אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטול התקנות שעשוי להוביל לירידה במחירי ביטוח החובה לרכב צילום: pixabay

ביטול התקנות שעשוי להוביל לירידה במחירי ביטוח החובה לרכב

בשנים האחרונות ייקרו חברות הביטוח את תעריפי ביטוחי הרכב בשל "תקנות וינוגרד", על מנת לפצות את עצמן על ההפסדים הצפויים; כעת, לאחר שהמסקנות בוטלו, השאלה היא האם המחירים צפויים לרדת

11.08.2019, 13:49 | רחלי בינדמן

אין רגע דל בענף הביטוח. לאחר שחברות הביטוח בישרו למשקיעים שלהן על הפסדים צפויים כתוצאה מעדכון לוחות התמותה ועלייה בתוחלת החיים, כעת מדווחת הראל ביטוח על שחרור כסף שהועבר לעתודות הון לשורת הרווח, בהיקף של 260 מיליון שקל לפני מס.

קראו עוד בכלכליסט

באוקטובר 2017 התקבלה בשורה קשה בענף הביטוח, כאשר נכנסו לתוקף תקנות שזכו לכינוי "תקנות וינוגרד" (על שם ועדת וינוגרד שהובילה אליהן), במסגרתן ירדה ריבית ההיוון לצורך חישוב ההתחייבויות בביטוחי חובה, בדגש על ביטוח רכב חובה, מ-3% ל-2%.

הורדת ריבית ההיוון נוצרה כתוצאה מירידת סביבת הריבית במשק ואילצה את חברות הביטוח הפעילות בתחום להגדיל את עתודות ההון שלהן, שעומדות מול ההתחייבויות למבוטחים, מתוך הבנה כי ריבית היוון נמוכה יותר תגרום לתשלומי פיצויים גבוהים יותר לנפגעי תאונות דרכים.

מישל סיבוני, מנכ"ל הראל ביטוח ופיננסים, צילום: יונתן זינדל/פלאש 90 מישל סיבוני, מנכ"ל הראל ביטוח ופיננסים | צילום: יונתן זינדל/פלאש 90 מישל סיבוני, מנכ"ל הראל ביטוח ופיננסים, צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

אלא שבעקבות טענות של חברות הביטוח, הוקמה ועדה נוספת, ועדת קמיניץ, שבדקה מחדש את מסקנותיה של ועדת וינוגרד והגיעה למסקנה הפוכה – שאין צורך להוריד את ריבית ההיוון וכי יש להותיר אותה על 3%.

מכיוון שחברות הביטוח הפועלות בתחום, כשמנורה הגדולה שבהם, נאלצו כבר להפריש מאות מיליוני שקלים בגלל תקנות וינוגרד, מסקנות ועדת קמיניץ שזכו ב-8 באוגוסט לאישור בית המשפט, מאפשרות להן לשחרר חזרה את הכסף שרותק. כאמור מנורה צפויה להיות הנהנת הגדולה מכך, אך כפי שניתן לראות גם בהראל מדובר בבשורות משמעותיות.

האם המחירים יירדו?

בשנים האחרונות חברות הביטוח ייקרו את תעריפי ביטוחי הרכב בגלל תקנות וינוגרד כדי לפצות את עצמן על ההפסדים הצפויים, וכעת יהיה מעניין לראות אם המחירים ישובו וירדו לאחר שהמסקנות הללו התבטלו.

יהודה בן אסייאג, מנכ"ל מנורה מבטחים, צילום: אוראל כהן יהודה בן אסייאג, מנכ"ל מנורה מבטחים | צילום: אוראל כהן יהודה בן אסייאג, מנכ"ל מנורה מבטחים, צילום: אוראל כהן

מדובר בפיצוי מסוים לשתי השפעות שליליות שצפויות להשפיע על דוחות הרבעון השני של חברות הביטוח - כאמור השפעת לוחות התמותה שיפגעו בעיקר בחברות ביטוחי החיים הגדולות – מגדל וכלל (כלל טרם פרסמה את ההשפעה של לוחות התמותה על התוצאות שלה אך במגדל צופים כי יהיה מדובר בפגיעה של 80 מיליון שקל ברווח אחרי מס) ושנית, השפעת ירידת סביבת הריבית במשק שהחלה ברבעון השני אך העמיקה לתוך הרבעון השלישי.

 , צילום: pixabay צילום: pixabay  , צילום: pixabay

כאשר סביבת הריבית הבאה לידי ביטוי בתשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות יורדת, חברות הביטוח צריכות להוריד את ריבית ההיוון בהתאם על ההתחייבויות ארוכות הטווח שלהן (בעיקר בביטוחי מנהלים) שכן הריבית שנקבעה לצורך היוון ההתחייבויות היא ריבית חסרת סיכון. המשמעות היא הגדלת עתודות ההון שצריך להציב מול ההתחייבויות וזאת על חשבון הרווח שניתן להציג בשורת הרווח. מדובר בהפרשה חשבונאית לכאורה שניתן לשחרר בהמשך חזרה לשורת הרווח כשהריבית תעלה אך המשמעות המרכזית שלה היא בכל הקשור לחלוקת דיבידנדים שכן הסכומים הנגרעים לא מוכרים ברווח לצורך דיבידנדים.

מנורה, אם כן, צפויה להציג דוחות מאד טובים יחסית שכן מצד אחד היא נהנת משחרור עתודות כתוצאה ממסקנות קמיניץ בתיק ביטוח החובה הגדול שלה ומצד שני ממילא יש לה תיק ביטוחי מנהלים קטן ולכן תושפע מעט בהשוואה למתחרות מעדכון לוחות התמותה וסביבת הריבית.

תגיות