אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איראן מחזרת אחרי התיירים הסינים, האם הם יבואו? צילום: itto.org

זמן בייג'ינג

איראן מחזרת אחרי התיירים הסינים, האם הם יבואו?

בצעד יוצא דופן הודיעה איראן כי תאפשר לתיירים סינים לשהות במדינה 21 יום ללא צורך בויזה כדי לחזק את כלכלתה הפגועה. אלא שהגולשים הסינים לא מיהרו להזמין כרטיס טיסה לטהראן

27.07.2019, 18:04 | אופיר דור, בייג‘ינג

בזמנים רגילים עמוד השגרירות האיראנית בבייג‘ינג ברשת החברתית וויבו, הגרסה הסינית לטוויטר, הוא מקום שומם יחסית. לשגרירות האיראנית יש קצת יותר מ-9,000 עוקבים בוויבו, מספר נמוך מאוד עבור שגרירות זרה בסין. לשם השוואה, לשגרירות ישראל בבייג‘ינג יש כ-1.9 מיליון עוקבים, המספר הגבוה ביותר מבין השגרירות הזרות במדינה.

קראו עוד בכלכליסט

אולם פוסט שפרסמה השגרירות האיראנית ביום ראשון האחרון בעמוד צבר תאוצה יוצאת דופן ברשת הסינית. הפוסט, בו הכריזה איראן רשמית כי תאפשר לתיירים סינים שהות של עד 21 יום ללא צורך בוויזה, זכה מאז ל-23 אלף לייקים ואלפי תגובות. בסך הכל צברו פוסטים ושיתופים העוסקים בהחלטה האיראנית לוותר על ויזה לחשיפה גדולה מאוד עם מעל 50 מיליון צפיות בוויבו. ”אנחנו מאמינים כי קבלת האורחים החמה והתרבות הפרסית הצבעונית יעניקו לחברים הסינים האהובים חוויה לא רגילה“, כתבו האיראנים בפוסט.

לפי הנתונים הרשמיים, רק 52 אלף תיירים סינים הגיעו לאיראן בשנה הפרסית שהסתיימה במרץ האחרון, בהשוואה למשל ל-105 אלף תיירים סינים שהגיעו לישראל ב-2018 . בעקבות ביטול הדרישה לוויזה, הציבו האיראנים יעד כמעט דמיוני להגדלת מספר התיירים הסינים כדי לסייע לכלכלה הפגועה ממשטר הסנקציות. ”אנחנו מתכוונים לארח 2 מיליון תיירים סינים בשנה“, הכריז ראש ועדת התיירות האיראנית עלי אשגאר מונסאן בראיון לתקשורת בארצו.

תיירים סינים באיראן, צילום: itto.org תיירים סינים באיראן | צילום: itto.org תיירים סינים באיראן, צילום: itto.org

האם יש לאיראן סיכוי להגיע למספר הגבוה? ובכן, אם שופטים לפי התגובות של הגולשים הסינים ברשת התשובה שלילית.

הסינים זקוקים לוויזה לרוב היעדים

הסינים הם הכוח המוביל בשוק התיירות העולמי וכוחם צפוי עוד להמשיך ולהתחזק בעשורים הבאים. לאחר שנים ארוכות של בידוד, בעשור וחצי האחרונים התיירים הסינים שוטפים את העולם חמושים בסקרנות, תשוקה לקניות וכסף פנוי. בעוד בשנת 2000 נרשמו רק 10.5 מיליון נסיעות של סינים לחו“ל, ב-2018 זינק המספר כבר ל-149.7 מיליון נסיעות.

לפי נתוני ארגון התיירות העולמי, התיירים הסינים הוציאו במהלך 2017 סכום כולל של 258 מיליארד דולר בחו“ל לעומת 135 מיליארד דולר שהוציאו תיירים אמריקאים ו-84 מיליארד בלבד שיצאו מתיירים גרמנים. בהתחשב בעובדה שרק כ-10% מהסינים מחזיקים דרכון (לעומת יותר מ-40% מהאמריקאים), הפוטנציאל של תיירות זו עצום.

היעדים הפופולריים בקרב הסינים הם מדינות קרובות כמו יפן, תאילנד, דרום קוריאה וסינגפור, ויעדים פופולריים כמו ארה“ב, אוסטרליה וצרפת, אך ככל שהתייר הסיני מתבגר ומרחיב את אופקיו הוא מחפש יעדים אקזוטים וייחודיים יותר, לדוגמה ישראל או איראן.

אולם בפני התאווה הסינית לנסיעות לחו“ל עומד עדיין מכשול מרגיז, כאשר הסינים זקוקים לוויזה כדי לבקר במרבית היעדים האטרקטיביים בעולם. לפי מדד הדרכונים הבינלאומי לשנת 2019 של חברת הייעוץ Arton Capital, רק 76 מדינות מאפשרות לתייר סיני כניסה ללא ויזה או קבלת ויזה אוטומטית בהגעה. לשם השוואה, תייר ישראלי מקבל פטור מוויזה או ויזה בהגעה ב-147 מדינות ותייר ספרדי ב-168 יעדים.

רק 52 אלף תיירים סינים הגיעו לאיראן בשנה הפרסית שהסתיימה במרץ האחרון, צילום: mehrnews רק 52 אלף תיירים סינים הגיעו לאיראן בשנה הפרסית שהסתיימה במרץ האחרון | צילום: mehrnews רק 52 אלף תיירים סינים הגיעו לאיראן בשנה הפרסית שהסתיימה במרץ האחרון, צילום: mehrnews

בנסיבות אלו כל הודעה על מתן פטור מוויזה מעוררת עניין ציבורי גדול בסין וביטול הדרישה לוויזה הפך לכלי עבור מדינות להאצת התיירות מסין. במקביל לאיראן, הודיעה סרי לנקה על ביטול ויזה לתיירים סינים החל מ-1 באוגוסט, בניסיון להתגבר על הנזק התדמיתי לאחר סדרת הפיגועים הקטלנית במדינה.

לרוב החלטות הנוגעות לוויזה מתקבלות בהסכם הדדי בין שתי המדינות, אך במקרה הנוכחי החליטו האיראניים לבטל באופן חד צדדי את הדרישה לוויזה מסינים. תיירים איראנים עדיין נדרשים להגיש בקשה לוויזה לסין כרגיל. ביטול הוויזה לתיירים סינים ממשיך החלטה שקיבל נשיא איראן חסן רוחאני בחודש שעבר לפיה משטרת הגבולות האיראנית לא תחתים את דרכונם של תיירים נכנסים למדינה, כדי למנוע מהם הגבלות בכניסה לאחר מכן לארה“ב.

על רקע הסנקציות האמריקאיות על המדינה, רשמה איראן צמיחה שלילית של 3.9% ב-2018 והמטבע המקומי, ריאל, איבד 60% מערכו במהלך השנה שעברה. ב-2019 צפויה מגמה זו להתחזק ולפי הערכת קרן המטבע העולמית הכלכלה האיראנית תצטמק בעוד 6%.

הגדלת התיירות אמורה לסייע לאיראן לייצר הכנסות מעבר למכירות הנפט שנפגעו קשות מהסנקציות. בשנה שהסתיימה במרץ 2019 איראן משכה כ-7.8 מיליון תיירים, עלייה של 52.5% לעומת שנה קודמת. היעד האיראני הוא להגיע ל-20 מיליון תיירים עד 2025. באיראן יש כיום 157 מלונות ברמת ארבעה וחמישה כוכבים אך עד 2021 מספרם אמור לעלות ל-210.

הביקורת החריפה ביותר מצד הגולשים הסינים היתה על הדרישה מנשים, כולל תיירות, לכסות את ראשן באיראן, צילום: Himytours הביקורת החריפה ביותר מצד הגולשים הסינים היתה על הדרישה מנשים, כולל תיירות, לכסות את ראשן באיראן | צילום: Himytours הביקורת החריפה ביותר מצד הגולשים הסינים היתה על הדרישה מנשים, כולל תיירות, לכסות את ראשן באיראן, צילום: Himytours

קודם ותרו על כיסוי הראש

ההחלטה האיראנית לוותר על הוויזה זכתה לתשומת הלב וחיובית באינטרנט הסיני. ”העם הסיני מודה לממשלה ולעם האיראני על החברות והחום“, שיבח אחד הגולשים את ההחלטה. אלא שלצד דברי הידידות והנימוסים, מרבית הגולשים הסינים הבהירו כי הם לא ממהרים להזמין כרטיסי טיסה לטהראן.

הביקורת החריפה ביותר מצד הגולשים הסינים היתה על הדרישה מנשים, כולל תיירות, לכסות את ראשן באיראן. "אני מברך את החברים מאיראן, אבל אני לא חושב שצריך לחייב את הנשים שלנו לחבוש כיסוי ראש“, נכתב בתגובה הפופולרית ביותר לפוסט של השגרירות האיראנית שקיבלה מעל 3,000 לייקים. גולשים סינים אחרים ביקרו מגבלות נוספות באיראן. “אחרי יום אחד בלי בשר חזיר אני כבר לא מרגיש טוב, אז נראה לי שלא אסע“, כתב גולש סיני. ”אין אינטרנט, אין אלכוהול ואין בידור, בעצם מה יש לעשות שם?“, שאל גולש אחר.

פרסומים באיראן על המהלך הדגישו את רמת הביטחון הגבוהה הקיימת במדינה. לפי מפת הסיכונים הבינלאומית לשנת 2019 של SOS, איראן היא מדינה ברמת סיכון נמוכה כמו בריטניה וגרמניה (ישראל מקבלת רמת סיכון בינונית). אלא שהמסר לא בדיוק התקבל על ידי הקהל הסיני שידוע כזהיר וחושש מסיכונים. האם יש לכם אומץ לנסוע? שאל אחד הגולשים הסינים ששיתף את הפוסט של השגרירות. רוב המשיבים השיבו בשלילה. על אף התקנות החדשות המאפשרות להימנע מהחתמת הדרכון בכניסה, רבים מהגולשים הסינים הביעו חשש כי נסיעה לאיראן תפגע ביכולתם לנסוע לארה“ב או ישראל בעתיד.

בכל זאת היו גם מעט גולשים שמצאו שותפות גורל בין איראן הסובלת מהסנקציות האמריקאיות לסין הנפגעת ממלחמת הסחר מול ארה“ב. ”האויב של האויב שלך אינו בהכרח חבר, אבל אי אפשר לפסול את האפשרות שהוא יהפוך לכזה“, כתב אחד המגיבים להודעה האיראנית.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
למספר 1- כמה אלפים? אתה שוכח כמה גדולה אוכלוסיית סין...
רובם המוחלט של הסינים הם אנשים שומרי חוק שלא ישהו באופן בלתי חוקי במדינה אחרת. אבל מדובר במדינה עם אוכלוסייה של מעל 1.4 מיליארד בני אדם- אפילו אם רק אחד מכל 10,000 סינים יחליט שזה רעיון טוב לטוס לישראל ולהישאר מעבר לתקופה המותרת בויזה, מדובר ב-140,000 איש (שזה בערך פי 3 ממספר המסתננים מאפריקה שחיים בישראל). לישראל יש כבר לא מעט בעיות עם אוכלוסיות ממדינות אחרות שהתקבלה החלטה לאפשר לאזרחיהן לבקר בישראל ללא ויזה (אוקראינה וגיאורגיה לדוגמה)- אין סיבה להוסיף את סין לרשימה. אין למשרד הפנים את היכולת לטפל בעשרות אלפי תושבים שיגישו בקשות לסטטוס של פליט מסיבות כאלה או אחרות. איראן יכולה להתמודד עם המצב כי אין חשש שסינים יחליטו להישאר באיראן בהמוניהם- סין היא כבר מדינה עשירה מאיראן.
מישהו  |  28.07.19