אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשערי צדק "שכחו" מהחולים הציבוריים צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

בשערי צדק "שכחו" מהחולים הציבוריים

דו"ח של משרד הבריאות חושף כי יחידות בבית החולים הירושלמי חורגות בצורה קיצונית מהמגבלות המותרות לרפואה הפרטית. התוצאה: פערי המתנה ממושכים לרעת הרפואה הציבורית

22.07.2019, 09:01 | אדריאן פילוט

בית החולים שערי צדק חרג באופן קיצוני ממגבלת פעילות השר"פ (שירות רפואי פרטי) שקבע משרד הבריאות, כך עולה מדו"ח של המשרד שהגיע לידי "כלכליסט". בעקבות זאת בהליכים רבים בבית החולים יש פערי המתנה קיצוניים בין הרפואה הציבורית לזו הפרטית.

לפי הוראה של משרד הבריאות שנכנסה לתוקף בתחילת 2018, שיעור פעילות השר"פ במוסד רפואי לא יעלה על 25% ממספר הפרוצדורות או הביקורים, וזהו גם השיעור המותר לכל יחידה ומכון בבית החולים. אלא שמהדו"ח שחיברה ראש חטיבת הרפואה של המשרד, ד"ר ורד עזרא, עולה כי קיימות 12 יחידות בבית החולים שבהן שיעור הפעילות בשר"פ הוא מעל 25%.

קראו עוד בכלכליסט

בי"ח שערי צדק, צילום: בלומברג בי"ח שערי צדק | צילום: בלומברג בי"ח שערי צדק, צילום: בלומברג

יתרה מזו, בארבע יחידות אף נרשמה פעילות שר"פ של מעל 40%: ביחידה לרדיולוגיה פולשנית (אנגיו) (47%), תפקודי ריאה (47%), גסטרו מבוגרים (41%) ונשים (41%). שאר 8 המחלקות שבהן נרשמה פעילות פרטית של מעל 25% הן כירורגיה כללית, אורולוגיה ילדים, נוירולוגיה מבוגרים, אף־אוזן־גרון, הפריה חוץ גופית, כאב, כירורגיה וכלי דם.

המתנה של חודשים

לפי ההוראה של משרד הבריאות (חוזר מנכ"ל), שר"פ מוגדר כבחירת רופא בתשלום, ישירות על ידי המטופל או מי מטעמו (לרבות מבטחו), כאשר הבחירה נעשית לצורך נקודתי, ובכלל זה לצורך פרוצדורה או ביקור. מהדו"ח עולה כי 55 רופאים מבית החולים הירושלמי (מתוך כ־800 רופאים בבית החולים) רשמו שיעור פעילות שר"פ של מעל 25%.

בנוגע לפעילות הרופאים, משרד הבריאות לא קבע מספר מפורש שמעליו אסורה פעילות שר"פ, אלא בחוזר מנכ"ל נכתב כי "מנהל בית החולים יוודא רמת זמינות ציבורית סבירה לכל פרוצדורה או ביקור ברמת הרופא הבודד העוסק בשר"פ". עם זאת, בעיני המשרד שיעור פעילות שר"פ של יותר מ־25% הוא אינדיקציה לרמת זמינות לא מספקת של אותו רופא לרפואה הציבורית.

הנתון שמטריד במיוחד את משרד הבריאות הוא שנמצאו יותר מ־123 פרוצדורות שבהן משך התור ברפואה הציבורית גבוה ב־20% או יותר מזמן ההמתנה לשר"פ, כאשר ישנן שבע פרוצדורות שבהן הפער הוא מעל 90%. כך, למשל, הזמן הממוצע לקבלת תור לקבלת חומר ניגוד מוח ללא MRI בציבורי הוא כ־17 יום, כאשר בשר"פ הוא עומד על יום בודד. אותו יחס כמעט מתקיים בנוגע לקבלת תור לאנטוגרפיה (סריקה ממוחשבת של הבטן); החלפת מפרק קרסול לוקחת יותר מ־7 חודשים (219 יום) בציבורי, ובשר"פ של שערי צדק זה לוקח שבוע ויומיים (9 ימים); מי שצריך תור לאיחוי גידים נאלץ להמתין קצת פחות מחצי שנה (145 יום) אך בשר"פ קצת פחות משבוע (6 ימים); לצורך ניתוח ורידים בגפיים התחתונות זמן ההמתנה הוא 82 יום (כמעט 3 חודשים) אך דרך השר"פ הזמן מתקצר לשבוע בלבד.

מהדו"ח של ד"ר עזרא עולה כי ההיקף הממוצע של פעילות השר"פ בבית החולים הגיע אמנם ל־9% ממספר הפרוצדורות והביקורים, אך במכתב המופנה למנכ"ל בית החולים פרופ' עופר מרין היא מציינת כי "מהנתונים שהתקבלו עולה כי קיימות חריגות רבות מהנחיות השר"פ שבהן נבקש לטפל ב־2019 כשיישום התהליך יושלם במלואו. נבקש לצמצם את מספר החריגות משמעותית".

מימין: מנכ"ל שערי צדק פרופ מימין: מנכ"ל שערי צדק פרופ' עופר מרין ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב | צילום: נמרוד גליקמן מימין: מנכ"ל שערי צדק פרופ

שר"פ מתבצע אך ורק בבתי חולים ציבוריים בבעלות פרטית אך לא מתבצע בבתי חולים ממשלתיים ולא של הכללית, כך שברוב המוחלט של בתי החולים פעילות השר"פ אסורה. בתי החולים שבהם מתבצע שר"פ, מלבד שערי צדק, הם הדסה הר הצופים; הדסה עין כרם; מעייני הישועה בבני ברק; לניאדו בנתניה; בתי החולים הנצרתיים: האנגלי, האיטלקי והצרפתי. בבית חולים אסותא אשדוד שבבעלות מכבי אושרה טרם הקמתו פעילות שר"פ, אך אישור זה בוטל בהמשך והיום לא מתקיימת בו פעילות זו. בית החולים הדסה צפוי למסור בקרוב את נתוני השר"פ שלו למשרד הבריאות.

"דוגמה לטיפול מוצלח"

משערי צדק נמסר: "בית החולים הוא דוגמה לטיפול יעיל ומוצלח בנושא המורכב של השר"פ כשהרופאים הבכירים בו מבצעים את שיעור הפעילות הרפואית הפרטית הקטנה ביותר בהשוואה לרופאים במרכזי־העל האחרים. בשנה וחצי האחרונות הובלנו תהליכים מורכבים: הופסקו כליל הפניות לשר"פ דרך המיון וגם כל הפרוצדורות הדחופות בשר"פ, ובוצעה הסטה משמעותית של פעילות השר"פ לשעות אחה"צ והערב. נמשיך לפעול לרפואה ציבורית שוויונית לרווחת כלל המטופלים".

תגיות