אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר חודשיים: פסקו שיבושי ה-GPS בנתב"ג צילום: יסמין גיל

לאחר חודשיים: פסקו שיבושי ה-GPS בנתב"ג

מאז יוני דיווחו טייסים רבים על קשיים בקליטה רציפה של מערכת הניווט בהגיעם לנמל התעופה - מה שהשפיע על תמרוני הנחיתה וההמראה. כעת השיבושים פסקו, וטייסי אל על הונחו לחזור לשגרה. רוסיה הכחישה שהיא אחראית לשיבושים

05.08.2019, 10:12 | איתי בלומנטל, ynet
שיבושי ה-GPS, שהורגשו מאז חודש יוני באזור נמל התעופה בן גוריון ובשטח האווירי של ישראל והאזור, פסקו לפתע בימים האחרונים. עדיין לא ברור אם ההפרעות נפסקו בעקבות התערבות של גורמי ביטחון ישראליים ומערך הסייבר הלאומי שקיבל אחריות על הטיפול בנושא, אולם חברת התעופה אל על שהנחתה את טייסיה בחודש שעבר לנתק את רכיבי ה-GPS לפני נחיתה בנתב"ג עדכנה את טייסיה כי מעתה ניתן לבצע נחיתות כרגיל.

  

קראו עוד בכלכליסט

אחת הסברות שהועלו לגבי מקור השיבוש הייתה פעילות הצבא הרוסי, שמפעיל מערכות שיבוש GPS בכי להגן על מתקנים אסטרטגים וכלי שיט באזור לטקיה שבצפון-מערב סוריה. לאחר הדיווח בנושא טענו הרוסים כי מדובר ב"פייק ניוז". ממערך הסייבר הלאומי נמסר ל-ynet כי "מבלי להתייחס למקור השיבוש, מערך הסייבר הלאומי בשיתוף הגופים הרלוונטיים בוחן ומיישם כבר פתרונות טכנולוגיים".

איגוד הטייסים הבינלאומי הזהיר בסוף יוני את הטייסים מפני איבוד קליטת GPS בקרבת נתב"ג. זאת לאחר שבועות שבהם דיווחו טייסים רבים על קשיים בקליטה רציפה הפוגעת בבטיחות הטיסה ובמערכות הטייס האוטומטי.

נתב"ג, צילום: יסמין גיל נתב"ג | צילום: יסמין גיל נתב"ג, צילום: יסמין גיל

"אובדן אותות GPS משפיע על גישות כניסה ויציאה ועלול ליצור התראות רבות למערכות שעוברות להתבסס על מיקום פנימי", כתב האיגוד לטייסים. "צוותי הטיסה צריכים להיות מודעים לסיכון הפוטנציאלי, להימנע מהסחות דעת ולתכנן חלופה בהתאם לנהלים ולפי הצורך".

אמנם מערכות המטוס והטייס האוטומטי לא מתבססות רק על מערכת ה-GPS, אך קליטתו אחראית בין היתר על איפוסן ועדכון מיקומו של המטוס. בנוסף, איבוד קליטת ה-GPS מקפיץ מערכות גיבוי בתא הטייסים במטוס שמצריכה מאנשי צוות האוויר לערוך סדרת בדיקות ולעיתים את להפעיל מערכות נלוות שמסיחה את דעתם בזמנים רגישים - כמו נחיתה והמראה.

בשנה שעברה, גם מדינות סקנדינביה חוו שיבושים בקליטת GPS, ימים לפני תרגיל צבאי גדול של נאט"ו באזור. השיבושים הובילו את פינלנד ונורבגיה להוציא אזהרות לטייסים שקליטת הלוויין תהיה בלתי יציבה. קלאוס היורד פרדריקסן, שר ההגנה של דנמרק, הפנה אצבע מאשימה לעבר הרוסים ואמר כי "זה עולה בקנה אחד עם ההפחדה שהם משתמשים בה כל הזמן". דובר הקרמלין דחה את האשמות וטען כי קל להאשים את הרוסים בכל דבר לא טוב. בעבר אף דווח כי הצבא הרוסי משבש קליטת GPS בכדי להגן על מתקנים אסטרטגים ברוסיה, בחצי האי קרים ובסוריה.

תגיות