אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסטארט־אפ יוטילייט נמצא על סף קריסה צילום: עמית שעל

הסטארט־אפ יוטילייט נמצא על סף קריסה

בראשית 2017 קיבלה יוטילייט את אישור רשות ההשקעות למענק בהיקף 4 מיליון שקל, בתמורה לכך שהחברה תקים מפעל בקיבוץ מגן שבעוטף עזה בהשקעה של 20 מיליון שקל. המענק אושר בברכתו של שר הכלכלה אלי כהן

01.08.2019, 08:15 | אמיתי גזית

הסטארט־אפ יוטילייט, שהוקם על ידי ד"ר גיורא דישון, משה פינרוב וקבוצת שותפים נוספת, נמצא על סף קריסה - כך עולה מבקשה לכינוס נכסים שהוגשה ביום שני השבוע לבית המשפט המחוזי בתל אביב.

את הבקשה הגישה קרן ההשקעות האוסטרלית Ilwella Pty, באמצעות עו"ד יניב דינוביץ ועו"ד ספי זינגר. ד"ר דישון ייסד בעבר את חברת נובה, וכמו כן הקים ביחד עם פינרוב את מגנטה טק.

מהבקשה עולה כי לחברה חוב בסך 7.26 מיליון דולר לקבוצת מלווים שבראשם קרן ההשקעות, וכי אין לחברה מקורות כספיים למימון פעילותה ולהחזרת החוב. 

 שר הכלכה אלי כהן, צילום: יאיר שגיא שר הכלכה אלי כהן | צילום: יאיר שגיא  שר הכלכה אלי כהן, צילום: יאיר שגיא

יוטילייט החלה לפעול ב־2009 והיא מפתחת בין היתר טכנולוגיה לייצור פאנלים סולאריים באמצעות הדפסה תלת ממדית באופן שמגדיל את ניצול הפאנלים הסולאריים ומפחית על עלויות הייצור.

בראשית 2017 קיבלה יוטילייט את אישור רשות ההשקעות למענק בהיקף 4 מיליון שקל, בתמורה לכך שהחברה תקים מפעל בקיבוץ מגן שבעוטף עזה בהשקעה של 20 מיליון שקל. המענק אושר בברכתו של שר הכלכלה אלי כהן, שאמר: "הקמת מפעל חדש בעוטף עזה הנה איתות כלכלי חיובי לאזור", אך קבלתו סויגה בשורת תנאים שעל החברה היה להוכיח את ביצועם.

מימוש ההסכם אמנם תקף לחמש שנים, אך בינתיים יוטילייט לא הקימה את המפעל ולא הגישה למשרד הכלכלה הוכחות לעמידה בתנאים, וכיוון שכך - לא קיבלה את המענק. המשרד הבהיר כי לא יעביר את המענקים עד להתבהרות מצבה של החברה.

מבקשת כינוס הנכסים עולה כי החל מ־2017 החברה גייסה אשראי של 7.26 מיליון דולר באמצעות אג"ח להמרה בריבית שנתית של 10%.

לפי הבקשה, כבר בדו"חות הכספיים של החברה לשנת 2017, שנחתמו בנובמבר 2018, נכתב כי מתעוררים ספקות רבים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי.

ב־2018 ו־2019 קבוצת המלווים העניקה שתי הלוואות גישור נוספות בסכום מצטבר של 800 אלף דולר. כדי להקל את המצוקה התזרימית אליה נקלעה החברה המירו ביוני 2019 את הלוואת הגישור למניות, כך שהמבקשת מחזיקה כיום 4.28% ממניות החברה. במקביל ביזנס סולאר השקיעה עוד 900 אלף דולר, כך שכיום היא מחזיקה ב־15.9% ממניות החברה.

קרן Ilwella Pty מבקשת מבית המשפט להורות על אכיפת הסכם השעבוד הצף (שעבוד מסגרת כללית של נכסים מתחלפים), עליו היא וקבוצת המלווים חתומים, על כלל נכסי החברה. הקרן היא מלווה מובילה ומשמשת גם כסוכן לנכסים ששועבדו כפיקדון עבור כל קבוצת המלווים וכיוון שכך היא מבקשת לפעול בשם כל הקבוצה.

בבקשה נטען כי יוטילייט, שלה כמה עשרות עובדים, נמצאת בסוף דרכה ואין ביכולתה לממן את המשך פעילותה יותר מימים ספורים - וכי החברה עצמה הודתה כי לא תוכל להמשיך להתקיים ולפרוע את חובותיה ללא גיוס כסף ממקורות חיצוניים. כיוון שכך, טוענת הקרן, עשוי

להיגרם נזק בלתי הפיך לעסקיה ולנכסיה של החברה. כמו כן מעלה הקרן את החשש כי החברה או מי מנושיה יבריחו את נכסיה.

הקרן, וכן חברת ביזנס סולאר שגם העניקה הלוואה ליוטילייט, מתחייבות כי אם ימונה כונס נכסים הן יממנו את הפעלת החברה לתקופה קצרה נוספת.

הקרן מציינת עוד כי ליוטילייט יש שעבודים לבנק לאומי, שבו מתנהלים פיקדונותיה וחשבונותיה, אך לטענת המבקשת שעבודים אלה נחותים לעומת השעבוד שנרשם לטובתה.

המועד המקורי של פירעון החובות היה 1.1.19, מועד זה נדחה פעמיים עד ל־20.9.19; כמו כן הסכימו המלווים לוותר על ריבית שהצטברה החל מ־31.12.18.

תגיות