אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החלטה להגברת השקיפות בשלטון המקומי שהעבירה הממשלה לפני כשנה וחצי - עדיין לא יושמה בפועל

החלטה להגברת השקיפות בשלטון המקומי שהעבירה הממשלה לפני כשנה וחצי - עדיין לא יושמה בפועל

מבדיקה של המרכז להעצמת האזרח עולה כי לאחר קבלת ההחלטה קודמה הצעת חוק ממשלתית בנושא, שאף אושרה בקריאה ראשונה, אך בשל פיזור הכנסת ספק אם ניתן יהיה להחיל עליה דין רציפות; על כן, ייתכן שגם בכנסת הבאה לא יקודם הטיפול בנושא

07.08.2019, 12:47 | שירות כלכליסט

לפני כשלוש שנים הוגשו ליועץ המשפטי לממשלה המלצות צוות לחיזוק שלטון החוק וטוהר המידות בשלטון המקומי. הצוות הורכב מנציגי משרד המשפטים, משרד הפנים, משטרת ישראל והשלטון המקומי, והמלצותיו התקבלו ברוב קולות. ההמלצות עסקו בשורה של נושאים הנוגעים להתנהלותן של הרשויות המקומיות, לרבות התקשרויות, מכרזי כוח אדם וניגוד עניינים ושקיפות.

בהמשך להמלצות הצוות, קיבלה הממשלה בינואר 2018 את החלטה 3435 שכותרתה "טוהר מידות בשלטון המקומי"; ההחלטה מעגנת חלק מהמלצות הדו"ח ומנחה את הממשלה לתקן את פקודת העיריות ואת פקודת המועצות המקומיות כך שייקבע בחוק הרכב חובה לוועדת המכרזים ברשות המקומית ויוגדרו תפקידיה. על פי ההחלטה, ועדת המכרזים ברשויות תכלול רק את מנכ"ל הרשות, את הגזבר ואת היועץ המשפטי או נציגיהם, ותחליט על כל התקשרויות העיריה, במכרז או בפטור. עוד קבעה ההחלטה כי משרד הפנים יחיל על כל הרשויות את החובה להגיש חוות דעת גזבר כתנאי לאישור התקציב.

בפועל, ההחלטה לא יצאה אל הפועל והחקיקה לא הושלמה, כך עולה מבדיקה שערך בנושא המרכז להעצמת האזרח. החלטת הממשלה הובילה אמנם להצעת חוק ממשלתית (תיקון 147 לפקודת העיריות), אשר כללה את הסעיפים הנדרשים בהחלטה כמו גם שורה ארוכה של סעיפים הנוגעים להתנהלות הרשויות המקומיות והעולים בקנה אחד עם המלצות הצוות משנת 2016 - אך ההצעה אושרה בקריאה ראשונה ביוני 2018 (במהלך כהונתה של הכנסת ה-20) ולא התקדמה מאז, כאשר נכון להיום, ולנוכח התפזרותה של הכנסת ה-21, קיים ספק משפטי משמעותי באשר ליכולת להחיל על ההצעה דין רציפות ולקדם אותה בכנסת ה-22.

מעבר לחשיבות העקרונית שבהתנהלות תקינה, טוהר מידות והפחתת החשש לשחיתות, ועדות המכרזים ברשויות הינן בעלות הכוח המכריע להחליט על השימוש בכספי הרשות ועל הקצאת המשאבים העומדים לרשות העיריה, ויש חשיבות רבה בתקנים המגבירים את השקיפות והענייניות בפעילותן  - אשר משפיעה הן ישירות והן בצורה מקיפה על חיי התושבים.

מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח, עו"ד עינת פישר לאלו: "לא ניתן להפריז בחשיבותן של המלצות הצוות להגברת טוהר המידות בשלטון המקומי והמאמצים המערכתיים הנדרשים להפחתת החשש לשחיתות ברשויות ולחיזוק התנהלותן המקצועית. החלטת הממשלה אמורה היתה להוות את הצעד הראשון ביישום ההמלצות, ואף הביאה לקידומה של הצעת חוק נרחבת ומשמעותית, אך בסופו של דבר, בחלוף שלוש שנים וחצי מהגשת ההמלצות, טרם חל כל שינוי הלכה למעשה. יש לצפות כי הממשלה, בהובלת משרד הפנים, תמשיך להוביל נושא חשוב זה גם בכנסת הבאה ולהשלים את הליך החקיקה הנדרש". 

פרויקט המוניטור של "המרכז להעצמת האזרח" הוא פרויקט מעקב אזרחי אחר ביצועי הממשלה ועמידתה בהתחייבויותיה לציבור. המרכז להעצמת האזרח הינה עמותה הפועלת בתחומי הממשל, ועוסקת ביישום התחייבויות הממשלה ובאחריות ואפקטיביות המגזר הציבורי והרשות המבצעת. המרכז מפעיל שורה של כלים מקצועיים למעקב אחר פעילות הממשלה ואחר יישום הבטחותיה לציבור ופועל לשיפור הליכי היישום והסרת חסמים במגזר הציבורי.

תגיות