אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האנרגיה יסבסד בעוד 85 מיליון שקל חיבור מפעלים לגז צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

משרד האנרגיה יסבסד בעוד 85 מיליון שקל חיבור מפעלים לגז

שש חברות זכו במכרז הממשלתי השני של משרד האנרגיה להקמת צנרת הולכה וחלוקה של גז טבעי באזורים נעדרי כדאיות כלכלית. חברת "מרימון גז טבעי צפון" תקבל את הסכום הגבוה ביותר ‑ 29 מיליון שקל ‑ לבניית 45 ק"מ של צנרת בגליל העליון

12.08.2019, 06:50 | ליאור גוטמן

משרד האנרגיה הכריז על שש החברות הזוכות במכרז הממשלתי לחיבור מפעלים לרשת ההולכה והחלוקה של הגז הטבעי, במקומות נעדרי כדאיות כלכלית. ל"כלכליסט" נודע כי משרד האנרגיה יסבסד בכ־85 מיליון שקל את הקמתם של 15 מקטעי צנרת, באורך כולל של כ־124 ק"מ. מענק נוסף יועבר למי שיקים תחנה להפחתת לחץ.

קראו עוד בכלכליסט

חברת "מרימון גז טבעי צפון" תקבל את המענק הגבוה ביותר ‑ כ־29 מיליון שקל ‑ שישמשו להקמת ארבעה מקטעים באורך של כ־45 ק"מ באזור הגליל העליון, עם אפשרות להגיע לראשונה למפעלים באזור חצור הגלילית, כרמיאל וצפת, שעד כה הגז הטבעי טרם הגיע אליהם, גם בשל מגבלות טופוגרפיות.

תוואי חלוקת הגז הטבעי תוואי חלוקת הגז הטבעי תוואי חלוקת הגז הטבעי

במקום השני זכתה חברת "גז טבעי דרום", עם כ־22 מיליון שקל שבאמצעותם תפרוס מקטעים באורך של כ־34 ק"מ, עבור המשך חיבור מפעלים בדרום. במקום השלישי זכתה חברת "סופר אנ.ג'י", עם כ־18 מיליון שקל, לחיבור מפעלים באזור המרכז והעמקים.

שר האנרגיה יובל שטייניץ מסביר שהפעימה השנייה (הנוכחית, מתוך שלוש) של המכרז נועדה לאפשר את חיבורם של מאות צרכנים לגז טבעי, כשהתועלת למשק מוערכת במיליוני שקלים בשנה. הפעימה הראשונה במכרז יצאה לדרך בנובמבר 2018. 

חיבור מפעלים לגז הוא אחת מנקודות החולשה של משרד האנרגיה בקדנציה החולפת. אין חולק על כך שהשימוש בגז טבעי מצמצם את עלויות התפעול של המפעלים משום שמחיר הגז הטבעי נמוך ממחיר הסולר, לצד העובדה שהשימוש בו נקי לעומת שריפת סולר או מזוט.

שר האנרגיה יובל שטייניץ. חיבור צרכנים לגז יצמיח תועלת למשק, צילום: עמית שעל שר האנרגיה יובל שטייניץ. חיבור צרכנים לגז יצמיח תועלת למשק | צילום: עמית שעל שר האנרגיה יובל שטייניץ. חיבור צרכנים לגז יצמיח תועלת למשק, צילום: עמית שעל

בחוק ההסדרים של 2015‑2016 התפארו במשרדי הממשלה בתוכניות לחיבור 450 מפעלים לגז עד סוף העשור. הפעילות בשטח נעה בין חיבורים בודדים בדרום להעדר פעילות בצפון. השנה מציינים עשור לפרסום המכרזים הראשונים לחיבור מפעלים לגז, כשכעת מוטלת בספק ההחלטה להפריט את הקמת תשתית ההולכה והחלוקה, בעיקר משום שהיא הותירה יזמים פרטיים חסרי אונים בזירת התגוששות של תיאומים מול משרדי ממשלה וחברות ענק ממשלתיות דוגמת חברת החשמל, מקורות ונתיבי ישראל (מעצ לשעבר).

בממשלה האחרונה השיקו ארבע תוכניות חירום לשיפור המצב, אולם בפועל לא הרבה השתנה: מתוך פוטנציאל של 700‑1,000 מפעלים ותחנות כוח, מספר החיבורים נע סביב 125 בלבד, מתוכם 76 לרשת החלוקה והשאר לרשת ההולכה.

במשרד האנרגיה אומרים בשיחות סגורות כי המענקים הנוכחיים הם בבחינת צעד אחרון טרם הלאמת ההולכה והחלוקה במחוזות ללא התקדמות. ישנם גם מקרים בהם מפעלים סרבו לעבור לייצור בגז, מה שאילץ את משרד האנרגיה לפנות למשרד להגנת הסביבה בדרישה לשלילת היתרי עבודה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
מתוך משרד האנרגיה
השר הנוכחי שטייניץ הינו גדול הקשקשנים שקמו במדינת ישראל מתפאר ומכריז הכרזות ריקות מתוכן.. כך זה היה עם הגז טבעי לתחבורה(קראו מי הבטיח אז.. ) גם עם המתנול....והבדיחה הנוכחית של חיבור מפעלים לגז הטבעי... רוצים לשמוע בדיחה נוספת....ראו את כל נושא הרכב החשמלי... לפי השר עד 2025 רבע מכלי הרכב שיסעו על כבישי ישראל יהיו חשמליים ואני אומר איך הטיפש הזה בכלל נהיה דוקטור???? חלם
יונתן  |  12.08.19
לכל התגובות