אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח סמסונג: צרות בצרורות, באדיבות ארה"ב צילום: רפאל קאהאן

פרשנות

דו"ח סמסונג: צרות בצרורות, באדיבות ארה"ב

החרפת מלחמות הסחר של החודשים האחרונים אמנם פגעו ביריבתה וואווי, אך גם סמסונג עצמה הושפעה - בכל תחומי פעילותה המרכזיים. המגמה הזו לא צפויה להשתפר בקרוב, וכנראה שגם השקת הסמארטפונים המתקדמים ביותר של החברה לא ישנו זאת

31.07.2019, 13:40 | רפאל קאהאן

סמסונג דיווחה אמש על תוצאות הרבעון האחרון שלה, שהראו ירידה של 53% ל-4.4 מיליארד דולר ברווח הנקי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד; בין אפריל ליוני בלבד ירד הרווח התפעולי ב-56%. הירידה הזו נבעה ממחלות מוכרות בשוק המובייל - ההגעה לרוויה בסין ובמערב, התחזקות התחרות - וממלחמת סחר בכמה חזיתות. לצד אי הוודאות שיוצר המתח בין ארה"ב וסין, מתמודדת סמסונג גם עם מתחים שבין קוריאה ויפן.

קראו עוד בכלכליסט

המתח הבינלאומי הזה עוצר תוכניות הצטיידות, הרחבות מערכים, ומבצעי רכש, וסמסונג נפגעת מכך כספקית רכיבים - שבבים, מסכים והתקני אחסון - שמגיעים להרבה מאוד מוצרים ותעשיות. למשל, דו"חות אפל שפורסמו אמש הראו המשך דעיכה במכירות האייפון; בהתחשב בכך שסמסונג מהווה ספק עיקרי של החברה עבור מסכי ה-AMOLED שלה מדובר בדוגמה חיה לתופעה.

מכשיר הגלקסי פולד המתקפל, צילום: רויטרס מכשיר הגלקסי פולד המתקפל | צילום: רויטרס מכשיר הגלקסי פולד המתקפל, צילום: רויטרס

המגמה הזו צפויה להימשך, ולהקשות על סמסונג בכל קטגוריות המוצר המרכזיות שלה: היקפי מכירות הסמארטפונים העולמיים לא מתרוממים, ולמרות שבשוק המחשבים המצב נראה קצת יותר טוב, גם שם אין לצפות לשינוי קיצוני. שבבים הפכו למוצר שעליו וושינגטון מנהלת מלחמת סחר קשה עם בייג'ינג, והתוצאה היא שיצרניות סיניות מתחילות לעשות חישובים עתידיים לגבי המשך עבודה מול ספקים מערביים. וואווי כבר החלה להראות סימני חולשה בעיקר בגלל החרם האמריקאי ולמרות ששיאומי, ZTE ומותגי קבוצת BBK עדיין לא הפכו למטרה עבור וושינגטון, אין לדעת מה יקרה בעתיד הקרוב.

גם עסקי התקשורת של החברה, בעיקר בתחום הדור ה-5, יתקשו להפוך את המגמה הנוכחית; מוצריה יקרים יחסית והיא צריכה להיאבק לא רק בוואווי אלא גם בנוקיה ואריקסון שמעוניינות לשמור לעצמן כמה שיותר נתח שוק. בסמסונג וגם בשוק אמנם מצפים להתאוששות במחצית השנייה של השנה, אך אין לדעת לאן הרוח תנשוב;  

זו שנת בחירות עבור דונלד טראמפ וקשה מאוד להאמין שהוא יראה סימנים שעשויים להתפרש כחולשה - גם בקרב בוחריו וגם בקרב יריביו; פעולות ארה"ב צפויות להעמיק את אי הוודאות והמתח העולמי, ויצרניות הרכיבים צפויות להיפגע. למשל, הצורך להתרחק מסין ולהקים מערכי ייצור בהודו, וייטנאם ומדינות נוספות, דורש השקעות והיערכות שמביאה לצמצום היקפי הייצור.

ומה על טבלת המכירות?

סמסונג צפויה להישאר בצמרת שוק המובייל, כשוואווי שצמצמה פערים במהירות נבלמה קצת, בשל החרמות והמגבלות שהוטלו עליה מצד ארה"ב. אך עדיין יש לסמסונג כמה אתגרים חשובים בתחום. בשנה האחרונה ערכה שינוי בקו המוצרים שלה, ועליה להדגיש את הבידול בין מכשירי סדרות גלקסי M וגלקסי A המוזלות, שכוללות עתה יותר מעשרה דגמים.

החברה תשיק שני מכשירים חשובים מאוד עבורה בחודשיים הקרובים - הגלקסי נוט 10, והסלולרי ההיברידי המתקפל גלקסי פולד. ואולם, הם חשובים בעיקר ברמת המיתוג והתדמית; מכשירי סדרת נוט אמנם פופולריים מאוד, אך לא ברמה שתוכל להקפיץ את השורה התחתונה של החברה בהיותם מוצרי פרימיום יקרים. הגלקסי פולד אף יקר יותר (כאלפיים דולר, לעומת כאלף לנוט) וגם מציג תצורה חדשה וניסיונית, שלא בהכרח תקסום לכל משתמש.

נראה אם כן שלסמסונג מחכה אתגר מרשים מאוד בדמות מציאת אסטרטגיה שתיקח בחשבון את כל המשתנים הפוליטיים, הכלכליים והטכנולוגיים. אם לא תצליח להתחזק בקטגוריות רווחיות, עלול הדו"ח הנוכחי לחזור על עצמו ברבעונים הבאים.

תגיות