אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כדורי שינה לטיסה: אילו קיימים, ואילו מתאימים? צילום: שאטרסטוק

סודות החופשה

כדורי שינה לטיסה: אילו קיימים, ואילו מתאימים?

נוסעים רבים מתקשים להירדם בטיסות, ונאלצים להשתמש בתרופות ותוספים למיניהם. רופא משפחה אוסטרלי הציג את הסוגים הנפוצים וההשפעות שלהם - שלא תמיד תספק לכם את התנומה המתבקשת

17.08.2019, 07:46 | שירות כלכליסט

שינה היא אחת הדרכים המומלצות להעביר איתן טיסות, בעיקר טיסות ארוכות. אך לרוע המזל, לא כל הנוסעים מצליחים לעצום עיניים ולהיכנס לשינה עמוקה באופן טבעי כשהם בגובה של 30 אלף רגל. לפי מחקרים, אחד מכל שלושה אנשים סובל מצורה קלה של נדודי שינה, תופעה שמחמירה בתנאים לא שגרתיים כמו טיסה.

קראו עוד בכלכליסט

זו כנראה הסיבה לכך שנוסעים רבים מעדיפים להצטייד מבעוד מועד בגלולות שינה כדי להבטיח שינה מתוקה לאורך הטיסה. מדובר גם בפתרון זול יחסית – 15 דולר לגלולה לעומת תוספת של בין 1,000-2,000 דולר לשדרוג למחלקת עסקים או מחלקה ראשונה, שבהן נוח בהרבה.

אילו תרופות מתאימות לכם?, צילום: shutterstock אילו תרופות מתאימות לכם? | צילום: shutterstock אילו תרופות מתאימות לכם?, צילום: shutterstock

עם זאת, צריכת גלולות שינה כוללת גם כמה הסתייגויות רפואיות. רופא המשפחה סטיבן מאסי מאוסטרליה התראיין לבלוג התעופה dmarge והסביר כי לנוסעים חסרי השינה יש ארבע אפשרויות שונות בכל הקשור לניסיון להירדם במטוס באמצעות גלולות שונות. חשוב לזכור שאנשים שונים מגיבים אחרת לתרופות, ושבכל מקרה חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה האישי שלכם לפני שימוש בתרופת שינה.

1. אמביאן/ סטילנוקס/זודורם: תרופת מרשם חזקה

התרופות הללו הן הדרך היעילה ביותר להבטיח שינה, אך יש לצרוך אותן בזהירות, אמר הרופא. "כדור השינה אמביאן מקושר להתנהגות לא רגילה כמו הליכה מתוך שינה, כך שרצוי להימנע משימוש בה בפעם הראשונה בטיסה". לדבריו, הוא אפילו שמע על אנשים שתחת השפעת הכדור ניקו את הבית וביצעו קניות דרך האינטרנט, הכל מתוך שינה. עדיף גם להימנע מתרופות מסוג זה בטיסות קצרות, שכן ככל הנראה תישארו מנומנמים למשך זמן רב גם אחרי הנחיתה. אולם, אם כבר השתמשתם בטבליות הללו בעבר, התייעצתם עם הרופא המטפל, חשים שזה הסיכוי היחיד שלכם לישון כמו שצריך בטיסה ואתם בטיסה ארוכה, טבליות כמו אמביאן או סטילנוקס בהחלט יועילו.

2. טמאזפאם: תרופת הרגעה מרדימה

לפי ד"ר סטיבן, טמאזפאם היא "טבליית שינה מרגיעה מסורתית יותר". הסיכון העיקרי הוא להיכנס לתרדמת עמוקה מדי, סיכון שמתגבר אם משלבים את התרופה עם אלכוהול. בנוסף, כניסה לשינה ארוכה מדי עלולה להעלות את הסיכון לפקקת ורידים עמוקה (DVT), שנגרמת כתוצאה מקרישי דם בשל מחסור בתזוזה.

לא לכולם קל לישון במטוס, צילום: שאטרסטוק לא לכולם קל לישון במטוס | צילום: שאטרסטוק לא לכולם קל לישון במטוס, צילום: שאטרסטוק

3. טבליות מלטונין: תוסף טבעי

 

אנשים עם בעיות רציניות בשינה צריכים משהו חזק יותר, אך בשביל האדם הרגיל, שסובל מחסימה מנטלית שמונעת ממנו להירדם בטיסה, מלטונין הוא תוסף טבעי שיכול לעזור להירדם. בשלב זה עדיין לא נקבע אם ההצלחה של מלטונין נובעת מאפקט פלסיבו או בשל הביוכימיה. בכל מקרה, הסיכונים במקרה הזה קטנים בהרבה לעומת הגלולות החזקות יותר. לפי הטענות, מלטונין עוזר גם להתגבר על היעפת, כשההמלצה היא לנטול את הטבליה בשעה שבה מתכוונים ללכת לישון ביעד אליו טסים במשך כמה ימים לפני הטיסה. זה אמור לעזור לכוון את השעון הביולוגי ולצלוח את השינוי ביותר קלות.

4. תרופות נגד חרדה: פיתרון מקומי

אם אתם סובלים מחרדת טיסה אבל לרוב לא חווים בעיות בשינה, ייתכן ותרופות נגד חרדה יעזרו להרגיע אתכם ולהכניס אתכם לשינה. צריך לזכור, כי רצוי להתייעץ קודם עם רופא, ולקבל ממנו מרשם. התרופות הללו יכניסו אתכם לשינה, אך לא לזמן ארוך מדי.

עם זאת, ד"ר מאסי הדגיש כי ייתכן שאף אחת מהאופציות לא תעזור, אלא רק תהפוך אתכם למנומנמים מבלי שתצליחו להירדם. "זה יכול להיות קשור לנטילת גלולות שינה מחוץ למחזור השינה הרגיל, כלומר כשמנסים להירדם כשבכלל לא עייפים", הסביר. "ההורמונים הטבעיים של הגוף ששולטים בשינה ובערות נלחמים בהשפעות של גלולות השינה".

בכל מקרה, הרופא הדגיש כי שינה ארוכה מדי בטיסה מעלה את הסיכון ל-DVT, ולכן חשוב לנקוט בצעדי זהירות כמו להתעורר ולקום להסתובב כל כמה שעות, ולשתות הרבה מים כשערים. הדבר שהכי חשוב לזכור הוא לא לערבב תרופות או לשתות אלכוהול כשנוטלים גלולות שינה.

תגיות