אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסייבר הישראלי זורק את האוליגרך מהחדר צילום: רויטרס

בלעדי לכלכליסט

הסייבר הישראלי זורק את האוליגרך מהחדר

האוליגרך הרוסי־יהודי ויקטור וקסלברג, שעל עסקיו הוטלו סנקציות בארה"ב, השקיע גם בחברת הסייבר הישראלית דיפ אינסטינקט. עכשיו מנסה החברה להתנער ממנו, רגע אחרי עסקת ענק עם HP

30.07.2019, 07:07 | תומר גנון, הגר רבט, עמיר קורץ ורן אברמסון

הסנקציות הכלכליות שהטילה ממשלת ארה"ב על עסקים הקשורים לאוליגרך הרוסי־יהודי ויקטור וקסלברג, בטענה שרוסיה פועלת לערער את הדמוקרטיות המערביות, תרמו בשנה שעברה לסגירתה של חברת הסייבר הישראלית הממד החמישי בראשה עמד בני גנץ.

"כלכליסט" חושף כעת כי חברת אבטחת סייבר אחרת שבה היה מושקע וקסלברג בשם דיפ אינסטינקט (Deep Instinct), אשר הוקמה על ידי חלק ממייסדי הממד החמישי ושהשקיעו בה אותה קבוצת אנשים - מנסה להתנער מהאוליגרך.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והאוליגרך והמשקיע ויקטור וקסלברג, צילומים: שאטרסטוק, יח"צ סוקולקובו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והאוליגרך והמשקיע ויקטור וקסלברג | צילומים: שאטרסטוק, יח"צ סוקולקובו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והאוליגרך והמשקיע ויקטור וקסלברג, צילומים: שאטרסטוק, יח"צ סוקולקובו

וקסלברג השקיע בדיפ אינסטינקט 13 מיליון דולר באמצעות קרן השקעות בחברות טכנולוגיה שאותה ניהל עבורו איש העסקים הישראלי־אמריקאי ירון איתן, לשעבר שותף עסקי ומקורב לאהוד ברק (ראו מסגרת). איתן ישב בדירקטוריון דיפ אינסטינקט עד שנאלץ להתפטר במאי 2018 עם הטלת הסנקציות על וקסלברג. לדברי איתן, מאז הוא אינו מעורב בחברה.

השבוע, אחרי פניית "כלכליסט" אל דיפ אינסטינקט בשאלות לגבי הקשר לווקסלברג, מחקה דיפ אינסטינקט מאתר האינטרנט שלה את האזכורים הקושרים בינה לבין זרוע ההשקעות של וקסלברג והיא עמדה על כך כי וקסלברג מכר את האחזקה שלו לחברה שוויצרית. וקסלברג לא הגיב לשאלת "כלכליסט" בנושא.

לא בכדי אנשי דיפ אינסטינקט מנסים להרחיק את עצמם מהאוליגרך המסובך. בניגוד לממד החמישי שנסגרה, נראה כי החברה עשתה חיל, ושווייה מוערך כיום, על פי מסמכים שהוגשו לבית משפט בארה"ב, ביותר מ־200 מיליון דולר. רק לפני חודשיים חתמה על עסקת ענק עם HP, שבחרה בטכנולוגייה של דיפ אינסטינקט לאבטחת מחשבי הדור הבא שלה. שווי העסקה מוערך בכ־150 מיליון דולר, והיא הפכה את דיפ אינסטינקט לשחקנית דומיננטית בתחום האנטי וירוס. החברה ודאי לא זקוקה ל"רעשי רקע" שכאלה.

על פי איתן, וקסלברג השקיע בישראל כ־107 מיליון דולר בשש חברות שונות (ראו מסגרת), באמצעות קרן ההשקעות IVCP Israeli vc partners. הקרן פעלה תחת חברת הניהול CNTP בה פעל אנדרו אינטרטר קרוב משפחתו של וקסלברג, שניהל גם את קרן ההשקעות של האוליגרך קרוב משפחתו CNTV.

מנכ"ל דיפ אינסטינקט גיא כספי ומשרדי החברה בתל אביב. "הדירקטורים השעו את עצמם עקב לחץ הממשל האמריקאי", צילום: נמרוד גליקמן מנכ"ל דיפ אינסטינקט גיא כספי ומשרדי החברה בתל אביב. "הדירקטורים השעו את עצמם עקב לחץ הממשל האמריקאי" | צילום: נמרוד גליקמן מנכ"ל דיפ אינסטינקט גיא כספי ומשרדי החברה בתל אביב. "הדירקטורים השעו את עצמם עקב לחץ הממשל האמריקאי", צילום: נמרוד גליקמן

על פי צווי חיפוש של ה-FBI במסגרת חקירתו של התובע המיוחד רוברט מולר לבחינת ההתערבות הרוסית בבחירות בארה"ב, וקסלברג ניהל את השקעותיו בעולם באמצעות CNTV שבה הוא שולט דרך חברת אחזקות בשם רינובה (Renova) הרשומה בשוויץ. בדו"ח הסופי של מולר לא נקבע שום ממצא בעניינו של וקסלברג.

מאז הטלת הסנקציות על וקסלברג הפעילות של כל החברות שקשורות אליו הוקפאה, והן אינן יכולות לקבל או להוציא כספים מחשבונותיה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" אינטרטר, שתושאל על ידי ה־FBI לאחר שהעביר מ־CNTV למעלה מחצי מיליון דולר למקורבו של הנשיא דונלד טראמפ, עו"ד מייקל כהן, הוא גם שותף עסקי של ראש הממשלה בעבר ומועמד המחנה הדמוקטי בהווה אהוד ברק. אינטרטר מושקע בחברת קרביין (Carbyne) שברק עומד בראשה, בה שותף גם ג'פרי אפשטיין, המיליונר האמריקאי החשוד בניהול רשת שסרסרה בנערות.

אולצו לפרוש מהדירקטוריון

על פי רשם החברות, IVCP שדרכה השקיע וקסלברג בחברות ישראליות, היא חברה שהתאגדה באיי קיימן שבקריביים ורשומה באיסלנד. IVCP פועלת לפי פרסומיה מבניין משרדים יוקרתי בשדרות מדיסון 400 במרכז ניו יורק.

הקשר הישראלי מנהל ההשקעות - החבר של ברק התחקות אחר סבך הקשרים והחברות בישראל שאליהן קשור וקסלברג, מגלה כי האיש שניהל את ההשקעות בישראל מטעם IVCP הוא איש העסקים הישראלי־אמריקאי ירון איתן; איתן היה שותפו העסקי וחברו של ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק עמיר קורץ, הגר רבט, רן אברמסון ותומר גנון, 3 תגובותלכתבה המלאה

בתחילת החודש הגישו זרועות ההשקעה של וקסלברג בארה"ב ובישראל (IVCP) תביעה נגד משרד האוצר האמריקאי בבית משפט בניו יורק על הנזקים שנגרמו להן, לטענתן, מהסנקציות שהוטלו על האוליגרך. בתביעה, שאחד החתומים עליה הוא אנדרו אינטרטר, נטען שאזרחים אמריקאים שלהם אין כל קשר לווקסלברג נפגעו שלא כדין מהסנקציות.

בתביעה מוזכרת בין היתר חברה שזכתה לכינוי company P, שירון איתן אישר ל"כלכליסט" שהיא דיפ אינסטינקט. אחזקות IVCP בדיפ אינסטינקט, לפי התביעה, עומדות על 13.9%, ושווי ההשקעה של הקרן בה מוערך כיום ב־28.5 מיליון דולר. מה שמקנה לה שווי מוערך של 203 מיליון דולר, נכון למרץ 2019.

דיפ אינסטינקט, שמפתחת תוכנות אבטחה למוצרי קצה (סמארטפונים, מחשבים, שרתים), מסתמנת כאחת ההשקעות הגדולות של IVCP בישראל. החברה הוקמה ב־2015 על ידי גיא כספי, לשעבר בכיר בקבוצת אפרת ותמרס המשמש כמנכ"ל החברה; ד"ר אלי דוד, חוקר בתחום הבינה המלאכותית מאוניברסיטת בר־אילן; ועו"ד יואל נאמן, בנו של שר המשפטים המנוח יעקב נאמן; איש מערכת הביטחון לשעבר דורון כהן ונדב ממן, יוצא צ'ק פוינט. משרדי החברה ממוקמים בדרך מנחם בגין בתל אביב והיא מעסיקה כיום מעל 150 עובדים בישראל, ארה"ב וסינגפור. על פי אתר חברת המחקר IVC, דיפ אינסטינקט גייסה עד היום 64 מיליון דולר בשלושה סבבי גיוס. 

"היתה טראומה מהממשל"

ירון איתן, שלדבריו היה מגיע לארץ "מדי חודש־חודשיים" כדי לנהל את השקעות הקרן, ישב בדירקטוריון דיפ אינסטינקט בין החודשים יוני 2016 למאי 2018. הוא התפטר מדירקטוריון דיפ אינסטינקט כחודש לאחר שמשרד האוצר האמריקאי הטיל סנקציות על עסקיו של וקסלברג. איתן הוחלף בהמשך בדירקטוריון על ידי דבורה הופקינס מייסדת והמנכ"לית לשעבר של קרנות סיטי (Citi Ventures).

בתביעה שהוגשה בניו יורק, נטען שנציגי IVCP אולצו לפרוש מהדירקטוריון לאחר הסנקציות. "IVCP אולצה להתפטר מכהונה בדירקטוריון של חברת פורטפוליו P - מושב שלו זכאית IVCP בהתבסס על אחזקת המניות שלה", נכתב בתביעה. ההתפטרות לפי התביעה היתה כדי "לאפשר לחברה P לנקוט פעולות הדורשות הסכמת דירקטוריון פה אחד".

בתביעה נטען דבר מעניין נוסף: "חברה P בוחנת כיום exploring - דרכים לכפות מכירת מניות IVCP לצד שלישי".

לדברי איתן, וכפי שנחשף בתביעה בארה"ב, הוא ונציג נוסף אולצו לפרוש מהדירקטוריון של דיפ אינסטינקט לאחר הטלת הסנקציות על וקסלברג. "כל הפעולות של וקסלברג הוקפאו, ומהמועד הזה יצאתי מכל החברות שבהן הקרן השקיעה, לא קיבלתי משכורות, לא השתתפות ברווחים על אקזיט שהיה מאז", אמר איתן ל"כלכליסט" בשיחה טלפונית מניו יורק. "ברגע שנפלו עלינו הסנקציות, וקסלברג הפך ללא רלבנטי ואנחנו הפכנו ללא רלבנטיים. לפי הוראות הממשל האמריקאי מכיוון שאני אזרח אמריקאי מאפריל 2018 אסור היה לי לנהל את ההשקעות שלנו בחברות האלה, לדבר עם המנכ"לים ולהתעסק עם החברות או עם וקסלברג. לכן לצערי הרב זה נהפך לבסוף עבורי כמו נרות של שבת — לראותם בלבד. כי אני מרוחק מזה ולא יודע היום מה קורה שם. עם מנכ"ל דיפ אינסטינקט גיא כספי לא דיברתי כמעוט שנה ושלושה חודשים, לא הודעות טקסט, כלום. היתה אצלנו פה טראומה מכל הסיפור עם הממשל".

שינוי פתאומי בהודעה

בדיפ אינסטינקט טוענים כי לאחר הטלת הסנקציות, וקסלברג מכר את אחזקותיו ב־IVCP לחברה שוויצרית בשם Managa AG, כך שכיום הוא כבר לא בעל מניות בשרשור בחברה וכי הוא היה מי שהוציא מהדירקטוריון את נציגיו. איתן אמר גם הוא כי "שמעתי על כך, אבל אנו לא חלק מהעניין הזה. ברגע שהפסקנו להיות מנהלים, הוא יכול היה לעשות עם הקרן מה שהוא רוצה, ואני מניח שהוא מכר אותה. לא שמעתי מעולם על Managa AG".

קרדורקס, פייבר ועוד ההשקעות של וקסלברג בישראל התביעה שהגישה IVCP לבית המשפט בניו יורק מפרטת את ההשקעות של וקסלברג בישראל, והשווי המוערך שלהן נכון לסוף מרץ 2019 הגר רבט, תומר גנון, רן אברמסון ועמיר קורץלכתבה המלאה

בימים האחרונים, ובעקבות פניית "כלכליסט", בדיפ אינסטינקט פעלו על מנת לשנות אזכורים באינטרנט לקשר לוקסלברג ואינטרטר — נושא שבו דווקא התגאו לאחר שגייסו ממנו כספים. כך למשל בהודעה לעיתונות שפרסמה דיפ אינסטינקט חמישה חודשים אחרי הדיווח לרשם החברות בישראל על ההשקעה הראשונה של ISVP ביולי 2017, היא הודיעה שהשלימה גיוס של 32 מיליון דולר בהובלת CNTP.

לאחר פניית "כלכליסט" בנושא, בדיפ אינסטינקט טענו כי מדובר בטעות בהודעה שפרסמו, ו־CNTP כלל לא היתה מעורבת בהשקעה. במקביל הם שינו את נוסח ההודעה באתר שמופיעה בו מזה למעלה משנתיים, מחקו ממנה את CNTP שהוגדרה כמובילת הגיוס, כמו גם אזכור קודם שהופיע לכך שנציג מטעם הקרן יכנס לדירקטוריון החברה בעקבות ההשקעה.

"וקסלברג לא השקיע"

מדיפ אינסטינקט נמסר כי "הטענות שהועלו אינן נכונות. CNTP מעולם לא השקיעה ולו דולר אחד בחברת דיפ אינסטינקט. ניתן לאשר את העובדות באופן חד משמעי ברשם החברות. כל אזכור בעבר בנושא נבע מפרסומים מוטעים. IVCP (שעל משקיעיה נמנה ויקטור וקלסברג), שהשקיעה בדיפ אינסטינקט, נמכרה לפני למעלה משנה לקרן Managa AG. חשוב להדגיש כי לקרן עשרות השקעות, ובדיפ אינסטינקט החזקה מינורית של אחוזים בודדים. יש לציין שדיפ אינסטינקט לא היתה צד למכירה ואנחנו לא מכירים את מאחורי הקלעים שבין ויקטור וקסלברג ושותפיו".

עוד נמסר מדיפ אינסטינקט כי "המסמכים שהוגשו לבית המשפט בניו יורק הם כנגד הממשל האמריקאי ואין להם כל קשר לדיפ אינסטינקט שמעולם לא הדיחה את חברי הדירקטוריון. בשלב הראשון הם השעו את עצמם עקב לחצים מצד הממשל האמריקאי ולאור פרסומים, ולאחר מכן פוטרו על ידי נציגי הקרן. החברה קיבלה הודעה רשמית מנציגי ויקטור וקסלברג, שירון איתן ומוזאן מואהזמי פוטרו מתפקידם כשותפים־מנהלים ב־ISRAEL VC".

מחברת רינובה נמסר כי "ויקטור וקסלברג לא השקיע ישירות באף חברת סטארט־אפ בישראל. השקעות נקודתיות בוצעו על ידי קרנות השקעות אמריקאיות שניהלו את חלק מהשקעותיו של וקסלברג, לפני שהוטלו עליו סנקציות על ידי משרד האוצר של ארה"ב".

אנדרו אינטרטר מסר כי "קרן CNTP ניהלה את ההשקעות של קרן IVCP בעבר, אך לא היתה הבעלים שלה. CNTV היא גוף שונה מ־CNTP שלא מנהל יותר את ההשקעות של IVCP".

מחברת HP נמסר: "לחברה לא ידוע על קשרים קיימים בין דיפ אינסטינקט לאוליגרך הרוסי והיא הפנתה את כלכליסט לדבר עם החברה ישירות בכל מידע הקשור לבעלי המניות הנוכחיים או ההיסטוריים שלה".

תגיות