אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוויץ בישראל: במשרד הבריאות מתכננים ייבוא קוסמטיקה ללא בדיקות צילום: אריאל בשור

שוויץ בישראל: במשרד הבריאות מתכננים ייבוא קוסמטיקה ללא בדיקות

לפי מסמך שהוציא המשרד, המדינה תבטל את כל בדיקות התמרוקים מייבוא כאשר היבואנים יהיו אחראים לטיב המוצר. מדובר בשינוי מדיניות שנועד להוזיל את המחיר לצרכן - אך משחרר את המדינה מאחריותה לבריאות הציבור

08.08.2019, 10:35 | מירב קריסטל

ייבוא חופשי או כלכלת בחירות? טיוטת מסמך עקרונות שהוציא משרד הבריאות חושף כוונה לבטל את כל בדיקות התמרוקים למוצרי ייבוא ולהתיר ייבוא חופשי ארצה, כשהיבואנים אחראים לטיב המוצר, כפי שנהוג בשוויץ. המטרה: שחרור המדינה מאחת מחובותיה - אחריותה לבריאות הציבור. אך מעבר לכך, גם הורדת מחירים לצרכנים, שכן יבואנים מתלוננים שבדיקות משרד הבריאות מייקרות את המוצרים. בשיחה עם יבואן הוא טען שרק החודש שילם 50 אלף שקל למשרד על בדיקות כאלה. מדובר במוצרים כמו שמפו, משחות שיניים, מוצרי איפור, לקים, סבונים ובשמים.

קראו עוד בכלכליסט

מוצרי תמרוקים, צילום: אסף עברון מוצרי תמרוקים | צילום: אסף עברון מוצרי תמרוקים, צילום: אסף עברון

במסמך נכתב כי "השינוי המרכזי ברגולציה המוצעת לעומת זו הקיימת כיום בישראל הינה ייתור הצורך באישור שיווק מוקדם לכל תמרוק ותמרוק, כפי שנעשה כיום על ידי מחלקת התמרוקים במשרד הבריאות. לפי עקרונות הרגולציה החדשה אשר נלמדה בין היתר משוויץ, תפקיד הרגולטור הינו קביעת מדיניות ועדכונה וביצוע בקרה 'על המדפים' בהתאם לניהול סיכונים. הרגולציה המוצעת תייתר עוד את הצורך של יבואן מקביל להציג שרשרת אספקה מלאה וכן את הצורך בייבוא אך ורק ממדיניות אשר הוכרו כמדינות מוכרות".

מדובר בשינוי מדיניות של משרד הבריאות, שכעת, בדומה למשרדי ממשלה אחרים (הכלכלה, התקשורת), מעוניין למעט בבדיקות במקום להחמיר בהן, כדי להקל על הייבוא. מדיניות כזאת הונהגה לאחרונה בייבוא אישי של צרכנים, בין היתר.

לפי הרגולציה השוויצרית, המדינה נותנת אמון מוחלט בעוסקים בתחום (יצרנים, יבואנים, יבואנים מקבילים ויצרני מותג פרטי) שיערכו את הבדיקות הנדרשות לצורך הבטחת בריאות הציבור טרם שיווק המוצר ולאחר מכן.

בדומה לישראל, שוויץ הינה מדינה בה קיימת "כלכלת אי", כלומר כזאת שאינה מתבססת על מסחר עם כלכלות המדינות השכנות לה. למרות ששוויץ נמצאת פיזית באירופה היא אינה חלק מהאיחוד האירופי, על כל משמעויות הרגולציה הנגזרות מכך. רגולציית התמרוקים השוויצרית מתבססת על הרגולציה האירופית 1223/2009 עם הקלות המותאמות לשוק התמרוקים בשוויץ.

בקרה עצמית

הבקרה העצמית תכלול אחריות על הכיתובים בתווית, נציג אחראי שנושא באחריות על בטיחותו, איכותו ויעילותו של התמרוק בפני הרשויות לשמירה על בריאות הציבור ועל קיום כל הוראות החוק. על היבואן או היצרן לשמור על עקרון העקיבות, לפיו יש לתעד במקרה של ייצור את כל שלבי הייצור, כולל מעקב אחר חומר הגלם והמוצרים המוגמרים. בנוסף, כל אדם העוסק בתמרוקים חייב להיות מסוגל להוכיח לרשויות האכיפה ממי קיבל את המוצרים וכן למי סיפק אותם. בתיק מוצר ייכלל גם מידע על "ננו חלקיקים".

על יצרן או יבואן להחזיק תיק מוצר לכל תמרוק טרם שיווקו בישראל. אין צורך בבניית תיק חדש באם קיים תיק למוצר במדינה אחרת התואם את דרישות

הרגולציה הישראלית. במקרה של ביקורת - יסופק המידע באמצעות גישה לתיק התמרוק ע"י נציג אחראי שכתובתו בישראל, או שתופעל ענישה מתאימה לרבות עצירת שיווק וקנסות בהתאם לשיקול דעתו של המנהל. המדיניות החדשה לא כוללת מוצרי קומסטיקה בייצור ידני המופצים ברמה מקומית או במסגרת מוגבלת, למעט מוצרי קוסמטיקה שנועדו באופן בלעדי לילדים עד גיל 12, או שמשתמשים בהם קרוב לעיניים או על הריריות.

השינוי גם יאפשר לכאורה יבוא מקביל חופשי. מדובר בכוונות טובות אך ההשפעה על השוק מוטלת בספק שכן יבואנים מתקשים להציע לצרכנים ייבוא מקביל עקבי, שכן היצרנים בחו"ל מעדיפים לעבוד בארץ עם יבואן רשמי.

נכתב כי ייבוא מקביל יתאפשר רק כאשר על המוצר תודבק מדבקה עם הכיתוב "יבוא מקביל ללא קשר עם היצרן". היבואן המקביל יישא בחובות אחריות על בטיחות המוצר ויעמוד בדרישות החוק הזהות ליבואן רשמי וליצרנים, וכן בדרישות המופיעות להלן בסעיף ב שהן חלופיות לחובת גישה/החזקה של תיק המוצר. על התמרוק להיות בעל שם זהה למוצר הרשמי, רכיבים זהים ויצרן זהה, בעל תיק מוצר שנמצא באירופה או בשוויץ.

נראה שהשינוי עשוי להקל על ייבוא "נון מותגים" בזול, שכן ברפורמה קודמת של המשרד שכשלה, הוא קבע רשימה של "מדינות מוכרות" מהן ניתן לייבא שלא כללה מדינות כמו קוריאה. כעת נכתב במסמך שאין רשימה כזאת, מכך ניתן להסיק שהייבוא יהיה חופשי גם ממדינות כמו סין.

לפי המסמך, בכוונת המדינה גם להפסיק לגבות מיבואנים ויצרנים אגרות שיווק עבור מוצר שמשווק בישראל, וגם עבור בדיקות מעבדה תקינות וחריגות לא תיגבה אגרה. בנוסף, על היצרן, היבואן והמפיץ לוודא כי כשהמוצר נמצא תחת אחריותו, תנאי האחסון וההובלה אינם פוגעים בעמידתו לפי הדרישות הקבועות בחוק. היבטי הבטיחות והייצור של התמרוק (למעט נושאי מים ושפכים) יהיו בהצהרה עצמית של בעל העסק בלבד.

לאחר חמש שנים תתבצע הערכה מחודשת תוך שימת דגש על ניהול סיכונים ותבחן האפשרות להארכת התקופה בתקופות נוספות.

תגיות