אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא מצליח לרזות? המדריך לירידה במשקל לבני 50 פלוס צילום: שאטרסטוק

לא מצליח לרזות? המדריך לירידה במשקל לבני 50 פלוס

לא מצליחים לרזות? האתגר של בני 50+ טיפים ישימים לשינוי, תזונה מאוזנת ומגוונת ותמיכה של מולטי-ויטמין.

13.08.2019, 10:45 | בשיתוף נאוה רוזנפלד ושלומית דיליאון דיאטניות קליניות
מי חשב על דיאטה..

"בגיל 20 מי בכלל היה צריך דיאטה...

בגיל 30 מי חשב על דיאטה..

בגיל 40 דווקא עשיתי דיאטה - וירדתי יפה.

היום, בגיל 53, לא מצליח להוריד חצי קילו בחודש.."

כך מספר לי חבר במפגש הפרלמנט השבועי של יום שישי.

לקושי להוריד במשקל כמובן נוספים הלחץ והדאגה של האישה, הילדים והרופאה בקופה.

"כחיילת לא הייתי צריכה להתאמץ כדי לרדת במשקל. אחרי הלידות היה קצת יותר קשה והיום, בגיל המעבר, זו כמעט משימה בלתי אפשרית..." מעידה השכנה.

עדויות אלה משקפות את המציאות, התסכול והקושי הגובר לרדת במשקל בגיל 50 ואילך.

אם גם אתם שותפים לתסכול הזה, אתם יכולים להתנחם בעובדה שמדובר בצרה של רבים.

לעובדה שלרדת במשקל יותר ויותר קשה, ככל שהגיל עולה ישנן מספר סיבות.

אפקט האקורדיון

הסיבה הראשונה, היא ההיסטוריה האישית של הדיאטות.

ככל שעושים יותר דיאטות, הגוף סובל מתסמונת ה"אקורדיון". כלומר, ההיקפים מתרחבים ומצטמצמים לסירוגין, במיוחד אם מאמצים דיאטות "כסאח". הסיכוי לשמור על המשקל לאורך זמן קטן והנזק המצטבר גדול. איך זה קורה? כשמספקים לגוף מעט מדי אנרגיה (קלוריות) בדיאטה והתפקוד נשאר באותה רמה (לפעמים אפילו נדרשת יותר אנרגיה בגלל תוספת של פעילות גופנית), הוא מתייעל. כלומר, ממשיך להפעיל את כל המערכות אבל בצורה חסכונית יותר ושורף פחות אנרגיה.

אלא שלא תמיד הכל ורוד והקילוגרמים נושרים בקלות ובמהירות: לעיתים חלה ירידה בתפקוד ומופיעות תופעות לוואי לא רצויות כמו עייפות, כאבי ראש או תופעות אחרות, הנובעות גם ממחסור ברכיבים תזונתיים חיוניים כמו מינרלים וויטמינים שמקורם במזון.

ואז, כשאט אט חוזרים לתפריט הרגיל, הגוף כבר אינו זקוק לכל הקלוריות כבעבר ולכן הן מצטברות במאגרים – ברקמת השומן. כך קורה שדיאטות קיצוניות המתבססות על הפחתה משמעותית לאורך זמן בתרומה הקלורית לגוף - כמו גם במגוון רכיבי התזונה שהגוף מקבל - יכולות להיות בעלות השפעה מזיקה לטווח הארוך.

חילוף החומרים משתנה

עם הגיל חלה ירידה בקצב חילוף החומרים – הנקרא גם מטבוליזם. חילוף החומרים הוא מכלול התהליכים בגוף להפקת אנרגיה ולתפקוד תקין של מערכות הגוף. ככל שקצב חילוף החומרים ("שריפת הקלוריות"), מהיר יותר – קל יותר לרדת במשקל. עם ההתקדמות בגיל חלה ירידה טבעית בקצב חילוף החומרים, יותר שומן נאגר, ואחת התוצאות היא עליה מתונה במשקל, גם אם צריכת הקלוריות אינה משתנה.

הצטברות השומן בשנות החמישים לחיים היא באזור הבטן, זו גם השמנה מסוכנת יותר ומעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, גם בקרב נשים שאינן בעודף משקל יכול להצטבר שומן באזור הבטן. השינוי בתקופה זו בחיים חד יותר אצל נשים, שמאבדות את היתרון הפיזיולוגי שהיה להן על פני גברים, בזכות הורמון האסטרוגן שהגן עליהן מפני מחלות לב בשנות הפוריות.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

ומה עוד הפעולות שכדאי לנקוט בהן, בדרך לדיאטה מוצלחת?

1. תיאום ציפיות: לצד ביצוע השינויים בדפוסי האכילה וירידה מתונה במשקל חשוב בעיקר לפתח התמדה וסבלנות. חשוב לאמץ הרגלים חדשים בהדרגתיות, ולזכור שגם הצלחה חלקית היא הצלחה.

2. תיאוריית הג'ינס והטי שירט: במקום לעלות על המשקל ולבדוק התקדמות, עדיף לראות את השינוי במכנסיים. ירידה או עליה של חצי ק"ג משפיעה על מצב הרוח בלי פרופורציה. אפשר להישקל רק פעם בכמה שבועות ולשים לב בעיקר לשינוי בהיקפים מול המראה. המחקרים רבים מעידים על כך שהיקף מותניים גבוה מעל 88 ס"מ אצל נשים ומעל 102 ס"מ אצל גברים מעלה את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב, בלי קשר למשקל. את ההיקף יש למדוד באזור הטבור.

3. רשימת קניות לסופר: המקרר, המקפיא והמזווה יראו אחרת כשהקן מתחיל להתרוקן או כאשר הנכדים מבקרים לעיתים קרובות. חשוב להקפיד שהאוכל בבית יכלול מזון לא מעובד וגם טעים וזמין, כמו מגוון של ירקות במבחר צבעים, גרגירי חומוס וקטניות אחרות, ביצים, יוגורט, אגוזים ושקדים, דגים (טונה או סרדינים משומרים, יכולים לתת לכך מענה), כפי שמומלץ לצרוך בדיאטה ים תיכונית. מחקרים מצביעים על כך שדיאטה ים תיכונית בגיל 50-60 הביאה לשיפור משמעותי באיכות החיים בגיל מבוגר יותר וצמצום מגבלות בתפקוד הפיזי והנפשי.

לפעמים בגלל שהמטבח משרת אדם או שניים מתעצלים לבשל, ובוחרים בארוחות בחוץ או במזון מעובד. במקרים כאלה כדאי להיוועץ בדיאטנית על מנת שתתאים תפריט מאוזן ופשוט להכנה, וכדאי לשקול תוספת מולטי ויטמין כרשת בטחון נוספת.

4. "אחת, שתיים, אחרון ודי...": את המשפט הזה מחכים לשמוע מהמדריך או מהמאמנת. פעילות גופנית כחלק מאורח החיים הוא מחויב המציאות בשלב זה של החיים. הסטטוס הבריאותי של אדם בעודף משקל קל שעוסק באופן קבוע בספורט טוב יותר מאדם רזה שאינו פעיל. לפעילות גופנית סדירה ערכים רבים נוספים מעבר ל"שריפת קלוריות", ממריצה את מחזור הדם, חשובה לחיזוק השרירים, מסייעת לשיווי משקל, משפיעה לטובה על מצב הרוח ועוד.

5. נטילה קבועה של מולטי ויטמין: שהוא תוסף תזונה מקיף ומגוון של חומרים שהגוף זקוק להם, יכול לתמוך בתקופה של שמירה על המשקל. למשל מולטי-ויטמין פרמאטון, המיוצר על ידי חברת תרופות שוויצרית, נחקר בקרב מטופלים שאמצו דיאטה עם תפריט מוגבל בדומה למצב הקיים בדיאטה לירידה במשקל. המחקר הראה שיפור במדדים שונים של תפקוד, נטיה לעצבנות ושיפור מצב רוח. לא ידוע אם השיפור לטובה מיוחס לוויטמינים ולמינרלים, או לתמצית הג'ינסנג (®G115) שהיא יחודית למוטלטי-ויטמין פרמאטון, או לשילוב שלהם. לג'ינסנג המוכר ברפואה המסורתית מיוחסות תכונות כ"אנרג'ייזר" טבעי שמוסיף חיוניות ומתאים לאנשים הרוצים לשמור על אורח חיים בריא ודינאמי.

גיל 50, זה הזמן להתחיל לדאוג לעצמו

ולהשקיע בגוף שלנו - כדי שהוא ידאג לנו בשנים הבאות.

הכותבות הן יועצות מקצועיות לפרמאטון

תגיות

זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות