אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי ריבית שלילית על המשכנתא: בנק דני יגבה ריבית על הפקדונות צילום: בלומברג

אחרי ריבית שלילית על המשכנתא: בנק דני יגבה ריבית על הפקדונות

ייסקה בנק קבע רף של 1.1 מיליון דולר שמעליו לקוחות יהיו חייבים בתשלום ריבית על הפקדונות. בכך הוא מצטרך ל־UBS וקרדיט סוויס השוויצרים. הבנקים בדנמרק מעריכים כי הריבית במדינה תישאר מתחת לאפס לעוד 8 שנים לפחות

22.08.2019, 08:37 | שירות כלכליסט

אחרי שבשבוע שעבר הפך ייסקה בנק מדנמרק לראשון בעולם שמציע ללקוחות תשלום כדי לקחת משכנתא, לקוחותיו צפויים לגלות את הצד הפחות נעים של הריבית השלילית במדינה הסקנדינבית, העומדת כיום על 0.65%–.

קראו עוד בכלכליסט

הבנק, שמעריך שהריבית בדנמרק תישאר מתחת לאפס לפחות לעוד 8 שנים, הודיע כי יחל לחייב לקוחות עם פיקדונות של יותר מ־7.5 מיליון קרונות (1.1 מיליון דולר) בתשלום ריבית.

השינוי ייכנס לתוקפו בדצמבר, ועם כניסתו לתוקף יצטרף ייסקה בנק לבנקים השוויצריים UBS וקרדיט סוויס, שכבר הכריזו כי ינקטו צעדים דומים.

לא מצב זמני

מנכ"ל ייסקה בנק אנדרס דאם אמר בראיון שפורסם באתר הבנק כי "תמיד חשבנו שהריביות השליליות הן דבר זמני, אבל נראה שהן יישארו ליותר זמן". ההודעה של הבנק פורסמה לצד פרסום הדו"חות לרבעון השני, שחשפו ירידה של 7% בהכנסות מריבית לעומת הרבעון המקביל אשתקד. דאם אמר כי הלקוחות יוכלו לדון עם הבנק על גובה הריבית שהוא יגבה מהם על הפיקדון, ואם לא תושג הסכמה, שיעור הריבית יעמוד על 0.6%. כאמור, בשבוע שעבר הציע הבנק ריבית של 0.5%– ללקוחות שיטלו משכנתא ל־10 שנים.

הבנקים בדנמרק מתמודדים עם שיעורי ריבית שלילית זמן רב יותר מאשר הבנקים בגוש היורו. הבנק המרכזי הדני הוריד את שיעור הריבית אל מתחת לאפס באמצע 2012, ואילו הבנק המרכזי האירופי נקט מהלך דומה רק במהלך 2014. למרות התקופה הממושכת של ריבית שלילית, הבנק הגדול ביותר של דנמרק, דנסקה בנק, הבטיח ללקוחות שהוא לא יגבה מהם ריבית על פקדונות.

בנקים אחרים בסקנדינביה נמנעים גם כן מלגבות ריבית מהלקוחות. בשבדיה למשל, שם שיעור הריבית עומד על 0.5%– הודיע הבנק הגדול ביותר, סוודבנק, כי אין בכוונתו לחייב לקוחות פרטיים בתשלום ריבית על הפקדונות.

בשבדיה מרגיעים

 

שיעורי ריבית שלילית פוגעים באחד ממקורות ההכנסה העיקריים של הבנקים - פערי הריביות. כלומר, הם מצמצמים את הפער בין הריבית שגובה הבנק על הלוואות שהוא נותן, לבין הריבית שהוא משלם ללקוחות על הכסף שהם מפקידים אצלו. עד השנה בנקים העדיפו לספוג את עלויות הריבית השלילית ולא לגלגל אותה ללקוחות פרטיים.

אבל כאמור, לנוכח הימשכות המצב התנהלות זו מתחילה להשתנות.

התאחדות הבנקים הדנית קראה לבנק המרכזי במדינה לבחון את הרחבת הערוץ שמאפשר להם להפקיד אצלו מזומן בריבית של 0%. כיום מוגבלות ההפקדות בערוץ זה למעט יותר מ־30 מיליארד קרונות לענף הבנקאות הדני כולו. כל הפקדה שלא בערוץ הזה מחייבת את הבנקים לשלם לבנק המרכזי ריבית.

תגיות