אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת פרוטרום: המנגנון החשאי, שיטת ההסוואה ומכתב הסחיטה צילום: תומי הרפז, אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

פרשת פרוטרום: המנגנון החשאי, שיטת ההסוואה ומכתב הסחיטה

גילויים חדשים: IFF, שרכשה את החברה, טוענת כי זו העבירה כספי שיווק ישירות לידי עובדים ברוסיה ואוקראינה - ואלה השתמשו בהם לתשלומי שוחד. וגם: כמה שבועות לפני שהפרשה נחשפה, עורך דין רוסי דרש 500 אלף דולר מ־IFF, אחרת יתבע אותה על השוחד

13.08.2019, 06:55 | תומר גנון

הנהלת פרוטרום העבירה כספים מתוך תקציב השיווק שלה באופן ישיר לעובדי החברה ברוסיה ואוקראינה, כדי שאלה ישלמו אותם באופן פרטי לגורמים מקומיים שונים. זהו אחד הממצאים המרכזיים בדו"ח החקירה הפנימי שערכה חברת IFF האמריקאית, שהוביל אותה להאשים בשבוע שעבר ארבעה בכירים ישראלים לשעבר בפרוטרום בידיעה ומעורבות בתשלומי שוחד לפקידי מכס ועמלות אסורות במזרח אירופה. חברת תמציות הטעם והריח הישראלית פרוטרום נמכרה בשנה שעברה ל־IFF בתמורה ל־6.4 מיליארד דולר.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"ל פרוטרום לשעבר אורי יהודאי ומנכ"ל IFF אנדראס פיביג, צילום: תומי הרפז, אוראל כהן מנכ"ל פרוטרום לשעבר אורי יהודאי ומנכ"ל IFF אנדראס פיביג | צילום: תומי הרפז, אוראל כהן מנכ"ל פרוטרום לשעבר אורי יהודאי ומנכ"ל IFF אנדראס פיביג, צילום: תומי הרפז, אוראל כהן

לטענת IFF, החברה בעלת שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה של תל אביב (45.8 מיליארד שקל), התשלומים שנעשו באמצעות המנגנון החשאי, שאותם היא מגדירה כ"לא ראויים", לא גולו לה במהלך המשא ומתן ובדיקת הנאותות שערכה לפני השלמת עסקת רכישת פרוטרום. "המנכ"ל לשעבר אורי יהודאי התחייב בפני הרוכשים שהוא מוכר חברה נקייה מעזים, והתשלומים האלה לא בדיוק עונים להגדרה הזאת", אמר גורם המקורב לנושא.

גורם אחר המקורב לנושא טען אתמול כי ב־IFF הכירו היטב את מנגנון התשלומים ש"רצו לעשות אותם בשקט", כדבריו, כבר בשלב שבו נערכו בדיקות הנאותות לפני רכישת החברה. "IFF מכירה כבר חודשים רבים את הנושא", אמר הגורם. "כל הכסף שם שולם לגורמים פרטיים בלבד. לא היו תשלומי שוחד ולא עמלות אסורות. הכסף שימש רק לתשלומים למשווקים מקומיים כדי לקדם מכירת מוצרים".

500 אלף דולר או שתחטפו תביעה

עוד נודע כי הופעל לחץ על הנהלת IFF טרם הדיווח הראשוני של החברה בשבוע שעבר על ממצאי החקירה הפנימית. לפני כמה שבועות, כך נודע, פנה אל הנהלת IFF במכתב עו"ד רוסי שטען כי הגיע אליו מידע על הפעילות האסורה לכאורה.

20 מיליון דולר במחלוקת האם המענק של אורי יהודאי בסכנה? בנושא אחד נמצאים יהודאי וחברת IFF באותה הסירה: תביעה שהוגשה נגדם על ידי עמית עידו, אחד מבעלי המניות בחברה, בעניין מענק שאושר ליהודאי יומיים לפני שפרוטרום מוזגה לתוך IFF תומר גנוןלכתבה המלאה

אותו עו"ד דרש מהחברה לשלם לו 500 אלף דולר עד ליום שני שעבר, ואיים שיתבע את החברה אם לא תשלם את הסכום. לטענת גורם המקורב לנושא, היה מדובר ב"כתב סחיטה".

מקור המידע של אותו עו"ד, כך לפי הערכות, הוא עובד לשעבר בפרוטרום שהכיר את מנגנון התשלומים. IFF לא שילמה את הסכום, וגורמים מטעמה פנו במקביל עם ממצאי הבדיקה לרשויות בארה"ב (ראו מסגרת). במקביל התפרסמו עיקרי הממצאים הראשונים בדיווחי החברה.

החשדות החמורים של IFF, שעלו לדבריה בחקירה שעדיין לא הסתיימה, פורטו במכתב ששלחה לנושאי המשרה לשעבר בפרוטרום שהיו מעורבים במקרים. לטענת IFF, החקירה חשפה שני חשדות מרכזיים לשימוש שנעשה בכספים לאחר שהועברו לידי עובדים מקומיים ברוסיה ואוקראינה: תשלומי שוחד לפקידי מכס באותן מדינות, וקיק־בק (kickback) - תשלומים למשווקים לקידום מוצרי החברה, שמהם על פי החשד הבכירים גזרו לעצמם לכאורה עמלה.

על פי הודעה ש־IFF פרסמה בשבוע שעבר סמוך לפרסום דו"חות הרבעון השני, המעשים נעשו תוך ש"אנשי מפתח בהנהלה הבכירה של פרוטרום באותה עת היו מודעים לתשלומים האלו". כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", במכתב ששלחה IFF לנושאי המשרה היא פירטה כי בין הבכירים לשעבר שהיו מעורבים לכאורה בתשלומים האסורים היה גם אורי יהודאי, נשיא ומנכ"ל פרוטרום לשעבר. יהודאי, הפנים והשם מאחורי החברה במשך 22 שנה, הפך כתוצאה מעסקת המיזוג אשתקד למולטי־מיליונר. במסגרת העסקה שהושלמה באוקטובר האחרון, יהודאי היה אמור לשמש כיועץ חיצוני ל־IFF, אך כיום אינו משמש בתפקיד זה.

IFF, שמיוצגת בישראל על ידי עו"ד פנחס רובין ממשרד גורנציקי ושות', טענה במכתב שנושאי המשרה הנוספים בפרוטרום שהיו מעורבים בפעילות האסורה הם גיא גיל, סגן הנשיא לכספים, שהחברה פתחה מולו בהליכי פיטורים; אלון גרנות, לשעבר משנה לנשיא וסמנכ"ל הכספים בפרוטרום, שמונה לאחרונה ליו"ר קנדוק — חברה־בת של אינטרקיור הציבורית; וארי רוזנטל, מנכ"ל פרוטרום ישראל לשעבר.

השוק מעניש את IFF

ההודעה שבה נחשפו פרטים ראשונים על הפרשה פורסמה בלילה שבין שני לשלישי בשבוע שעבר, לאחר סיום המסחר בבורסה של ניו יורק. במקביל פורסמו הדו"חות הכספיים לרבעון השני של 2019 של IFF, שכללו הורדה של תחזית ההכנסות והרווח השנתית בעקבות שינויי מס. מאז פרסום העדכון לתחזיות והחשדות איבדה IFF כ־7.6 מיליארד שקל משווייה (כ־14.5%) בבורסה בתל אביב, שבה היא נסחרת במקביל לניו יורק. אתמול מניית החברה המשיכה לרדת ואיבדה עוד 3.10% משווייה.

החקירה הפלילית בדרך? IFF פנתה עם ממצאי החקירה הפנימית למשרד המשפטים האמריקאי החשש המיידי של IFF ושל הבכירים לשעבר בפרוטרום הוא מתרחיש שבו ה־DOJ יפתח בחקירה פלילית על הפרת החוק פדרלי העוסק בשקיפות חשבונאית ובמניעת מעשי שחיתות של גופים וחברות בעלי זיקה לארה"ב במדינות זרות תומר גנון ורן אברמסון, תגובה אחתלכתבה המלאה

"במסגרת תהליך המיזוג של פרוטרום", נכתב בהודעה, "IFF התוודעה לטענות שלפיהן שתי פעילויות של פרוטרום שפעלו בעיקר ברוסיה ואוקראינה בוצעו תשלומים לא ראויים לנציגים של כמה לקוחות. IFF ביצעה מיידית חקירות בעניין טענות אלו, בסיוע חברות ייעוץ משפטי וראיית חשבון חיצוניות לחברה.

"החקירות טרם הושלמו, אבל ממצאים ראשוניים מצביעים שתשלומים לא ראויים שולמו ושאנשי מפתח בהנהלה הבכירה של פרוטרום באותה עת היו מודעים לתשלומים. IFF לא מצאה כל ראיה לכך שלתשלומים אלו היה קשר כלשהו לארה"ב".

"על בסיס תוצאות החקירות ונכון להיום", נכתב בנוסף, "IFF מאמינה שתשלומים לא ראויים אלו אינם מתבצעים עוד וכי היקף המכירות המוערכות שהושפעו מכך הנו נמוך מ־1% מהמכירות המאוחדות של IFF ופרוטרום ב־2018. IFF אינה מאמינה כי ההשפעה של נושא זה הנה או עשויה להיות מהותית לתוצאות פעילותה של IFF או למצבה הפיננסי".

על פי דו"חות IFF לשנת 2018, המכירות המאוחדות עמדו על 3.977 מיליארד דולר, כשחלקה של פרוטרום הוא 9%. מכאן שהיקף המכירות שהושפעו מהתשלומים האסורים לכאורה עמדו על פחות מ־39 מיליון דולר — כ־136 מיליון שקל.

IFF מייצרת חומרי טעם וריח לתעשיות המזון והקוסמטיקה, וכן חומרים משמרים, צבעי מאכל וחומרים לתזונת תינוקות וקשישים. היא מעסיקה מעל 7,000 עובדים ויש לה כ־3,000 לקוחות ביותר מ־160 מדינות.

עו"ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב־זליגמן, בא כוחם של נושאי משרה בכירים בפרוטרום, מסר בשבוע שעבר בתגובה: "למרשינו לא ידוע על הפרה של דין כלשהו בעסקיה של פרוטרום. לאורך פעילותה, הנהלת החברה הקפידה תמיד לפעול לפי קוד אתי ועסקי בהתאם להוראות הדין".

ממשרד גורניצקי ושות' המייצג את IFF לא נמסרה תגובה.

תגיות