אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אהרון פרנקל הגיש הצעה לרכישת חלל תקשורת

בלעדי לכלכליסט

אהרון פרנקל הגיש הצעה לרכישת חלל תקשורת

איש העסקים מציע לרכוש את השליטה בחברת הלוויינים לפי שווי של 187 מיליון שקל, לעומת שווי שוק של 237 מיליון שקל. נושי החברה דורשים שווי גבוה יותר, וממתינים לתוצאות שיגור עמוס 17 בשבוע הבא

24.07.2019, 07:54 | גולן חזני

אחרי שרכש 30% ממניות יצרנית המל"טים אירונאוטיקס, שהניבו לו עד כה רווח של כ־75 מיליון שקל על הנייר, מעוניין איש העסקים אהרון פרנקל לרכוש את השליטה בחברת חלל תקשורת. ל"כלכליסט" נודע כי פרנקל הגיש הצעה לרכישת החברה במסגרת המכרז שמקיימים הגופים שמחזיקים בשעבוד על מניות השליטה בחברה (54%) - בנק מזרחי טפחות, חברות הביטוח כלל ומנורה מבטחים ובתי ההשקעות פסגות ואלטשולר שחם.  

קראו עוד בכלכליסט

גופים אלה קיבלו את מניות השליטה בחלל, ששיעבד לטובתם בעל השליטה שאול אלוביץ' וחברת האחזקות שלו, יורוקום, תמורת הלוואה של 800 מיליון שקל לחברת יורוקום נדל"ן. השעבוד מומש אחרי שיורוקום נדל"ן לא עמדה בפירעון חובותיה. את המוסדיים מייצג עו"ד חגי אולמן, שמנסה למכור את המניות זה כשנה.

פרנקל מוביל קבוצה שגיבשה פועלים אי.בי.אי, ושותפים בה גם גוף פיננסי נוסף או שניים, המהווים מיעוט בקבוצה. אולמן קיבל הצעה מהקבוצה כבר לפני כחודשיים לפי מחיר של 9 שקל למניה, דחה אותה וקיים מכרז שהסתיים לפני כשבועיים. הקבוצה של פרנקל היתה היחידה שהגישה הצעה מחייבת במכרז, שוב במחיר של 9 שקלים למניה, שמשקף לחלל תקשורת שווי של 187 מיליון שקל. זה אכן היה שווי החברה בעת שפרנקל הגיש את ההצעה הראשונה, אך הוא לא היה מוכן להעלות את הצעתו, אף שמחיר המניה עלה מאז. חלל נסחרת כיום בשווי של 237 מיליון שקל, כך שכדי לרכוש יצטרך פרנקל להעלות באופן משמעותי את הצעתו.

ככל הידוע, לא התקבלה הצעה נוספת בימים האחרונים, עם זאת, גופים נוספים מתעניינים ברכישת השליטה, אבל עד כה לא הגישו הצעות מחייבות.

אולמן שואף למכור לפי שווי של 260 מיליון שקל

אולמן והמוסדיים החליטו לא לקבל את ההצעה, ולהמתין לשיגור הלוויין עמוס 17 של החברה בשבוע הבא. מדובר בשיגור קריטי עבור חלל, שכן שני הלוויינים האחרונים ששיגרה - עמוס 5 ועמוס 6 - סבלו מתקלות והביאו לצניחה של 80% בשווי החברה, שכבר נסחרה בעבר בשווי של יותר ממיליארד שקל ועמדה להימכר ב־1.5 מיליארד שקל.

בנובמבר 2015 אבד הקשר עם הלוויין עמוס 5, ששוויו בספרי חלל תקשורת עמד על 153 מיליון דולר, והוא אבד בחלל. לוויין התקשורת כיסה את המזרח התיכון, אירופה ואפריקה, והיה אחראי להכנסות של 40 מיליון דולר בשנה, כך שאף על פי שהיה מבוטח, עובדה זו רק הקטינה את הנזק.

פחות משנה לאחר מכן, בספטמבר 2016, התפוצץ הלוויין עמוס 6, שעלותו ייצורו היתה 200 מיליון דולר, בעת ההכנות לשיגורו, יומיים לפני השיגור. האירוע התרחש לאחר שחברת ספייס איקס (SpaceX) של היזם אילון מאסק כשלה בניסיון שיגור של טיל בקייפ קנברל, אתר השיגור בפלורידה. חלל היתה אז בהליך מכירה לקבוצה סינית, והעסקה ירדה לטמיון בעקבות אובדן הלוויין.

בשבוע הבא תנסה חלל לשגר מאותו אתר את הלוויין עמוס 17, ובחברה מתפללים שהשיגור - שייעשה גם הוא בידי ספייס איקס - יוכתר בהצלחה. השיגור מתוכנן לימי בין המצרים (י"ז בתמוז עד ט' באב), שבהם לא נוהגים יהודים שומרי מסורת לבצע עסקאות, בשל האבל על חורבן הבית, מתוך אמונה שאין ברכה בעסקאות שנעשות בתקופה זו.

הצלחה של השיגור, מאמינים הגופים המוסדיים ואולמן, תזניק את שער המניה. יצויין שכבר אתמול (ג') היא זינקה ב־6.6% בהמשך לעלייה של 2% נוספים שלשום.

יתרת החוב של יורוקום נדל"ן לחמשת המוסדיים היא כ־130 מיליון שקל, וכדי להחזיר אותו דורש אולמן שווי של 250–260 מיליון שקל לחלל תקשורת. זה גם המחיר שהוא דרש מפרנקל, שלא היה מוכן לשלמו. מדובר במחיר של 13 שקל למניה - כ־12% מעל המחיר שבו סגרה המניה את המסחר אתמול בבורסת ת"א. אולמן והמוסדיים מאמינים כי לאחר השיגור יבואו הצעות טובות יותר, ואם לא, הם יוכלו להפיץ את המניות בבורסה ולהחזיר לעצמם את מלוא החוב.

לחלל יש חוב עצום של 1.6 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה בכמה סדרות, החוב הלא מובטח הגדול ביותר בבורסה לחברה בסדר הגודל שלה, ומדובר בנטילת התחייבות גדולה. החברה העניקה בגיוס האג"ח האחרון אופציה לרוכשים ל־5% ממניותיה, במחיר מימוש של 10.5 שקל למניה, והאופציות האלה נכנסו אתמול לתוך הכסף.

חלל תקשורת מספקת שירותי תקשורת בלוויין לחברות טלוויזיה רב־ערוצית, לרשתות שידור טלוויזיה, לרשויות של המדינה ולחברות העוסקות בהעברת מידע, טלפוניה ואינטרנט בפס רחב. החברה משתמשת כיום בלוויינים עמוס 3 ועמוס 4 שבבעלותה, ובעמוס 7, שנחכר בעקבות התפוצצות עמוס 6.

את הרבעון הראשון של 2019 סיימה חלל עם הכנסות של 20.2 מיליון דולר, המשקפות עלייה של 2.7% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הגולמי של החברה גדל ב־22.5% לסכום של 7.3 מיליון דולר, והרווח התפעולי טיפס ב־39.9% להיקף של 4.6 מיליון דולר. אולם, על השיפור בתוצאות התפעוליות העיבה עלייה חדה של 148.2% בהוצאות המימון (נטו) ל־7 מיליון דולר. בחברה הסבירו את העלייה בהוצאות נוספות של 2.4 מיליון דולר על הפרשי שער, שנבעו מהתחזקות השקל ב־3.1% מול הדולר. חלל סיימה את הרבעון בהפסד של 2.4 מיליון דולר. מניית החברה זינקה ב־80% מתחילת השנה.

הרוכש יידרש לקבל היתר שליטה ממשרד התקשורת

חלל תקשורת נחשבת נכס אסטרטגי מבחינת המדינה, ולכן אם פרנקל יגיע להסכמות על רכישתה מול הנושים של החברה, הוא יידרש לקבל היתר שליטה ממשרד התקשורת. למעשה, כל גוף שרוצה להחזיק יותר מ־9% מהמניות מחויב בהיתר אחזקה, דבר שעלול להקשות גם על מכירת המניות בבורסה בידי אולמן.

פרנקל, שמחזיק בחברת המל"טים יו־ויז'ן, מעוניין לרכוש את חלל משום שפעילותה סינרגטית לעסקי התעופה שלו בעולם ולאחזקותיו הביטחוניות.

  

חגי אולמן, צילום: טל שחר חגי אולמן | צילום: טל שחר חגי אולמן, צילום: טל שחר

תגיות