אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיחוד בשמאל מאיים על העבודה צילום: אבי מועלם

פרשנות

האיחוד בשמאל מאיים על העבודה

בכירים במפלגה חוששים מנטישה של מצביעים ותיקים של מפלגת העבודה אל המחנה הדמוקרטי. סקרים שנערכו בתחילת השבוע ניבאו לרשימת העבודה-גשר 7-8 מנדטים, ולרשימה מאוחדת של ברק ומרצ -9 מנדטים. כעת מפת המנדטים נטרפת וגורלה של מפלגת העבודה לא ברור

25.07.2019, 09:08 | צבי זרחיה

האיחוד בין מפלגות מרצ, ישראל דמוקרטית בראשות אהוד ברק, ח"כ סתיו שפיר, והתנועה הירוקה בראשות הח"כ לשעבר יעל כהן פארן מטלטל את צידה השמאלי של המפה הפוליטית.

לפי ההסכם בין ברק, יו"ר מרצ ניצן הורביץ ושפיר: הורביץ יעמוד בראש הרשימה, שפיר תהיה במקום השני, אחריה, האלוף במילואים יאיר גולן, לאחריו, חברי מרצ תמר זנדברג, עיסווי פריג', אילן גילאון. במקום ה-7 תוצב פרופ' יפעת ביטון, מטעם ברק, וב-9 - נועה רוטמן, והוא עצמו ברק יוצב במקום העשירי. התנועה הירוקה בראשות פארן תקבל את המקום ה-8 עבור יעל כהן פארן וה-11. ח"כ לשעבר מוסי רז יוצב במקום ה-12.

החיבור של ברק עם מרצ חילץ אותו מאימת אי מעבר של אחוז החסימה. הוא עצמו הוצב במקום ה-10. אם לא יבחר לכנסת הוא ימשיך בעסקים. הוא היתנה את קבלת התיק הבכיר אם המפלגה תצטרף לקואליציה.

ניצן הורוביץ סתיו שפיר ואהוד ברק ניצן הורוביץ סתיו שפיר ואהוד ברק ניצן הורוביץ סתיו שפיר ואהוד ברק

ברשימה החדשה שנקראת המחנה הדמוקרטי מקווים לגייס לשורותיה גם את ח"כ איציק שמולי (העבודה). הלחצים על שמולי יופעלו עד לרגע סגירת מועד הגשת הרשימות לכנסת ה-22 לוועדת הבחירות המרכזית ב-1 באוגוסט 2019.

האיחוד החדש בשמאל מסכן את קיומה של מפלגת העבודה. מרשימת המפלגה לכנסת ה-21 כבר פרשו 4 (שפיר, וקדמו לה: שלי יחימוביץ, היו"ר הקודם אבי גבאי וטל רוסו). ברשימת העבודה נותרו שניים -  עמיר פרץ היו"ר ושמולי - שהתמודד מולו.

בכירים במפלגת העבודה חוששים שהמפץ שהוביל אהוד ברק בהקמתו של המחנה הדמוקרטי המתווסף לאיחוד בין העבודה לבין גשר בראשות ח"כ לשעבר אורלי לוי אבקסיס - עלול לרסק את מפלגת העבודה.

בכירים במפלגה גם חוששים מנטישה של מצביעים ותיקים של מפלגת העבודה המכונים ה"בייס" של המפלגה אל המחנה הדמוקרטי.

בנוסף, מעברה של שפיר, וצירופה של כהן פארן שהיתה ח"כית בקדנציה הקודמת (מטעם התנועה) ברשימת המחנה הציוני יחד עם העבודה עלולים להעביר תומכים צעירים וירוקים ממפלגת העבודה אל המחנה הדמוקרטי.

אתמול (ד') בערב ערך ברק חוג בבית בביתה של תלמה אליגון בסביון. מחוץ לאירוע הפגינו פעילים של מפלגת העבודה. ברק לא נבהל וצייץ "חוזר מהחברים של תלמה - התלהבות עצומה של מאות תומכים ממחנה המרכז שמאל. עמיר פרץ בלחץ. שלח אנשים לקרוא קריאות גנאי מחוץ לאירוע, מפיץ סרטוני השמצה מכוערים, במקום להתאחד כפי שרוצים 85% מבוחריו, ומסרב להתחייב להסרת משטר נתניהו. עיוור מי שלא רואה שהוא הולך לנתניהו. עצוב".

עמיר פרץ ואורלי לוי , צילום: מוטי קמחי עמיר פרץ ואורלי לוי | צילום: מוטי קמחי עמיר פרץ ואורלי לוי , צילום: מוטי קמחי

עמיר פרץ בבעיה: רק בשבוע שעבר חגג בהודעה דרמטית את צירופה של אורלי לוי אבקסיס וגם הכריז שלא יצרף עוד מפלגות לרשימה. עם זאת, הוא מחפש דמות ביטחונית לרשימה ופנה לראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין. פרץ ולוי שוללים התמודדות משותפת עם אהוד ברק, ואתמול אף נימק זאת בשל קשריו של ברק עם עבריין המין ג'פרי אפשטיין. פרץ, שהכריז בשבוע שעבר שהחומות נופלות, והרשימה החדשה העבודה-גשר היא "לא ימין ולא שמאל" אלא מפלגה חברתית בעצם נותר לבד.

קיים חשש שמפלגת העבודה לא תעבור את אחוז החסימה. סקרים שנערכו בתחילת השבוע ניבאו לרשימת העבודה-גשר 7-8 מנדטים, ולרשימה מאוחדת של ברק ומרצ -9 מנדטים. כעת מפת המנדטים נטרפת וגורלה של מפלגת העבודה לא ברור.

בבחינת המרוויחים והמפסידים מהחיבור בשמאל נרשמים לפי שעה מרוויחים: מרצ, וברק - לא על סף אחוז החסימה. שפיר - המקורבת לברק, הצטרפה לבית פוליטי חדש, כשברשימת העבודה-גשר היא נדחקה עקב הצטרפותה של אורלי לוי אבקסיס. יעל פארן - מהתנועה הירוקה שפרשה מהכנסת ה-20 עקב אי התמודדותה של התנועה - עשויה לשוב אל הכנסת אם המפלגה תניב 8 מנדטים.

ממפלגת העבודה נמסר הבוקר: "אנו שמחים על הצטרפותו של אהוד ברק לרשימת מרצ, המהלך הזה ימנע אובדן קולות במחנה של רשימה שלא עוברת את אחוז החסימה ואיימה לאבד קולות למחנה המרכז-שמאל.  החלוקה כרגע היא ברורה. מפלגת העבודה מציבה אלטרנטיבה אידיאולוגית חברתית ואלקטורלית ברורה לגוש הימין, דבר שיאפשר לנו לפרוץ ולהביא קהלים חדשים ולהחליף את שלטון נתניהו״.

השאלה איך ישפיע המהלך הזה על המשך שלטון נתניהו. בשמאל מאשימים את פרץ ולוי שעשויים להצטרף בסופו של דבר לממשלתו של נתניהו לאחר הבחירות. בשבוע שעבר הם לא שללו את נתניהו עד להגשת כתב אישום כנגדו.

פרץ לא תקף את הפרישה של סתיו שפיר שהתמודדה מולו (ומול שמולי) רק בתחילת יולי. הוא עצמו לאחר שהפסיד לשלי יחימוביץ, עזב ב-2013 את מפלגת העבודה והצטרף לתנועה, אח"כ עזב את התנועה וחזר למפלגת העבודה. בעבר עזב פרץ את מפלגת העבודה והקים את "עם אחד".

תגיות