אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוא מסוגל לזה: טראמפ הביע עניין ברכישת גרינלנד צילום: Lucas Jackson / Reuters

הוא מסוגל לזה: טראמפ הביע עניין ברכישת גרינלנד

לפי וול סטריט ג'ורנל, נשיא ארה"ב סבור כי ניתן יהיה להפיק תועלת מהמשאבים הטבעיים הרבים בטריטוריה הדנית הקפואה וביקש מיועציו לבדוק את האפשרות לרכוש אותה; עם זאת, לא ברורה מידת רצינותו של טראמפ בנושא, ושרת החוץ של גרינלנד דחתה את האפשרות על הסף

16.08.2019, 11:31 | שירות כלכליסט
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, רוצה לרכוש את גרינלנד, כך מדווח הוול סטריט ג'ורנל המתבסס על אנשים המעורים בנושא. לדבריהם, הנשיא הביע במספר הזדמנויות ובמידה משתנה של רצינות עניין ברכישת הטריטוריה הדנית הקפואה השוכנת בין צפון האוקיינוס האטלנטי ואוקיינוס הקרח הצפוני. לפי הדיווחים, טראמפ העלה את הנושא בפגישות, בארוחות ערב רשמיות ובשיחות אקראיות, וביקש מיועציו לברר האם ארה"ב יכולה לרכוש את האי. הוא התעניין במשאבים הטבעיים הרבים והחשיבות הגיאופוליטית של המקום, ואף ביקש מיועצו הקרוב בבית הלבן לבדוק את העניין. לפי העיתון, חלק מהיועצים תמכו ברעיון, בטענה שמדובר בתוכנית כלכלית טובה, בעוד שאחרים ביטלו אותו בטענה שמדובר בתוכנית לא ישימה. בכל מקרה, כלל לא ברור כיצד בפועל ארה"ב אמורה או יכולה בכלל לבצע את המהלך, ושרת החוץ של גרינלנד, אן לונה באגר, דחתה אותה על הסף ואמרה: "אנחנו פתוחים לעסקים אך לא עומדים למכירה".

קראו עוד בכלכליסט

גרינלנד מונה 56 אלף תושבים והיא כאמור טריטוריה אוטונומית של דנמרק. הממשלה המקומית מקבלת החלטות במרבית העניינים המקומיים, בעוד שממשלת דנמרק מנהלת את יחסי החוץ והביטחון. גרינלנד משתרעת על פני שטח של מעל 2 מיליון קמ"ר שכולל משאבים טבעיים רבים, אך בכל זאת היא נסמכת על מענק שנתי של 591 מיליון דולר מדנמרק, שמייצג 60% מהתקציב. על אף מיקומה הגיאוגרפי, גרינלנד משויכת פוליטית לאירופה.

קרחונים נמסים בגרינלנד, צילום: WOODS HOLE OCEANOGRAPHIC INSTITUTION קרחונים נמסים בגרינלנד | צילום: WOODS HOLE OCEANOGRAPHIC INSTITUTION קרחונים נמסים בגרינלנד, צילום: WOODS HOLE OCEANOGRAPHIC INSTITUTION

טראמפ מתוכנן לבקר לראשונה בדנמרק בתחילת החודש הבא, אם כי המקורבים מדגישים כי לביקור אין קשר לרצון שלו לרכוש את גרינלנד.

ארה"ב מעניקה לרינלנד חשיבות עליונה בשמירה על האינטרסים הביטחוניים שלה, ולצבא האמריקאי יש זכות לפעול ללא הפרעה באי. במקביל, ארה"ב פועלת למנוע מסין להשיג דריסת רגל כלכלית במקום. בשנה שעברה הפנטגון הצליח לבלום ניסיון של סין לממן הקמה של שלושה שדות תעופה באי.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

זו לא הפעם הראשונה שארה"ב מביעה עניין לרכוש את גרינלנד. ב-1946 הציע הנשיא הארי טרומן לקנות את האי עבור 100 מיליון דולר, אך דנמרק סירבה. ניסיון כושל קודם היה ב-1867 אז הציעה ארה"ב לרכוש את גרינלנד ואת איסלנד. לפי המקורבים, טראמפ טען כי הבין שדנמרק נקלעה לקשיים פיננסיים בשל הסיוע שלה לגרינלנד ולכן חשב להציע לרכוש את האי. "מה אתם חושבים?" שאל הנשיא בארוחה עם יועצים, "נראה לכם שזה יעבוד?". אולם, לפי אחד המקורבים, העניין עלה כבדיחה שנועדה להראות כמה טראמפ חזק, ולא כאפשרות ממשית. לראיה, טראמפ לא העלה את הרעיון באופן פומבי או באחת מעצרות התמיכה שלו.

בכל מקרה, סוכן הנדל"ן המקומי קנת מורטנסן מסביר כי אי אפשר להיות בעלים של אדמה בגרינלנד, שכן כל הקרקע שייכת לממשלה. לדבריו, "בגרינלנד מקבלים זכות להשתמש באדמה היכן שרוצים לבנות בית, אבל אי אפשר לרכוש אותה. אם כי, רכישת גרינלנד כולה היא סיפור אחר לגמרי. אני לא בטוח לגבי זה".

תגיות