלה להפחית בכ-15% את עלויות האנרגיה של המבנים. "התוכנה שלנו מתחברת למרכז האנרגיה של הבניין, נניח בניין משרדים, ויודעת לנהל אותו בצורה יותר יעילה", סיפר.

איזי אליאס, מנכ"ל החברה, צילום: עמית שעל איזי אליאס, מנכ"ל החברה | צילום: עמית שעל איזי אליאס, מנכ"ל החברה, צילום: עמית שעל

"היא מקבלת מידע מסנסורים שונים שהמפיצים שלנו מתקינים בציוד הקצה במבנה ועושה מה שנקרא דאטה קראנצ'ינג ואופטימיזציה דינמית למערכות האלה לאורך היממה. היא יודעת להגיב בשינוי עוצמת הפעילות של מערכות המיזוג".

לדברי אליאס, המערכת שולטת על מגוון פרמטרים כמו טמפרטורה, לחות ורמת אוויר צח בבניין מאחר והיא יודעת לזהות עלייה ברמת ה-CO2 במבנה או חדר מסויים ולהכניס אוויר נקי, דבר מאוד חשוב כדי לשמור על רמת פרודוקטיביות גבוהה במקומות העבודה, בנוסף המערכת יודעת לכבות את המיזוג כאשר אין פעילות במשרד או בחלל מסויים.

אליאס סיפר שהמערכת מסוגלת להיות פרואקטיבית ולייצר לא רק חיסכון אנרגטי, אלא גם חסכון תפעולי: "יש לנו רגל נוספת בתוכנה שיכולה לצפות תקלות במערכות השונות ולדווח למנהל הנכס כיצד לטפל בהן לפני שהן קורות. לדוגמה, אם יש אנומליה במערכת המיזוג כמו טמפרטורה שלא מצליחה לרדת בקצב הנדרש, המערכת יודעת להתריע אם זה בגלל מחסור בגז קירור או ברז סגור ללא התערבות ידנית".

לוח הבקרה של סמארטגרין, צילום: עמית שעל לוח הבקרה של סמארטגרין | צילום: עמית שעל לוח הבקרה של סמארטגרין, צילום: עמית שעל

המערכת נגישה למנהל הנכס דרך לוח בקרה שמציג את כל הנתונים מהסנסורים השונים וכמובן מאפשר שליטה מלאה על המערכות. החברה גם מציעה אפליקציית מובייל למשתמשי הקצה שבה הם יכולים להפעיל או לכבות את המזגן מרחוק.

השאלה המתבקשת היא מדוע תכונות דומות לא קיימות באופן מובנה במערכות האוויר של הבניין; אליאס טוען שהעולם של ניהול המרכז האנרגטי של בניינים פרוץ "קבלני ההתקנות לרוב מחברים את המערכות הללו בצורה לא נכונה ולא מתקינים אמצעי ניטור ולכן אין למנהל הנכס שום אפשרות לקבל תמונת מצב על המערכות השונות, והמשתמשים בבניין סובלים ומתלוננים על מחנק וכאבי ראש בגלל רמות CO2 גבוהות".

הסטארט-אפ כבר מכר את הפתרונות שלו למספר חברות בישראל כמק'דונלדס, LABS, שופרסל ועוד, ונמצא בשלבי התרחבות באירופה.

בחברה מייצרים פיתרונות לא רק עבור מערכות מיזוג אוויר, אלא גם עבור מערכות קירור והקפאה (צ'ילרים) בעולם המזון. לאחרונה החלו לפתח פתרונות ייעול אנרגטי למערכות קירור גם עבור מכונות תעשייתיות.הסטארט-אפ פועל במודל SaaS והתקנת המערכת נעשית ע"י מפיצים שמבצעים בפועל את התקנת הסנסורים והתוכנה אצל הלקוחות. בישראל המפיצה הרשמית היא אלקטרה.

החברה שהוקמה ב-2013 מעסיקה 20 עובדים וגייסה עד היום 10 מיליון דולר בהובלת קבוצת ההשקעות של טדי שגיא.

תגיות