אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"תקצוב ההתחדשות העירונית בשכונות – הודאה בכישלון מחיר למשתכן"

"תקצוב ההתחדשות העירונית בשכונות – הודאה בכישלון מחיר למשתכן"

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הודיעה כי תתקצב מיזמים חדשים בשכונות מצוקה בכל רחבי הארץ, לרבות בערים בעלות סיכון גבוה לרעידות אדמה. בשטח לא כולם מרוצים. עו"ד יוסי אומיד: "ללא יצירת כדאיות כלכלית – דבר לא יתרומם"

22.08.2019, 09:56 | רונן ניב

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

בשבוע שעבר הודיעה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית על כוונתה להעניק סכום של 12 מיליון שקל לטובת תכנון התחדשות עירונית שכונתית בשמונה ערים. מדובר בשכונות קרית משה בטבריה וכנען בצפת – שתי ערים המוגדרות בסיכון ססמי בשל מיקומן על השבר הסורי-אפריקאי – קרית שפירנצק ורמת שאול בחיפה, יוספטל בפתח תקוה, מרכז העיר ורחוב ויצמן בכפר סבא, רמת עמידר ברמת גן, בן גוריון בגבעתיים וג'סי כהן בחולון.

לפי הרשות, ליוזמה יש פוטנציאל לחידוש של כ-50 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ ולבניית כ-32 אלף יחידות דיור חדשות, כאשר בניגוד לתוכניות מתאר עירוניות המקודמות במסגרת הרשויות המקומיות כמהלכים כלל-עירוניים, או כמהלכים נקודתיים של מיזמי תמ"א 38 ומתחמי פינוי-בינוי ספציפיים – הרי שצעד זה של הרשות כולל הכנת תוכניות מתאר ומסמכי מדיניות להתחדשות עירונית ברמת שכונת המגורים. על ביצוע התכנון יהיו אחראים מתכננים שייבחרו ממאגר משרד הבינוי והשיכון ויתוקצבו באמצעות מענק מהרשות.

קראו עוד בזירת הנדל''ן

לדברי גורי נדלר, ראש אגף תכנון ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, "מסלול התכנון השכונתי הוא מסלול ייחודי, שבו מתוכננת מחדש השכונה כולה, לרבות אזורים לפינוי-בינוי, לשימור ולהתחדשות מרקמית. היתרון במסלול זה הוא בראייה הכוללת ובהכנת תוכנית המכילה גם את תשתיות השכונה, כמו רחובות, מבני ציבור וגינות".

שכונת ג שכונת ג'סי כהן בחולון | צילום: מיכאל קרמר שכונת ג

הדירה ממשיכה להתרחק

"המשמעות של המהלך הזה היא אחת: תוכנית מחיר למשתכן נכשלה וסיימה את דרכה, והמדינה השכילה להבין שאת המשאבים הרבים שהוצאו למען קידומה יש להפנות למיזמי התחדשות עירונית", קובע העו"ד והפעיל החברתי יוסי אומיד, הבעלים של משרד אומיד ושות' עורכי דין ונוטריונים.

לדבריו, "העובדות בשטח מלמדות שתוכנית הדגל של השר משה כחלון – זו שהושקה לפני ארבע שנים ברעש וצלצולים – לא רק שלא הצליחה ליצור מהפכה בשוק הדיור ולבלום את המחירים, אלא שאלה ממשיכים לטפס ולהרחיק את הזוגות הצעירים מחלום הדירה. וזה עוד לפני שבכלל הזכרנו את העלות השערורייתית של התוכנית – יותר מ-7 מיליארד שקל.

"שינוי הקונספציה מצד המדינה הוא הכרחי, זהו צו השעה", אומר אומיד. "אי-אפשר להתעלם מהמציאות, בישראל קיימים מאות אלפי בתי אב הזקוקים בדחיפות להתחדשות עירונית. לא מדובר פה בווילות של הרצליה פיתוח וכפר שמריהו או במגדלים של מרכז תל אביב, אלא בשכונות הוותיקות המרוכזות בפריפריה – החברתית והגיאוגרפית – ועמוסות במבנים רעועים המסכנים את יושביהם. הגיע הזמן שאחרי שנים ארוכות, המדינה סוף סוף תיזכר במאות אלפי התושבים שמרוכזים בשכונות ותפנה אליהם את תשומת הלב. ועדיין, למרות שמדובר בצעד מבורך מצדה של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, בסופו של דבר המהלך ייבחן לא בהצהרות ודיבורים אלא ביישומו בשטח".

בהפניית תשומת לב להתחדשות עירונית, מסביר אומיד, טמונה גם בשורה חברתית ראשונה במעלה: "באמצעות מיזמי פינוי-בינוי ניתן גם להגדיל משמעותית את כמות הדירות ברחבי הארץ, וגם לספק דיור מודרני שיחליף את המבנים הישנים והמתפוררים. קידום מיזמי התחדשות עירונית פירושו גם הוזלת מחירי הדיור – זאת באמצעות מהלך שיחייב כל פרויקט כזה בהקצאת דירה נוספת – מלבד זו שמיועדת להורים – גם לילדיהם. מדובר בדירה חדשה נוספת בהוזלה מיוחדת וללא צורך בהבאת הון ראשוני מהבית כנדרש כיום מכל זוג צעיר שרוצה לקנות דירה בישראל.

"משרדנו עושה את זה כבר היום בעשרות פרויקטים בכל רחבי הארץ, וזאת ללא כל הכוונה או תמיכה ממשלתית. כאן ניתן אופק אמיתי לכל הזוגות הצעירים בישראל להגיע לדירה ללא כל מאמץ, פתרון בר-ביצוע שלא סופק בתוכנית מחיר למשתכן ומבלי לשפוך עשרות מיליארדים לחינם. מעבר לזה, התחדשות עירונית תסייע גם בשדרוגם של מרכזי הערים ובפיתוח תשתיות ציבוריות חדשות, ומעל לכל תשמור למיליוני התושבים שאמורים להצטרף בעשורים הבאים לאוכלוסייה הקיימת היום את הקרקע המעטה שעוד נותרה במדינה".

עו"ד יוסי אומיד עו"ד יוסי אומיד עו"ד יוסי אומיד

צעד ראשון בלבד

על אף הרוח הגבית שמספק אומיד להחלטת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, באותה נשימה הוא מדגיש כי הצעד של ממשלת ישראל באמצעות הרשות חייב להיות רק יריית הפתיחה למהלך מקיף: "ברור לכולם כי ללא יצירת כדאיות כלכלית וצעדים משלימים, הן של המדינה והן של הרשויות המקומיות, התכנון המחודש של מאות רבות של אותן שכונות מדוברות כלל לא יצליח להתרומם. כדי לשפר את המצב הקיים, כל הגורמים הרלוונטיים חייבים להתלכד ולעבוד בשיתוף פעולה ובסנכרון".

על הפעילות של משרדו בשכונות המצוקה, מספר אומיד: "לצערי, המשרד שלנו ממש נאלץ להרים את הכפפה ולהיכנס באופן עצמאי לאזורים הקשים שהמדינה מזניחה וללוות מאות רבות של משפחות בשכונות דוגמת ג'סי כהן בחולון, קרית משה ומילצ'ן ברחובות, דורה בנתניה, שכונה ד' בבאר שבע ועוד. בפרויקטים האלה אנו מחייבים את היזמים ללכת לקראת הדיירים בשורה ארוכה של נושאים, כולל להקים קרן ארוכת טווח למימון תשלום דמי הניהול לדיירים הוותיקים בבניין החדש, כך שלא יידרשו לנדוד מהשכונה שלהם בשל מצוקה כלכלית. אני פונה לראש הממשלה ולשר האוצר להקים לאלתר את גוף שיאיץ את מיזמי הפינוי-בינוי בכל רחבי הארץ".

ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן, התייחס השבוע לתוכנית הגוף שתחת ניהולו: "לשמחתי, בסבב זה הגישו בקשה ערי פריפריה הנמצאות בסיכון ססמי גבוה, ואני שמח שההתחדשות העירונית תתאפשר גם בהן. הרשות שמה לה למטרה להגיע לכל מקום בישראל, בין אם במרכז ובין אם בפריפריה, כדי לחדש את השכונות הוותיקות ולהפוך את המבנים בהן לבטוחים ונעימים יותר למגורים".

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

תגיות