אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר: שכר הרופאים הוותיקים גדל בעשור האחרון פי 5 משכר עובדי ההייטק צילום: shutterstock

האוצר: שכר הרופאים הוותיקים גדל בעשור האחרון פי 5 משכר עובדי ההייטק

לפי סקירה של הכלכלן הראשי באוצר, שכרם השנתי הממוצע של רופאים בבתי חולים ממשלתיים בעלי ותק של 10 שנים לפחות עלה ב-90% בשנים 2017-2007 ועמד על 855 אלף שקל. הגידול בשכר עובדי ההייטק עמד על 18%. הגידול בשכר הממוצע - על 9% בלבד. רופאים בעשירון העליון משתכרים מרפואה פרטית בממוצע פי 3 מאשר בעשירון התשיעי

13.08.2019, 12:03 | שחר אילן

קראו עוד בכלכליסט

העלייה בשכר הרופאים בבתי החולים הממשלתיים בעשור האחרון היתה גבוהה פי 5 מהעלייה בשכרם של עובדי ההייטק - כך עולה מהסקירה השבועית של אגף הכלכלן הראשי באוצר העוסקת בשכר הרופאים.

בשנת 2017 עמד השכר הממוצע של רופאי בתי החולים הממשלתיים, בעלי ותק של עשר שנים לפחות, על 855 אלף שקל. זו עלייה ריאלית של 90% בהשוואה ל-2007. העלייה הזאת גבוהה פי 10 מהגידול בשכר הממוצע לשכירים במשק באותה תקופה, שעמדה על 9% בלבד. היא גבוהה פי 5 גם מהגידול בשכר עובדי ההייטק שעמד על 18%. בניגוד לעובדי ההייטק הסובלים מחסור יציבות תעסוקתית, רופאי בתי החולים נהנים מקביעות.

מנתוני ה-OECD עולה שהפער בין שכר הרופאים לשכר הממוצע בישראל גדל משמעותית בתקופה זו. אם ב-2007 עמד שכר הרופאים הוותיקים בבתי החולים הממשלתיים על פי 2.5 מכלל השכירים, ב-2017 הוא כבר היה גבוה פי 3.8. הנתונים של ה-OECD אינם כוללים הכנסות מרפואה פרטית ולכן בפועל הפער גדול בהרבה.

ב-2017 עלה שכר הרופאים הוותיקים בבתי החולים הציבוריים בשיעור ריאלי של 5%. למרות שמדובר בעלייה משמעותית מאוד, זו האטה ביחס לשנים קודמות. באוצר רואים בכך הצלחה של רפורמת :"הסדר-החזר" בניתוחים הפרטיים שנערכה במסגרת חוק ההסדרים של 2016.

רופאים בניתוח (ארכיון), צילום: shutterstock רופאים בניתוח (ארכיון) | צילום: shutterstock רופאים בניתוח (ארכיון), צילום: shutterstock

בעשור האחרון חל גידול ניכר בהוצאות משקי הבית על שירותי בריאות פרטיים. חלק הארי של הוצאות אלה הוא על ביטוחים המשלימים של קופות החולים וביטוחי בריאות פרטיים. שיעור משקי הבית שמחזיקים ביטוח משלים או ביטוח בריאות פרטי הוא אחד הגבוהים ב-OECD ועומד על 86%. הדבר הביא לעלייה ריאלית של כ-85% בהכנסות קופות החולים מתוכניות הביטוח המשלים בין השנים 2017-2007. כן חלה עלייה בשיעור דומה בהכנסות חברות הביטוח מביטוחי בריאות שהגיעו בשנת 2017 ל-3.6 מיליארד שקל.

גידול בהיצע שירותי הבריאות הפרטיים פוגע בשוויוניות וגם בזמינות של שירותי בריאות ציבוריים וגורם לתורים במערכת הציבורית. על רקע זה נקבע במסגרת חוק ההסדרים של 2016 כי החל מאמצע אותה שנה יינתן החזר רק לניתוחים המבוצעים על ידי רופאים הקשורים בהסדר עם קופות החולים וחברות הביטוח.

על פי המחקר של אגף הכלכלן הראשי, השכר מרפואה פרטית של כירורגים בבתי החולים הממשלתיים עלה בפחות מאחוז ב-2017 לאחר עלייה של 107% בשנים 2007-2016. זאת לעומת גידול של 6% בשכר מרפואה פרטית של כלל הרופאים הוותיקים בבתי החולים הממשלתיים. כלומר, האוצר מתגאה בהאטה בקצב עליית השכר של כירורגים מניתוחים פרטיים. חריגים היו המנתחים האורטופדיים שהשכר שלהם מרפואה פרטית עלה בשיעור חד של 11%.

שווה להיות "כוכב"

נתון מענין נוסף שמגלה המחקר: 58% מהרופאים בעשירון השכר העליון חתומים על הסכם עם קופות החולים ו-62% עם חברות הביטוח. כלומר, לחברות הביטוח יש יתרון של 4% בלבד בקרב הרופאים "הכוכבים". הדבר מטיל בספק את כדאיות הביטוחים הפרטיים לפחות בכל מה שקשור לניתוחים בארץ.

בנוסף, התגלו פערי ענק בהכנסות מרפואה פרטית בין הרופאים המבוקשים לאחרים. "הכוכבים" של עשירון השכר העליון השתכרו 1.2 מיליון בשנה בממוצע מרפואה פרטית, פי 3 מאשר בעשירון התשיעי, שם השתכרו 380 אלף שקל בשנה. באוצר מסכמים שהתבדה החשש שהרופאים הכוכבים יעדיפו להישאר מחוץ לרפורמה.

יו"ר ארגון רופאי המדינה ד"ר זאב פלדמן אמר בתגובה: "הפרסומים המרובים מטעם האוצר על שכר הרופאים מגמתיים ומטעים. השירות שמקבלים מבוטחי הביטוחים המשלימים נפגע קשות בשל הרפורמה, הן עקב צמצום מספר היועצים והן עקב עליה חדה בהשתתפות העצמית.

הוא מאשים האוצר שהוא מנסה "לנהל קרב תודעתי מגמתי ומוטה כנגד ציבור הרופאים. האוצר הוא שאחראי לתורים הארוכים לרופאים מומחים ולניתוחים, לצפיפות ולזיהומים בבתי החולים, להעדר ההיערכות לפרישתם הקרבה של מאות רופאי משפחה ולהיעדר ההיערכות להזדקנות האוכלוסיה". לדבריו, "אי אפשר להסתיר בצורה צינית את כל המחדלים הללו ולעסוק רק בשכר הרופאים".

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
הערה ל 11, עשירים? ממש לא. בשביל שהבן שלי ילמד רפואה בחו"ל אז:
7 שנים לא יצאנו ליום חופש, 7 שנים לא יצאנו להצגה, סרט- פעם פעמיים בשנה, מסעדות - רק בימי הולדת. רוב האנשים ששולחים את הילדים שלהם בחו"ל ממש לא עשירים, הם מקריבים מאיכות החיים שלהם בשביל לייצור לילדים עתיד טיפה יותר טוב בעולם כאוטי. והסיבה העיקרית ללכת ללמוד בחו"ל היא כדי לא לשרוף 2 מיותרות על שיפור בגרויות וזה אחרי 3 שירות תובעניות.
מישקה  |  14.08.19
לכל התגובות